Inlämningsuppgift

Jag läser ju ett par kurser inom fotografi/bildbehandling på min fritid. Kurserna går i teorin  över en termin, men man har i praktiken två år på sig och kurswebben finns aktiv under dessa år.

För en tid sedan gav jag in uppgift ett i den ena kursen (digital bildbehandling). Det var osedvanligt nervöst. Allt jag läst på universitetsnivå förut har ju varit så helt annorlunda. Att någon skulle bedöma och kritisera och kanske godkänna en bild som jag fotat och arbetat med var en helt ny situation. Men jag hade tur och det blev godkänt.

Uppgiften gick ut på att man skulle bildbehandla en bild mot ett valfritt mål och sedan dokumentera vad man gjort och varför. Typ.

Min bild var denna:

Inte helt lätt att se vad jag hade för mål med den precis. Just den biten var nästan svårast av allt...

Men så här var iallafall mina tankar:

KORT OM BILDEN

Bilden är tagen på en årlig fest som hålls i en lekpark i vårt kvarter. En eftermiddag/kväll då barn och vuxna samlas för att grilla, leka och umgås. Ofta avslutas festen med det typiska för svenska sommarfester – brännboll.

VARFÖR

Min tanke med bildbehandlingen var att få fram känslan som var då bilden togs – känslan som de flesta av oss upplevt många gånger. Ljus sommarkväll. En spontan brännbollsmatch, gammal som ung deltar. Glädje. Gemenskap och lek. Och samtidigt fart, fläkt och tävling. Lust att vinna.


Jag ökat exposure för att ljusa upp bilden lite, få den ”gladare” då jag tyckte originalet såg aningen dystert ut. Jag använde efter det recovery för att reparera ett utfrätt parti på vänster sida av himmelen.

Jag ville lyfta fram dels den vuxne spelaren. Mannen, kanske en pappa, som slår ut bollen. Försöker han slå en lätt boll till den lilla flickan, eller tar lusten att vinna över? Han kom fram från skuggan bra med hjälp av fill light, som även gav det skuggiga gräset lite bättre ljus.

För att få lite mer stuns och actionkänsla i bilden så ökade jag sedan vibrance och även kontrasterna lite.

Himlen har på originalet ganska vackra moln tycker jag. Men den känns ändå lite trist. Jag ville att bilden skulle ge känslan av en av de där lite magiska sommarkvällarna, då inte bara sällskapet och den spontana matchen är ”perfekta” utan även omgivningen. För att göra himlen lite vackrare ( i mina ögon i alla fall) så ökade jag mättnaden i det blåa (i HSL/Greyscale). Samtidigt gjorde jag det blå lite mörkare då jag tyckte att mina uppljusningar av bilden (ovan) hade fått den att helt förlora den lilla känsla av kväll som fanns där från början – och som jag ville förstärka något dessutom.


Efter detta öppnade jag bilden i PS.

Jag tänkte först låta bilden vara lite sned då det möjligen höjer känslan av fart och fläkt. Men valde till slut att räta upp den då jag tycker det blev en bättre bild på det viset. Spelarens position, slagträt i rörelse och bollen i luften ger gör att bilden får fartkänsla ändå tycker jag.

Åtgärd nummer två i PS blev att beskära bilden ganska kraftigt. Detta för att komma närmare de två huvudpersonerna – spelaren och den förväntansfulla lilla flickan. Jag behöll ganska mycket höjd på bilden för att behålla kvällshimlen och den känsla som den ger – dels utseendet/stämningen…men även känslan av att bollen kanske flyger högt.

Efter detta gjorde jag en lätt uppskärpning av bilden med hjälp av smart sharpen.

Då jag fortfarande tyckte att himlen kunde bli lite mörkare så använde jag mig därefter av curves för att med hjälp av pipetten dra ner de områden som himlens blå färg låg i.

För att få ett tydligare fokus på den manlige spelaren tog jag bort pojken som står framför honom och syns på mannens ena sida. Detta gjordes med clone stamp. Passade samtidigt på att ta bort vedträt som låg mellan mannen och flickan samt även delar av ett fotbollsmål som även efter beskärningen syntes i bildens högra sida. Detta sammantaget gav bilden ett renare och tydligare utseende tyckte jag – och främst kom mannen fram tydligare.

Jag använde sedan dodge tool på både mannen och flickan – även detta för att lyfta fram dem.

För att ännu mer öka fokus på dem, och sampelet som kanske finns dem emellan, lade jag en svag vinjettering längs med bildens vänstra kant samt nederkanten.

Då bollen i rörelse i luften är viktig för det helhetsintryck jag vill förmedla försökte jag lyfta fram den genom att markera den och sedan öka färgmättnaden i det gula inom markeringen.

Likadant gjorde jag med den maskros som mannen har i sin bakficka. Jag tycker den förmedlar sommarkänslan ytterligare och ville därför lyfta fram den så gott det gick. En blomma i en bakficka på ett par jeans visar dessutom än mer på det spontana i alla dessa brännbollsmatcher som utspelar sig i sommarsverige. Inga träningskläder utan man spelar som man råkar vara klädd, och har man fått en blomma av någon (kanske ett medspelade barn) så får den helt enkelt hänga med i byxfickan.


KURSLITTERATUR OCH TEORI

Bergström delar in bilder i olika kategorier beroende på graden av arrangemang och regi från fotografens sida. Jag skulle säga att min bild tillhör gruppen prosabilder vid användande av Bergströms indelning. Den berättar en historia som har huvudrollen i bilden.

Jag tycker att bilden är i viss mån öppen och kan tänkas bjuda in till tolkningar och frågor från betraktaren . Samspelet mellan personerna. Far och dotter? Blomman i fickan…. Men mest lutar den åt det slutna hållet. Den är ganska enkel, tydlig och rak - väcker antagligen inte någon större mängd av djupa funderingar.

Ljuset har varit en ganska avgörande parameter vid min bildbehandling. Segeholm påtalar att rörelser, som annars drar till sig ögat, försvinner i stillbilder men att detta kan kompensera genom att göra ett visst område ljusare, som jag gjort med den manliga spelaren. Jag har även ljusat upp bilden som sådan vilket gör den mer lättsam och glad.


BUDSKAP

Budskapet jag vill förmedla är känslan av en svensk sommarkväll med lek och spel för både gammal och ung. Lekfullt – men samtidigt blodig tävlan, för såväl mannen som tar i med slagträet och flickan som vill fånga bollen. Samspelet som ändå finns dem emellan.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0