Minnet är långt...och kort

Det är konstigt med minnet hos en treåring. Ibland är det förvånande långt och andra gånger mikroskopiskt kort.

L minns massor av saker som hänt för länge sedan, saker som hon bara varit med om en gång eller små detaljer av vissa händelser. E´s vaccineringar är fortfarande ett mycket starkt minne hos L. Nu när det snart är dags igen säger hon "Men E ska inte få någon spruta alls för E blir ledsen om hon får sprutor. Hon ska få medicin i magen istället". Det kan man i och för sig förstå - just sprutorna (E´s alltså) har varit rätt "stora händelser" för L.

Men hon minns även vardagliga händelser - sådant som hon varken har tyckt var hemskare eller roligare än något annat. Till exempel hade hon fram till nyligen bara ätit tacos en gång i sitt liv, den gången åt vi framför TV´n. När vi häromdagen skulle göra tacos (andra gången för henne alltså) så ansåg hon på en gång att "då måste vi äta framför TV´n" (vilket måste ha kommit just från det tidigare tacoätandet eftersom hon aldrig annars har ätit framför TV´n). En gång förra sommaren följde vi med några bekanta till golfbanan. Barnen fick då leka med varsin barnklubba. Besöket var kort men den nya miljön fastnade i minnet, nu i sommar när vi fikat på Filipsborg som ligger invid golfbanan har hon sagt "Titta där är golfbanan, kanske vi borde fara tid någon gång med V" (V är barnet i familjen som vi hade varit till golfklubben med). Förra sommaren besökte vi Lantmanna då och då och ännu idag (när vi inte varit där på minst ett år) säger hon ofta då vi passerar butiken "Kanske vi borde åka till Lantmanna idag". Det är rent allmänt mycket sånt...Kanske vi borde åka hit och dit och göra det ena och det andra. Ofta om saker som borde ligga väldigt långt bak i minnet. Hon minns även många smådetaljer som vem som gett henne en viss leksak eller ett visst klädesplagg - även om det gått över ett år sedan hon fick saken (och hon då alltså var bara två år gammal). Hon minns var hon lagt undan saker som varit undanlagda väldigt länge...

Det är därför väääldigt konstigt att vissa andra saker glöms bort efter en mikrosekund...

Numera har hon så otroligt kort minne när det gäller vissa saker som hon uppenbarligen inte vill minnas så man blir rent av förundrad. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0