Fler bilder från dagens skogsutflykt


E har något i sikte


Bär samlades på barr


På språng mot okända mål
(iklädda huvjackorna som jag fyndade på vår minisemester)


A slappade i sin vagn. Med en rätt uttråkad min.


Korv - alla barns favorit(?)

Även om det ibland nästan tas för givet att det är på det viset så är det ju självklart inte sant. Ett exempel på motsatsen är vår L. Hon har aldrig varit särskilt förtjust i korv (förutom en gång vid grillning då hon åt med ovanligt god aptit) och nu senaste tiden har hon till och med börjat säga att hon inte tycker om korv. Och det är ovanligt när det gäller henne - hon äter i princip allt och säger nästan aldrig att hon inte tycker om något. Men just korv är uppenbarligen en av de få saker hon inte är så förtjust i...

(Korv i grytor och liknande går bra, detsamma verkar i viss mån gälla för stekt falukorv - men särskilt varmkorv faller inte i smaken)

Skogspromenad i morse


Det fanns mycket att se på för barnen...


Sit ups...eller snarare nacklyft av något slag

Det är inte alltid A ligger så här stilla i vagnen. Jo när hon sover gör hon det förstås...men när hon är vaken har det senaste tiden varit rejält med försök att sätta sig. Många sit ups (nacklyft) blir det. :)

Ibland brukar jag ha en kudde som hon kan halvsitta mot och det brukar hon gilla.

Idag har vi för övrigt gått på vagnpromenad till biblioteket. Ingen särskilt jättelång promenad - men tillräckligt för att jag nästan skulle flyta bort. Här är riktigt varmt idag och luftfuktigheten känns extremt hög...

(Bilden är någon vecka gammal och alltså inte fotad idag. Idag gäller "så lite kläder som möjligt"-principen för A)

Liten blir storMina föräldrars valp är inte längre någon liten valp. Snarare en ganska stor unghund.

Idag efter middagen gick vi en liten promenad över till dem så barnen fick äta jordgubbar som hunnit bli röda medan vi varit bortresta. Och klappa hunden. :)


Borta bra men hemma bäst

Vi har varit iväg till barnens farmor och farfar några dagar. De bor i en trevlig "sommarstad" och vi har haft som en liten minisemesterresa. Några mer avancerade semesterresor blir det inte för oss i år - det är ju en del som ska packas och som ska fungera rent allmänt när man ska resa med tre så pass små barn som våra.

Jag brukar ofta få frågan "Är det inte jobbigt med tre så små barn?". Och svaret är att det är det inte. Inte när man är hemma, har vardagslunk kombinerad med mindre utflykter som anpassas efter hur livet i övrigt ser ut. Då är det hur enkelt som helst med tre "småbarn". Men när det ska exv. resas bort, då blir det ju lite mer omständigt. Packningen blir stor - ryms knappt i bilen. Vi tar plats när vi ska sova och bo...

Men nu har vi ju iallafall haft en trevlig liten minisemester innefattande både roliga aktiviteter, shopping, vila och god mat. Men trots att det varit skönt att komma bort lite så  är det väldigt skönt att vara hemma igen. Njuter särskilt av att åter ha alla ungar i säng runt 19.30 och uppleva det lugn som därigenom uppstår. :)


L på farmor och farfars gräsmatta


E på farmor och farfars gräsmatta


Igår besökte vi en dinosauriepark. Barnen var förtjusta - om än förtjusningen till en början var
lite skräckblandad.


Tre bilbarnstolar på rad...
Är för övrigt mycket nöjd med huvtröjorna från "Me too" som jag fyndade åt barnen under "minisemestern".
Färgglada med roligt mönster på ryggen. Roligast var priset som låg på mindre än 40% av vad de hade kostat
från början.Höstkyla

Här har det varit riktigt kallt de två senaste nätterna (och till viss del även på dagarna). Så kallt att vi slog på värmen i huset i morse. Det är ju ganska illa att "tvingas" slå på värmen redan i juli... Särskilt en sommar som i typ resten av Europa har varit den varmaste sedan man började föra statistik över temperaturer.

(Nu på eftermiddagen idag har det blivit sommarväder igen - tur det för inet vill man ju ha höst i juli)

Rödbergsfortet

Morgonens gråtrista väder gjorde att vi bestämde oss för att åka till Rödbergsfortet idag och dessutom fråga om barnens mor och farföräldrar ville följa med. Farmor och farfar hade redan lovat bort sig idag (vår framförhållnig var ju inte så lång så det är sånt man får räkna med) men mormor och morfar samt den av morbröderna som just nu är hemma på besök följde med oss. Och det var smidigt att var fler än två vuxna visade det sig eftersom det fanns vissa partier där A inte kunde åka vagn och således tog upp en famn samtidigt som de två åldre också tillfälligt behövde en hand eller famn i branta trappor eller på grund av lite rädsla (som sen gick över). :)

Jag har varit till Rödbergsfortet en gång tidigare på en tillställning med mitt förra jobb och tycker att det är en plats väl värd att besöka. Även barnen verkade tycka det var spännande och kul trots att de bara är 2 år och 4 år (lilla nyfödda A hade nog ingen större glädje av det hela). Lite läskigt tyckte dock speciellt fyraåringen att det var ibland och lite less blev de också till och från men på det stora hela gick det väldigt bra att gå en närmare två timmar lång guidad tur med barnen. Fortet är ju ett imponerande bygge. Hur stort som helst och till sin helhet byggt inne i ett berg. De gamla föremålen - sängarna, sjuksalarna, tandvårdsutrustningen m.m - gör rundvandringen riktigt rolig för både gammal och ung samtidigt som guidens berättelser ger liv åt det hela.


Ovanpå fortets "tak"


Sängar på rad i underjordisk sal


Fortet är stort. Gångarna/korridorerna har gatunamn.


Alla kunde hitta något intressant att se på. Denna stora gryta föll L och E i smaken.
L fotograferade flera bilder på den medan E ara pekade och upprepade gånger sa "Kolla
där morfar. Kolla där morfar"


Bodens fästnings egna porslin.


Spännande att kolla sig omkring när väggarna är gjorda av skrovligt berg...
Både L och E hade tagit med sig egna väskor som de packat ned "nödvändigheter" i.


E hade bland annat med sig en liten Bamsebok. Den passade hon på att läsa i under tiden
som det visades over-headbilder.


Det var en lyckad dag som vi alla fick ut något av. Själv är jag mycket tacksam så länge det går att roa barnen med denna typ av aktiviteter. Visst - vi måste väl även ta oss iväg på sådant som Leos lekland ibland i framtiden men jag personligen tror knappast att jag njuter lika mycket av en sådan dag som av dagar som denna. Men för barnens skull får man väl blanda och besöka båda typerna av ställen. Och visst kan det säkert vara kul på lekland också...även om där verka låta illa...och vara knökfullt med folk...osv. :)


Naturen är en skicklig konstnär...

(Blommor från min mammas rabatter)

Ombytliga favoriter

L har ofta olika favoritsaker - vad som är en favorit växlar dock ständigt.

Ett exempel är mat. På en vecka kan hon ha fyra olika favoriträtter. "Mamma, det här är min allra bästa favoritmat, kan vi inte äta den varje dag". Det lustiga är att favoriterna är vitt skilda typer av mat - ibland säger hon på det sättet om en kötträtt med klyftpotatis, nästa gång om en linssoppa, och ännu en annan gång om köttfärssås och spaghetti.

En annan sak som växlar efter vad hon senast hört talas om är drömsemestermål. För ett tag sen ville hon gärna åka till England, varför vet jag inte riktigt - men antagligen hade någon omnämnt landet som semestermål. Den dagen då två syskon på hennes förskola hade kommit tillbaka från en semester på Rhodos ville hon också åka dit. Och nu senaste dagarna vill hon på bilsemester till Skellefteå - precis som hennes kompis F var i början av veckan...

Utflykt

I morse var det riktigt härligt väder här. Soligt och klart. Vindstilla. Men inte stekhett.

Vi passade på att ägna förmiddagen åt en utflykt till Backholmen - en udde vid älven i byn där jag växte upp. Det blev en lyckad förmiddag med lite promenerande (för alla utom A förstås - hon åkte vagn), fotografering, stenkastning i vattnet och medhavd lunch.


L hade med sig "sin" kamera och fotograferade både blommor och insekter.


På Backholmen finns det en liten sandstrand. Den är dock svår att hitta för den som inte
känner till den för runt den växer mängder med högt gräs/vass. Vid stranden badade
jag då jag var barn.


Då fanns dock inte någon bänk där...


Vi gick en promenad längs med älven och barnen passade på att kasta lite stenar
i vattnet.


Utflykten avslutades med lunch i det gröna. :)


Fjäril


Det känns som att det finns fler fjärilar på mina föräldrars gård än på andra ställen. Kanske inbillar jag mig bara...eller kanske inte.

De har en äng full av vilda blommor och dessutom planterar min mamma varje år mängder av blommor av alla de slag. Så kanske fjärilarna trivs extra bra hos dem...

Reflexskärm

När jag beställde Close up-filtret så köpte jag även en reflexskärm (80 cm med en vit och en silvrig sida). Inte för att jag vet hur man använder den men som jag förstått det så kan den göra mycket för fotografierna för en liten peng (jag tror den kostade ca 200 kr).

Idag har jag provat fptografera lite med skärmen. Motivet blev ett äpple eftersom det har den goda smaken att sitta stilla (vilket exv mina barn inte har). Det spelade ju dessutom ingen större roll vad som fanns framför kameran då jag enbart tog bilderna för att se hur ljuset förändrades med skärmens olika sidor jämfört med ingen skärm alls. Inte för att med hjälp av en skärm försöka förbättra bilden alltså. :)

Idag har det regnat

Det var E och L glada över. Då kunde de äntligen gå i regn under det fina paraplyet som E fick i tvåårspresent av min kompis K med familj.

Att plötsligt hitta en okänd hand...


Det blev ingen aborre till lunch

Men L var trots allt mycket nöjd med fisketuren, även om det kanske inte var själva fiskandet som var mest intressant. Mest roligt verkar det istället ha varit att titta på den lilla fisk som de trots allt fick upp och som fick tillbringa en stund i en hink innan den släpptes ut i älven igen.


Aborre till lunch imorgon

Iallafall om det blir som L tänkt sig. Hon och hennes pappa är på en liten tur till älven för att meta. Och hon är övertygad om att hon kommer att komma hem med fisk nog för en lunch till alla. Jag hoppas hon faktiskt får någon fisk - hon skulle tycka det var så roligt att få "bjuda oss andra på lunch". :)

Glad bebis

A gillar verkligen mer och mer att kommunicera. Hon ler mycket och ofta. Hon pratar med söta små ljud och hon gestikulerar med både armar och ben. Med stor inlevelse.

Mjölktest

Under de senaste veckorna har vi låtit E testa mjölkprodukter i små mängder då och då. Och det har gått bra. Inga stora eksemutbrott har dykt upp på kinderna. Möjligen någon prick kring knäna - men annars ingen reaktion.

Förhoppningsvis är allergin nu på väg bort. För nästan alla riktigt små barn som drabbas av överkänslighet mot mjölkprotein minskar problemen sakta men säkert - för att oftast var helt borta vid ungefär treårsåldern.

Än så länge ser ju utvecklingen positiv ut för E (som nu är två år gammal) - om än vi hittills bara testat att ge väldigt små mängder.

Sen får vi ju se vad som händer när det blir höst och eventuella atopiska problem inleder sin "högsäsong" för året (sådana problem minskar ju ofta just på sommaren). Även om det varit väldigt tydligt att mjölkprotein varit något som E reagerat på så finns det viss risk att hon även har lite atopisk eksem också. Under vinterhalvåret har det ju ibland dykt upp lite eksem även när vi helt undvikit mjölkproteiner (iallafall trott oss ha unvikit det helt). Det "problemet" har inte funnits sedan sommaren kom...

Dreglandet har satt igång

De senaste dagarna har A börjat dreggla riktigt ordentligt. Tidigare än väntat - så alla dreggellappar (utom den fina hemgjorda som vi fick av min kompis S när A föddes) har legat kvar ouppackade i förrådet. Men nu var det alltså dags att plocka fram även dem ur en av alla våra kartonger med bebiskläder...

En övertrött liten dam

Vet inte vad som hänt med vår ganska nyblivna fyraåring och hennes sovande...men vad det än är så hoppas vi att det går över snart. :)

L har alltid sovit bra. Inga som helst problem där inte.

Till för fem dagar sedan. Plötsligt har hon börjat vägra somna på kvällen. Fem dagar i rad. Damen är alltså rätt övertrött numera. Vi lägger henne som vanligt strax efter 19, men hon ligger sedan i sängen och kämpar på alla sätt emot tröttheten. Man hör och ser hur trött hon är. Ljuden hon sysselsätter sig med för att inte somna avbryts av ständiga gäspningar. Men sova - det gör hon inte.

Nu har hon alltså somnat sent fem dagar i rad. Och det märks.

Allt går ju över förr eller senare. Men vi hoppas på att just detta det är en snabbt övergående period. För allas skull.  :)


Ganska liten ändå


Om än A framstår som stor i jämförelse med en 12 dagar gammal bebis så är hon trots allt ganska liten.


Det händer mycket på två månader...Igår var min kompis H här tillsammans med sonen V (som är ganska precis två månader yngre än vår L) och sonen L som är exakt två månader yngre än A.

Vi passade på att fotografera de två yngsta tillsammans. Och så här stor är storleksskillnaden just nu. A är alltså två månader och 12 dagar på bilden medan L är 12 dagar gammal. Båda vägde runt 3 400 gram när de föddes (A något mindre).

Alla samlade


Förändringar

Under lång tid har jag och en kompis fixat med en ny design till min blogg - men vi har aldrig fått tiden och lusten att göra den riktigt klar. Och nu är jag less den redan innan jag börjat använda den.

Så ikväll bestämde jag mig för att göra om bloggen med enkla medel. Inget som kräver någon större arbetsinsats, tankemöda eller krativitet. Men något nytt iallafall.

Tyvärr hann klockan bli mycket nu - så det blev inte riktigt färdigt... Får fixa resten en annan dag.

FredagsfikaIdag har vi varit och fikat på Filipborgs herrgård. Mitt livs första hemgjorda "dammsugare". Gott för en dammsugarälskare som jag (vill poängtera att jag bara älskar fikavarianten - inte städvarianten)


L


E


En trött A


Nu börjar smultronen vara röda


En liten cooling med solglasögon


Close up filterFör under hundralappen har jag köpt ett roligt tillbehör till vår kamera - ett Close Up filter +10. (Jag vet - man borde ju först satsa på att lära sig använda kameran som den är, men det är roligt med nya tillbehör särskilt när de är billiga och gör stor skillnad).

Med detta filter monterat så kan man komma avsevärt mycket närmare motiven. Väldigt roligt att experimentera med - det gör verkligen stor skillnad. Sen gäller det ju bara att lära sig behärska kamerans inställningar också så går det nog att få till ganska bra närbilder.
Det nyaste och häftigaste är inte alltid det bästa

Sedan en tid tillbaka har L varit ganska intresserad av Blixten Mc Queen från Pixars film, Cars. Hon hade inte sett filmen, eller knappt bilen heller för den delen, men hade väl hört andra barn prata om "Blixten".

Eftersom hon pratade så mycket om denna "Blixten" så hyrde vi filmen på biblioteket i helgen. Samtidigt hyrde vi även en film med flera korta avsnitt av en tjeckisk tecnad film om "Mullvaden och hans vänner". Den sistnämnda var gjord under 60 och 70-talet och således ljusår från dagens snabba, färgstarka och häftiga tecknade filmer.

En lördags fick de se Cars och det går inte att säga mycket annat om det än att filmen uppenbarligen var en stor besvikelse. Inget av barnen orkade sitta stilla och titta på den utan de kom på annat de ville göra hela tiden. Särskilt intresserade av handlingen var de inte...

Igår fick de se på filmen om mullvaden och det var uppenbarligen väldigt mycket mer intressant. Båda barnen satt och tittade en lång stund och skrattade ofta högt åt "tokigheterna" som djuren i filmen hade för sig.

L är nu inte så het på att hyra Cars igen. Men erkänna att Blixten Mc Queen inte var så superrolig - det vill hon dock inte.  :)


BärseleVi har en gammal bärsele som vi använt (ganska sporadiskt) till våra barn. A har suttit i den någon enstaka gång - och då vänd mot mig. Numera har hon dock ledsnat totalt på den positionen och är inte alls nöjd om man testar att ha henne så.

Eftersom hon är ganska stark i nacken testade jag idag att låta henne vara framåtvänd i selen en liten stund (när jag själv rörde mig försiktigt) och det var mer populärt. Särskilt när vi stod framför en spegel. A gillar rent allmänt att titta på sig själv i spegeln och då gärna när hon har ansiktet nära någon annans ansikte.


Mätt och belåtenSå här ser A´s "mätt och belåten"-min ut. När hon ätit klart lutar hon sig bak och somnar med just den här minen. Detsamma om hon kanske inte ätit klart - men ändock känner för en liten vilopaus under måltiden.


Badtjejer


Barnantalet varierar

Det är lustigt hur upplevelsen av att vara med tre små barn kan variera så enormt mycket som det gör. Vi har j uen tvåmånaders, en tvååring och en fyraåring - och av förklarliga skäl kan det alltså vara full fart (och ljudvolym) hos oss ibland. Tre barn kan ibland, om alla sätter den sidan till samtidigt, upplevas som en halv förskoleavdelning eller något...

Samtidigt kan även tre små barn upplevas som "barnfritt/barnlöst". Ibland är det sånt enormt lugn och tystnad här trots att alla tre är hemma så det nästan känns som att här inte finns barn överhuvudtaget...

Det tog 9 veckor

Men nu är A "färdig" med sjukhuset som hon föddes på. Först förlossningsavdelningen, sedan BB. Efter det blev det barnintensiven och slutligen har hon under en tid varit inskriven på barnmottagningen (även om vi lämnat hennes prover på barnmottagningen här på hemorten så är det Sunderbyn som bedömt proverna osv).

I fredags lämnades hennes senaste prov. Och det visade på ett så lågt bilirubinvärde (ungefär 60) att fortsatt provtagning inte behövs. Så nu är den perioden i livet över...

Fotografering

Vi har en systemkamera som vi inte använder till något annat än att fotografera med full automatik på. Det tänkte jag att det kanske ska bli stopp på nu. Att jag kanske skulle kunna lära mig att nyttja iallafall några av de enklaste och mest grundläggande inställningsmöjligheterna.

Jag började pröva mig fram lite idag på vår skogsutflykt och det är verkligen otroligt vilken skillnad lite "halvmanuell" inställning kan göra. Motivet (rödklövern) som sådant är ju tråkigt - bara valt på måfå för att öva inställningar på. Men nog kommer det mer till sin rätt (för de flesta ändamål) på den högra bilden. Den vänstra av bilderna är fotograferad med helautomatiken inställd och på den högra har jag gjort någon liten inställning på ett halvautomatiskt läge.


Skogsutflykt

Idag har vi varit på utflykt i skogen i min "hemby". Vi har haft A i vagn och gått en riktigt lång promenad i det fina vädret. (Lång med två-åringsmått mätt iallafall).

Jag tycker om att vara i skogen och åker ungefär hundratusen gånger hellre dit än till "Leos lekland" och liknande "nöjen". Även barnen har haft en trevlig förmiddag tror jag. De har placerat medhavda sockeritar på myrstigar och studerat hur myrorna flockats på dem och de har samlat grejer. Särskilt E har samlat många grejer. Ibland hade hon båda händerna helt fula med små pinnar, kottar, stenar och annat. (Förr eller senare måste man väl bevista något skränigt lekland också - men så länge jag slipper är jag bara glad). :)

Det blev någon liten tår också dock - då L av någon anledning blivit lite rädd för myror under senare tid. De är helt ok så länge de inte kryper på henne, men om en myra kröp upp på L´s sko så tyckte hon det var ganska hemskt...

Användbara kläder

När L var liten fick vi bland annat en uppsättning kläder i rött/vitt/(svart) till henne av mina föräldrar. En uppsättning som använts flitigt av både L, E och nu av A. De har blivit en riktig favorit. Snygga, sköna och praktiska. Och långvariga. Byxorna har sådana där bra muddar som går att vika upp i både midja och ben så de har funkat från nästan nyfödd till några månader gammal.


A i kläderna


E i bodyn


L i jackan och mössan som "hör ihop" med bodyn och byxorna

Prinsessor och kungar är fortfarande populäraL och E leker ofta att de är en prinsessa och en kung som är gifta med varandra och har flera dockbarn. L agerar någon sorts lekledare och vill gärna fördela rollerna. Det brukar bli så att hon själv är prinsessa och E är kung. Liksom hon brukar vara mamma och E får vara pappa när de leker "mamma, pappa, barn".


Lilla sötnosen har blivit ganska stor

Hon pratar och ler och kommunicerar på olika sätt ofta nu. Så sött och roligt :)

Bilden är från morgonens långpromenad i det härliga vädret.

 


Chokladpraliner

I "staden" där jag bor finns det inte ett så stort utbud av god choklad. Häromdagen då jag var oerhört sugen på goda chokladpraliner råkade jag stå bredvid en av de högar med bröllopsseriechokladaskar som finns i alla butiker och tänkte att det ju är värt att testa. Så jag svalde skammen och köpte en ask (jag tycker den där serien är lite pinsam faktiskt).

Och den var riktigt, riktigt god!

Så idag när jag hittade asken till halva priset (har bara väntat på det sedan jag smakade dom) så hamnade hela fem askar i min kundvagn.

Nu inväntar jag att de kvarvarande jättehögarna snart sätts ned med 70% eller liknande. :)


Solstrålen har haft tvåårskalas idag


E med dagens första present - som hon fick av L imorse. Strålande glad. :)


Bebis på gång

En av mina kompisar är i Sunderbyn nu. På samma sjukhus som jag fött alla tre barnen.
Hon har värkar och ska kanske föda snart.
Iallafall ska hon bo på patienthotellet inatt och se vad som händer.

Jag är jätteglad för hennes skull. För att det verkar sätta igång nu - hon har längtat efter att barnet ska komma ut.

Samtidigt är jag lite avundsjuk. Hon har allt kvar. Väntan på patienthotellet (som jag tycker är långtråkig just när den sker). Förlossningen (som jag tycker är sjukligt smärtsam just när den sker) Tiden på BB (som jag tycker är långtråkig just när den sker).  Hemkomsten. Första natten hemma. Första veckan. Första leendet...

Allt detta är det alltså meningen att jag aldrig mer ska göra. Ganska tragiskt


A på BB


En fixardag

Idag har jag knappt varit utanför huset. Nästan hela dagen har vigts åt att saker som att förbereda kalas, tvätta kläder, rensa undan kläder, ta fram kläder från förråd.

Imorgon ska vi ha kalas för E. Det blir ett ovanligt stort kalas för att vara ett två-årskalas (iallafall med våra mått). Jag tycker att det på ett två-årskalas räcker med våra egna vänner och deras barn - ser ingen anledning att ett så litet barn ska bjuda in egna kompisar. Åtminstone inte när det hur som helst finns hur många ungefär jämnåriga barn som helst bland våra närmaste vänner. (Dessutom har E inte direkt några "egna kompisar" ännu).

Inför kalaset har jag bakat tårtbottnar (kors i taket för det - oftast köper jag färdiga trots att de är så trista) och gjort i ordning påsar till någon form av fiskedamm eller skattjakt. Förutom det blir det köpta kakor och varmkorv. Enkelt och bra. Tårtan blir samma sort som min mamma hade gjort på midsommar för E var väldigt, väldigt förtjust i den. :)

Förhoppningsvis kommer vi att kunna ha kalaset uppe i "vår" lekpark. Ytterst smidigt. :)

Förutom kalasfixande har jag sysselsatt mig med det eviga "plocka undan kläder och plocka fram kläder" som vardagen med riktigt små barn innebär. Nu är alla kläder i strl 50/56 undanplockade. Det är sjukt vemodigt. När jag plockade undan urväxta kläder med L och E så sparade jag nästan allt för jag visste att det skulle användas igen (bara biologin var med oss). Men vad göra med kläderna nu när detta ska föreställa vårt sista barn?

Nästan alla plagg är förenade med så många minnen. Men man kan ju inet spara allt...
Just nu ligger strl 50/56 i en hög invid A´s byrå. När jag orkar ska jag gå igenom högen. Det mesta kommer att säljas eller skänkas bort, men ganska många plagg blir nog sparade ändå om jag känner mig själv rätt.

Nu är iallfall nästan allt ur lådan märkt 62/68 tvättat och hänger på tork i nväntan på att förflyttas till A´s byrå...


Kläder i strl 62/68. Det känns som att det var alldeles nyss jag plockade
fram och tvättade upp strl 50/56 inför att A skulle födas...
Och det är redan ett  par månader sedan.

Jag kommer att sakna alla dessa små kläder på vår torkställning den dag
då vi inte längre har användning för babykläder hos oss


Kojbyggare

Nästan varje morgon går vi på en långpromenad med barnvagn/ståbräda (eller ibland L på cykel). Längs med en gågata som vi ofta går på finns det en otroligt fin koja uppe i ett träd på en villatomt. En sådan koja som det är nästan helt uppenbart att det inte är barn som har byggt utan snarare en förälder.

Jag och en kompis (S) byggde otaliga kojor när vi var barn. Och en sak minns jag tydligt - det är byggandet som är det roliga. Visst var det väl mysigt att vara i den färdiga kojan ett tag - men ganska snart ledsnade vi och bygde en ny koja istället. Vissa kojor byggdes i skogen - av kvistar och annat som vi kunde hitta. Andra var ganska seriösa byggen i trä, med fönster av genomskinlig plast och ibland med långa gångar som man skulle krypa genom för att komma in. Men en sak hade kojorna gemensamt - vi byggde dom själva. Detsamma med lådbilar och andra fordon. Jag och mina kompisar byggde om cyklar själva. Kontruerade sulkys till hundar. Gjorde lådbilar. Ingen gjorde dom åt oss.

Jag kan förstå att man som förälder kanske vill bygga och fixa åt sina ungar - men är övertygad om att man gör bäst i att låta bli. Visst ska man ju hjälpa lite om de verkligen kört fast - men inte ta över.

För jag tror att de flesta barn tycker som jag och S (och min kusin som jag byggde om cyklar med) tyckte - att konstruerandet, planerandet, byggandet är det roligaste när det gäller kojor (eller för den delen fordon).

Jag tycker mig redan se detta hos L och E fastän de hittills bara bygger "kojor" av kuddar och filtar i myshörnan. De ägnar mycket tid åt att bygga. Mindre tid åt att sen faktiskt vara i den färdiga kojan. De ligger och läser i den en stund - eller leker "mamma pappa, barn" - men byggandet är det som ägnas mest intresse och energi.


Valpen Bamse börjar bli stor


GipsfigurerHäromdagen gjorde jag och de äldre döttrarna gipsfigurer för första gången. E har ännu inte hunnit måla sin figur men L målade sin dagen efter det att vi gjort dem. Hon är just nu inne i en period då hon av någon anledning pratar mycket om statyer oc blev mycket nöjd med den lilla "ko-statyn" som hon tillverkat. :)


I vårt hus är det alltid välstädat


även i barnens rum...


Vår dag i bilder

Morgonlek och såpbubbleblåsning ute på gården


Barnvagnspromenad


Paus i en lekpark

Besök hos bekanta i deras stuga vid havet


Där L fick ro gmmibåt med sin kompis. Hon och kompisen åkte sedan även
snabb riktig båt med sina pappor. Ett dopp i en badtunna hann de oxå med.


E kastade stenar i vattnet


Och fikade


Efter stugbesöket lämnade vi av L och E hos mina föräldrar då de var dit bjudna på middag. L hoppades hela dagen på att det skulle var köttfärssås och spaghetti - och hon hade tur för det var det. Maken åkte sedan iväg på en kväll med golf, bastu och badtunnebad. För ett par timmar sedan kom barnen hem och jag var inställd på att kvällen möjligen kunde bli lång - men en problematisk sövning av tre små barn. Men jag hade tur - kl 19.30 sov alla tre och efter det har jag njutit av en god pizza.

Maken tyckte nog synd om mig som skulle tillbringa fredagskvällen ensam med tre eventuellt krånglande barn (vi brukar vanligen dela upp sövandet så att vi tar hand om 1-2 barn var så det var en ny situation att söva alla tre själv) för han har köpt godis till mig. Och nu är det dags för en stunds slötittande på TV och godisätande. :)

Den stora finn-attacken har börjat


Den lena bebiskinden har ersatts av en skrovlig och finnig hud...

(Bilden är tagen i morse då det var svalt ute, till skillnad från hur det är nu. Detta sammantaget med A´s sega förkylning är skälet till att hon var så påklädd fast det är juli  månad nu)


Stor tjej

Det har hänt så mycket med A´s utveckling den senaste tiden. Hon har blivit väldigt stabil i nacken och dessutom börjat kommunicera en hel del. Hon ler ofta med hela ansiktet. Och hon småpratar med olika läten - både med människor och föremål. Häromdagen pratade hon till exempel med ett täcke som låg bredvid henne...

 


RSS 2.0