Gunga i solen


En klöveräng?

Nej, bara vår gräsmatta...

Tidig morgon

Idag är det riktigt soligt ute. Och varmt. Den tidiga och klara solen föranledde att det var ljust i våra sovrum väldigt tidigt i morse och att våra barn vaknade ovanligt tidigt. Runt 5-snåret vaknade E och var mycket pigg, en halvtimme senare hände detsamma med L. Inte helt optimalt. :)

Fördelen var dock att vi bestämde oss för att det var lika bra att stiga upp - iallfall E var inte riktigt omsövningsbar - istället för att slösa  morgonen i sängen. Så när kl var 7 hade vi redan storstädat sovrummet (inkl. bytt sängkläder och hängt ut täcken m.m. på vädring), storstädat toaletten och tvättat (inkl. hängt tvätt).

Inget ont som inte har något gott med sig brukar man ju säga...

Men nu ska det inhandlas mer mörka tyger att täcka gliporna mellan rullgardin och fönster med.

Nu kan E gå

Sedan ett par veckor tillbaka har E klarat av att lite stapplande ta två, kanke tre, steg på egen hand men idag lossnade det plötsligt och hon började traska runt i köket. Med hur många steg som helst. En glad unge vart det. :)  (Eller rättare sagt två glada ungar för även L blev väldigt engagerad och glad.)

Sommar & sol

Nu här värmen och solen kommit hit. Skönt. Jag gillar när man inte måste håla på med en massa ytterkläder o dyl. Just idag var det aningen för varmt för min smak - men annars har det varit några riktigt sköna dagar här. Igår promenerade vi på stan med en kompis och hennes barn. Alla de större barnen ville ha glass - och som tur var fanns det faktiskt ett mjölkfritt alternativ till E. Det börjar bli mer och mer jobbigt när det inte finns. Hon är ju ganska stor nu och märker av skillnader och "orättvisor".

Att bilsemestra med två småbarn

Nu har vi varit hemma ett par dagar och det är dags för en lite summering. Innan vi åkte var jag lite rädd för att just bilresorna skulle bli tunga. Det blev ju väldigt många mil i bil och speciellt E som ännu inte fyllt ett år kunde ju tänkas protestera mot detta. Bilresorna gick dock över förväntan. Vid något enstaka tillfälle var E till och från grinig en halvtimme eller två. Att det blev så berodde dock på oss och att vi ville hinna lite längre än vad som egentligen var lämpligt innan vi exv stannade för middag. Annars har det gott riktigt bra. Att köpa med sig en hög begagnade serietidningar var riktigt bra - L roade sig med dem i många timmar. Likaså kom de böcker hon fick av sin mormor och morfar väl till pass. Även E bläddrade en del i tidningar och böcker men roade sig annars med att titta ut genom fönstret, sova, prata för sig själv eller gnaga på smörgåsrån och liknande. Presenterna från mormor var även väldigt användbara då vi hälsade på vänner i Stockholm - och båda barnen plötsligt var som två små apor. Vi funderade nästan på om vi hade fått med oss fel hem från Furuvik för de var som förbytta.Då var det skönt att kunna ge L boken med magnetdjuren att greja med.

Just smörgåsrån i en stor burk var bra att ha med sig. Dessa hade jag i framsätet och skickade bak till ungarna då det behövdes. (Vadå mutor...) :)

Vi hade även med en flaska som vi alltid såg till att ha fylld med vatten. Bra när törsten slog in.

En fördel med bilsemesterandet är ju just att man har med sig bilen överallt. Det möjligör avsides stopp på ett helt annat sätt än tåg/flyg skulle ha gjort. Dessutom tycker jag det är ett trevligt sätt att resa. De resor jag har mest minnen av från min barndom är faktiskt just bilresorna i Sverige och Finland - inte de långa utlandsresorna.

Enda nackdelen jag kan komma på med att bilsemestra i Sverige är att det går väldigt mycket pengar. Extremt mycket. Nu fungerade det för oss tack vare skatteåterbäringen. :)


Första natten tillbringades på hotell i Söderhamn.
Där passade två glada tjejer på att trumma frenetiskt mot sängen.


Kyligt väder på Furuvik. Vilket dock medföde det positiva att vi slapp trängas.
L gillade allra bäst att umgås med killingarna och ge dem mat.


På Furuvik bodde många apor. De verkade ha det rätt bra för att vara i fångenskap.


Jag hade inte besökt Tekniska museet sedan jag var barn. Det var ett kärt återseende.
Museet var till och med bättre än jag minns det. Där finns verkligen något för alla åldrar.
Både att se på, att lära sig av och att leka med.


L testar grejer på Tekniska museet.


E och L tittar facinerat på Skansens apor


På Skansen ville L rida.
När hon väl satt på hästen tyckte hon först det var lite otäckt men det gick fort över.
Hästen hette Humla, det påminde L mig om senast idag.


E på Junibacken i en jättetallrik full med jättelego.


Midsommarfirande i enlighet med "alla traditioner". Mycket trevligt.
Mest uppskattat av mig var att få träffa gamla vänner.
En av de saker L såg fram emot mest var att dansa runt stången.


På gården där vi firade midsommar fanns en gammal fin lekstuga.
Den hade värdfamiljens barns mormor utrustat väl inför helgen. Där fanns små utemöbler,
serviser och diverse leksaker. De äldsta barnen (L och en något äldre flicka) roade sig mycket med denna drake.
De samarbetade faktiskt väldigt bra när de skulle få upp den i luften. 

Goda grannar

Igår var var första dag hemma efter semestern. Det innebar MYCKET jobb. Vi hade med oss enorma mängder packning som skulle packas upp. Det behövde tvättas hur många maskiner tvätt som helst. Bilen behövde en stor sanering.

Sådana dagar är det trevligt att ha många snälla personer i sin omgivning. Mamma hade ställt in lite mat i vår kyl så vi kunde äta frukost utan att behöva handla det första vi gjorde. Och på förmiddagen lämnade grannen över ett fat med alldeles nybakade bullar. Ljuvligt goda. Dem kalasade vi på på en filt ute i vår trädgård (som för övrigt hade en extremt vildvuxen gräsmatta som var i akut behov av klippning efter vår resa).

Nu blommar körsbärsträdet


Jag var lite rädd att missa det under resan - men så blev det inte. :)

I baksätet på vår bil


Idag är en dag i bil. Dagen för hemresa. Semestern har varit otroligt lyckad och allt har fungerat bra men vi har det värsta dagspasset just idag. 72 mil i bil. Men det ska nog fungera...iallafall L är väldigt sysselsatt med sina Bamsetidningar.

Midsommar


Efter Junibacken och lite snabb shopping bär det av norrut - närmare bestämt till trakterna runt Ånge.

En gammal studiekompis till mig har ett "sommarhus" där som vi skulle fira midsommar i. Huset visade sig vara en vacker gammal gård omgiven av skog, ängar och vatten. En midsommar miljö som tagen ur en reklamfilm. Barnen hade en gammal fin lekstuga, det betade kor i hagen alldeles vid gården och det fanns en midsommarstång att klä. Vi åt god mat och bodde fint. Men roligast av allt var att träffa mina två gamla klasskompisar och deras familjer. Det blir inte att vi ses så ofta, ett av barnen som var med hade jag aldrig träffat och han är snart två år. Allt som allt har vi tillsammans hunnit med att producera fem barn i åldern 11 månader till strax över fyra år sedan vi flyttade åt olika håll när vi hade studerat klart för ca 6 år sedan. Tiden går fort. Jag hoppas vi ses igen inom det närmaste året/närmaste åren.

Putte i blåbärsskogen

Sedan tidigare visste jag att Junibacken har ett helt underbart sagotåg men nu när vi var där visade det sig att de även har byggt upp olika miljöer ur Elsa Beskows sagor på ett jättefint sätt. Miljöerna passade båda L och E även om L naturligtvis var den ende av den som visste vilka böcker sakerna kom från. Bland annat hittade L Putte. Där fanns även "hans blåbärsskog" och en mus i lagom storlek att rida på. Förutom Putte och hans värld fanns det mängder av andra miljöer. Alla lika fint gjorda på lurviga "gräsmattemattor".

Självklart åkte vi även mitt favorittåg som var precis lika fantastiskt som jag minns det. Astrid Lindgrens bidrag till världen är stort.

En stunds lek i Villa Villerkulla hann vi också med.

En dag på stan


Igår gick vi i affärer hela dagen. Vi avslutade med en promenad genom gamla stan och till Medborgarplatsen. Där åt vi varsin riktigt god glass.

Just nu


Härligt fika på Junibacken

Sockervadd


Efter tisdagens Skansenbesök var det dags för Gröna Lund.

När vi stannade till hos barnens farmor och farfar fick flickorna varsinn liten reskassa i form av "guldtior" av dem. På Gröna Lund passade L på att använda delar av sina pengar till att för första gången i livet äta sockervadd.

En glad resenär


En sömnig resenär


Tv-spel


Söndagen avslutades med ett besök hos min bror. Han hade ett tv-spel som väckte stort intresse hos både L och E.

Just nu


Alldeles nyss åt vi en god lunch i solen utanför Gröna Lund. Nu ska vi precis gå på Skansen. Underbart väder idag. Soligt och varmt utan att bli för hett.

Just nu


Barnen sover. Vi äter jordgubbar och dricker rosevin. Det är ca 15 år sedan jag senast köpte en sån flaska men det vinet har ju blivit så inne nu senaste tiden så vi blev nyfikna på att testa om det smakar som vi minns det.

God mat hos gamla vänner


När vi kom till Stockholm i lördags åkte vi till min mans äldste vän som nyligen köpt hus här. Där bjöds vi på en utomordentligt god middag och sovplats för natten. Dagen efteråt gjorde vi en gemensam tur till Heron City där L och E fick åka lite "tåg" m.m. L iklädde sig snabbt rollen som förare. E tilldelades passagerarrollen.

Just nu


Nu är vi på Tekniska Museet. Första gången någonsin för mina tre medresenärer och första gången på många år för mig. Här är till och med ännu bättre än jag minns det. Vi trivs allihopa.

Gamla serietidningar


Fredagskvällen tillbringade vi på hotell i ett regnigt Uppsala och lördagförmiddag bar det av mot Stockholm. På vägen hit gjorde vi dock först en avstickare till Enköping där vi hälsade på en kusin till mig. L var mycket road av hans keyboard/synth och E var mycket missnöjd över att vi inte lät henne spela lika fritt som L (E hade en tendens att banka lite väl mycket).

Min kusin är serietidningssamlare och ibland när han köpt tidningar har det följt med gamla barnserietidningar som han själv inte samlar på. En hög med sådana fick vi med oss från honom. Jag blev själv alldeles förtjust i de gamla Rune Andreassentidningarna. Dessutom fick flickorna varsitt jättefint set med tallrik och glas från John Lennons barnkollektion.

Vi hade iallafall inte tur med vädret


Igårkväll spöregnade det och idag är det duggregn. Men som tur var är det på väg att klarna upp nu.

Att det inte är strålande sol och stekhett gör mig ingenting men just regn är skönt att slippa. Så nu hoppas vi på en 14-22 grader och frånvaro av nederbörd.

Djurparksbesök

Igår besökte vi Furuvik i Gävle. Första gången för oss alla och det var en positiv överraskning. Parken har allt. Där finns många olika djur, det finns små killingar som barnen får klappa och mata, det finns tivoli med många karuseller, det finns pool och badlek, det finns fina gamla byggnader, det finns ett gammalt fort (just det missade vi tyvärr), det finns flodtur i regnskogsmiljö och hela parken är välskött och vacker med fina planteringar. Men det bästa av allt var att djuren verkade ha det bra (om nu fångenskap kan vara bra) och att parken gör mycket för att hjälpa vilda djur som är utsatta för olika hot (främst orsakade av människan som vanligt). Parken rekommenderas!

Semesterrapport

Nu har vi varit på resande fot i två dagar. Vi inledde med en natt hos barnens farmor och farfar, där vi passade på att besöka deras farmors arbetsplats. Hon arbetar på en röntgenavdelning på ett sjukhus så besöket var uppskattat av L som är väldigt skelettintresserad. Efter det har vi passerat min gamla studiestad. En stad där jag bott i 8 år och upplevt så enormt mycket roligt. En tid som känns väldigt avlägsen och samtidigt nära. En tid som gav mig vänner som jag numera nästan aldrig träffar men som jag ändå tror kommer att finnas i mitt liv så länge jag lever. För första gången på flera år ska vi nu ses alla tre med våra familjer och fira midsommar ihop. Den senaste natten har vi tillbringat på ett ordinärt stadshotell i en småstad. E's första hotellvistelse. Nu sitter vi i bilen och får se vart vägen bär oss. :-)

Resepresent

Idag bär det iväg på bilsemester. Väskorna är packade. Husvakt är ordnad. Blommorna är vattnade. Så nu är det bara lite småplock kvar.

Vi hoppas flickorna klarar bilresan bra och håller sig nöjda och glada resten av resan också (just nu ser iallafall L fram emot det hela väldigt mycket). Vi har köpt in några begagnade Bamsetidningar för en billig peng, lånat sagor och musik på CD från biblioteket och dessutom har flickorna fått en jättefin "reselåda" från sin mormor och morfar.

En magnetbok med tillhörande djur som man kan flytta runt på bokens uppslag (den lär L älska), ett jättefint pussel föreställande fiskar (som dessutom har en magnet på sig och går att fiska med ett tillhörande fiskespö, en rolig bok med olika djur i (som går att plocka ut), två små fina pekböcker som E kan bläddra i, tre små böcker liknandnde Pixi och en cool träkrokodil som går att dra upp så den kryper iväg. Detta blir nog perfekt underhållning för både bilresor och hotellkvällar!

Körsbärsträdet är på gång


Sommartjej


Det är härligt att det enkla fortfarande kan roa


L har byggt fina kossor tillsammans med sin mormor

Målade naglar

L har en kompis, S, som vid något tillfälle har haft målade naglar. Sedan L sett detta har hon ofta pratat om att hon också vill måla sina naglar. Vid något tillfäle har hon passat på att måla dom med tuschpenna - men mycket mer än så har det inte blivit. Förrän ett par dagar sedan...

Jag skickade upp L för att byta om till nattlinne och tyckte att det tog ovanligt lång tid. Eftersom det dessutom var väldigt tyst på övervåningen kunde jag ganska snabbt räkna ut att det pågick någon form av "bus" där så jag ropade ner henne. Och då kom hon ner - med samtliga tio fingernaglar och en stortånagel målad. Hur hon ens kunde veta vad som var nagellack vet jag inte, men ett gammalt, fult lack hade hon lyckats hitta i skåpen.

När jag frågade varifrån hon fått nagellack svarade hon med ett finurligt leende, "Det var du som var så snäll så jag fick låna ditt".

Ja då vet man att man varit snäll och lnat ut nagellack. Lustigt bara att få veta sånt i efterhand istället för innan man lånar ut. :)

RSS 2.0