Att lämna ledset barn på dagis

Ledset barn vid dagislämnande är något som vi har varit väldigt förskonade från. L var ju 3,5 år när hon började dagis förra hösten och stor nog att förstå vad som hände - och att vi skulle komma tillbaka. Dessutom kunde vi prata mycket med henne innan inskolningen och få henne att längta till dagis. Och alltsedan dess har det mestadels gått väldigt bra. Vid något enstaka tillfälle har det varit några dagar då hon inte varit helt sugen på att stanna. Men nästan jämt har hon vdelat stanna "en liten stund till" när man kommit för att hämta hem henne. 

Idag när barnens pappa skulle lämna L var hon dock inte alls sugen på att stanna - hon hade till och med fällt någon liten tår och det har nog aldrig hänt förr. Först när en av fröknarna lockade med lite läsning så följde hon med (annars är det oftast så att man knappt hinner säga hej då till L för att hon springer in i dagislokalerna).

När barnens pappa ringde till dagiset en stund senare var L dock glad och lekte som vanligt.

Jag hoppas detta är något tillfälligt för det är inte roligt att lämna om hon inte vill stanna. Då är det ju bättre att hon är hemma på dagarna - men det funkar inte heller så bra för när hon är hemma saknar hon dagiset. I morse saknade hon dagis - innan de kom fram dit. Kluvet det där. Dessutom är hon ju så stor så att hon har ett visst "behov" (fel ord men jag kommer inte på det rätta) av förskolan.

Jag tror att det kan vara det faktumet att E är hemma som gör det lite jobbigt för L. Hon vill var på dagis med kompisarna - samtidigt undrar hon nog varför E (som också är stor i L´s ögon) är hemma med mig och lilla A. Men det känns fel att placera E på dagis tidigare än vad vi tror är bäst för henne bara för att göra det bättre för L.

Det är svårt det där. Jag tycker att E som bara är två år är för liten för att vara på förskola när jag ändå är hemma med hennes lillasyster - i den åldern ser jag inte att barn har behov av den typen av verksamhet. Fick jag välja skulle jag vilja ha alla barn hemma till de hunnit fylla tre år (även om jag på intet sätt tror att det är skadligt att börja tidigare heller). Men det är ju inte alltid så lätt - A som är "sist" kommer ju till exempel tvingas börja på dagis när hon är mycket yngre än vad E och L varit.

Även E kommer att börja som ganska ung. Vi hade helst velat ha en plats åt henne hösten 2011 då hon är strax över tre år gammal. Problemet är att på L´s dagis (där vi självklart vill ha alla barnen) har de en avdelning för ett och tvååringar och en avdelning för de äldre barnen. E skulle i så fall ha börjat direkt på den stora avdelningen men redan nu kan man räkna ut att den kommer bli full till den hösten (med uppflyttnigar från småbarnsavdelningen och beaktat hur många som går över till sexårsverksamhet). Så om vi vill ha en plats den hösten gäller det att chansa på att något barn flyttar - och den risken vågar vi inte ta. Så E har en plats redan nu - i småbarnsgruppen. Vi har dock lyckats skjuta fram själva inskolningen så att hon får börja efter årsskiftet ändå.

Jag tror att det blir roligt för L när E också börjar på hennes dagis. Och att även E kommer att tycka det blir kul. Hoppas jag. :)

Nu börjar det vara dags att hämta hem L. Blir spännande att se om hon följer frivilligt eller inte...

Kommentarer
Postat av: Jenny

Som yrkesverksam kan jag lugna dig med att det är väldigt vanligt att barn ibland "faller tillbaka" och blir ledsna vid lämning, oavsett ålder. Speciellt vanligt är det om barnet nyligen fått ett syskon, vilket ju rubbar balansen i familjen en aning (precis som du skriver).



Ett annat lugnande besked är att tårarna i 9 fall av 10 försvinner på några minuter (även om det naturligtvis är tufft att som förälder lämna ett ledset barn). Toppen att ni kan ringa och dubbelkolla med personalen efter en stund! Det lugnar ju er om inte annat och trygga föräldrar ger trygga barn.

2010-09-01 @ 18:16:53
URL: http://anamcara.blogg.se/
Postat av: M

Det låter ju betryggande :)



Idag gick lämnandet bättre. Men lite tveksam var hon. (Dock vigde hon gårdagskvällen åt att längta till den skogsutflykt som dagiset skulle göra idag - och som hon efter dagens hämtning berättade var väldigt lyckad och rolig).



2010-09-01 @ 19:49:27
URL: http://minareflektioner.blogg.se/
Postat av: Jenny

Ett annat tips är att inte dra ut på avskedet, vilket ju är lätt hänt om barnet är ledset. Säg istället ett tydligt hej då och kanske "ha det så roligt nu så ses vi sen!" (vissa anser att det är bättre att bara smita iväg, jag tycker tvärtemot att det är jätteviktigt att tala om att du går) och gå sen på en gång. Även om det svider i hjärtat på er så finns det ingen anledning att dra ut på det - hon vet ju att ni kommer att gå oavsett så det spelar ingen roll om ni gör det efter fem eller tjugo minuter.

2010-09-02 @ 18:38:15
URL: http://anamcara.blogg.se/
Postat av: M

För oss är det där självreglerande - avskeden blir oftast korta utan att vi gör något. :)

(Det blir ju så med en 4 månaders och en tvååring som väntar + att dagisbarnet oftast knappt har tid att säga hej då, förutom nu sista tiden då)



Som tur är verkar det gå bättre med lämnandet nu igen. Hoppas det håller i sig så. :)

2010-09-05 @ 09:24:32
URL: http://minareflektioner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0