Bilirubinet på väg under 300?

För en stund sedan ringde läkaren från Sunderbyn för att meddela resultatet av gårdagens prov. Bilirubinet låg på 300 och blodvärdet på 180. Båda är alltså fortfarande rätt höga - om än på väg ner.

Man har ju testat det mesta som går att testa (inte för att man misstänker att hon har någon sjukdom utan bara för att utesluta att så är fallet) och inget annat värde än dessa två är "konstigt" på något sätt.

För vår bebis handlar det alltså antagligen om att hon har högt blodvärde (vilket i sig är positivt). När blodvärdet ska brytas ned hos nyfödda utsöndras ilirubin - och för den som har ovanligt högt blodvärde blir bilirubinförloppet segare. En annan bidraande sak kan vara amning. Det finns något som gör att bröstmjölk i vissa fall även det gör att det tar längre tid att få ner bilirubinhalten. Inget farligt det heller, man rekommenderas exv inte att sluta amma för att påskynda nedbrytningen utan man kan fortsätta amma som vanligt och låta nedbrytningen ta lite extra tid. (Däremot rekommenderas man i vissa fall att prova ge annan mat i 48 timmar för att se om värdet rasar snabbare då. Om det gör det kan man vara ganska säker på att det är bröstmjlken som gör att värdet segar sig och lugnt fortsätta  amma som vanligt utan oro för allvarligare sjukdomar (att ha ett något förhöjt värde på det sätt som vår bebis har är ju i sig inte skadligt). Om testet med annan mat däremot inte ger en rejäl sänkning kan man ta det som en indikation på att det kanske ligger någon sjukdom bakom de höga bilirubinvärdena och ta ännu fler fördjupade prover.) 


Kommentarer
Postat av: Ingealvilde

Nice site, keep up the good work!

2011-03-07 @ 07:20:16
URL: http://ingealvilde.blogfuture.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0