Det är mycket nu

Ungefär 5,5 arbetsdagar kvar. Mycket är det som ska hinna färdigställas och avslutas på den korta tiden.

Eftersom jag tycker att det är lika bra att "köra järnet" nu när det är slutspurt och över ett års ledighet väntar så har jag såklart tagit på mig så mycket som möjligt på slutet. 

Efter en ledig förmiddag är det nu dax att bege sig till jobbet om en liten stund och försöka jobba effektivt och snabbt så att allt hinner bli klart. Det är extralätt att jobba hårt och mycket när man vet att det är en mycket begränsad tid kvar...

 

Påskkycklingar

E tillverkar många påskkort i år. Först tecknade påskkycklingar, sedan påskblommor och nu denna variant av påskkycklingar.

Påskkycklingarna har jag dock varit med på ett hörn på... Jag klippte massor med kroppar, huvuden, vingar och näbbar åt L och sen fick hon limma ihop kycklingar och rita dit ögon och sånt.

Bulle med mjölk i

Igår åt E av misstag en bulle innehållande mjölk. Idag ser hennes hand ut så här...

Annars är det fortfarande bra på eksemfronten. Någon liten prick ibland. Vet inte om det beror på allergi mot fler saker än mjölk eller om hon av misstag fått i sig exv. en liten ostbit vid frukosten eller något annat de gånger det dyker upp någon prick.

Men att den mjölkfria dieten passar henne bra just nu i livet är i allafall tydligt. Det är så skönt att det troligen bara var mjölk. Tänk om det istället hade varit atopiskt. Eller ägg eller gluten...

Att undvika mjölk är knappt något bekymmer alls och dessutom växer just denna allergin ofta bort innan treårsålder. Många allergier växer förvisso bort, men för flera av dem finns det sen ett dokumenterat samband med ökad risk för olika allergiska problem i vuxen ålder. Enligt de flesta källorna verkar just "mjölkallergi" inte höra till dem som ökar risken för exv. pälsdjursallergi.

Sjukhusbesök

Jag och L har besökt min farmor som tillfälligt ligger på sjukhus efter att ha ramlat.

L gav henne ett hemgjort påskkort med både blomma och kyckling som jag tror hon blev väldigt glad över.

Större delen av vårt korta sjukhusbesök var L ganska lågmäld och ganska snabbt påpekade hon att hon ville hem. När vi sedan gick genom sjukhusets korridorer frågade jag om hon tycket det var otäckt med sjukhuset.

"Jo, för när du blir gammal kanske du också kan bli så att du måste vara här och jag vill inte att du ska bli gammal och inte att du ska vara på sjukhuset".

Jag kunde inte göra mycket annat än förklarar att det faktiskt är jätte, jätte länge till dess att jag blir så gammal som min farmor är...

Just nu hemma hos oss 2


...ligger två små tjejer och slappar...
(och jag ska ta tag i tvättberget)


Just nu hemma hos oss


...skottar maken snö...
(när den just började tina lite så kom den igen med full kraft) :)


Påskblommor

L har påbörjat påskkortstillverkning. Några påskkycklingar blev det...men sen övergick hon till ett nytt koncept - påskblommor.

Befjädrade blommor blev det dessutom till slut. Hon limmade nämligen fast fjädrar, som egentligen var tänkta att limmas på kycklingarna men ju passade minst lika bra till detta, på blommorna...  :)

Jag tycker...

att detta verkar vara en osedvanligt klok man.

Jag tror inte han kommer att höra till skaran som en vacker dag ser tillbaka på sitt liv och ångrar sina val.

Mora Träsk

I dag har jag haft en ledig eftermiddag och en kompis har hälsat på med sina två dötttrar (som liksom våra flickor är födda 06 och 08). Alla fyra tjejerna har bland annat roat sig med ett långt danspass till vår "Mora Träsk-DVD". Engagerat och med försök till exakta rörelser. När Mora Träsk satte sig på stolar för att sjunga "Svenne och Lotta" hämtade storasystrarna till och med sittplatser där de placerade sig själva och sina småsystrar så att de alla kunde fortsätta göra likadant som på TV´n.

Jag tror de alla hade en riktigt rolig stund. :)

Det är skönt med halvdagar ibland

I dag är jag ledig fram till kl 13. Det har varit en riktigt skön förmiddag med strålande väder ute. Vi har hunnit med BVC-besök för 18-månadersvaccinering av E och efter det en stunds utevistelse på gården. E ägnade den stunden åt att noggrant skotta med snöräven. Fram och tillbaka och fram och tillbaka gick hon och ville helst inte sluta alls. 
 

 


Ridning idag

De senaste veckorna är det mestadels barnens pappa som följt med L på hennes ridning. Det har varit smidigast så eftersom jag helst inte springer runt så mcket just nu - speciellt inte i en ibland halkig paddock. Dessutom är magen lite otymplig och ivägen vid hovkratsning och liknande...

Idag åkte vi dock hela familjen för vi tänkte att E skulle få klappa hästar och kaniner. Hon var mycket facinerad då hon kom in i stallet. "Häst! Stoooor häst", sade hon och pekade på de små shetlandsponnierna.

När L väl fick sitta upp visade E mycket tydligt att hon inte delade vår tanke om att klappa kaniner och hästar - hon ville ju också rida. "Proooova", ropade hon och pekade på hästarna. Och efter att ha fått stå och titta på en stund när storasyster red så fick hon faktiskt prova. Och det gjorde henne ytterst nöjd. Med ett stort leende och glittrande ögon satt hon på hästen och sa "galoppa, galoppa". Varje gång vi gjorde halt för en kort stund gjorde hon tappra försök att "gunga igång" hästen på sitt eget lilla vis. E fick rida hela vägen från padocken till stallet vilket hon var nöjd och glad över. Något man dock inte kan säga om hennes sinnesstämning då jag lyfte av henne från hästen. :)

L fortsatte i sin vanliga stil. "Du får inte gå och hålla hästen, jag kan rida själv". "Jag vill hoppa med hästen". Osv. Hon kan ungefär allt redan. Utom möjligen att lyssna på läraren... :)


L i stallet. Jag gillar ridning eftersom det är så mycket mer än bara en "sport" -
det handlar även om att lära sig umgås med djur och vara snäll med dem.
Vilket i mina ögon är superviktigt.


E tittar på ridning (L rider på en brun häst alldeles till vänster om E´s huvud)


Syskon är praktiskt

Trots att här ibland låter som ett zoo med en stor apflock när de båda går runt och sjunger eller något...så är det verkligen mest "underlättande" att ha två barn. De roar verkligen varandra ofta och länge. Och de verkar ha så roligt tillsammans så man blir alldeles glad. (Sen finns det ju andra stunder då de inte alls har lika roligt tillsammans utan istället bråkar om en legogubbe eller någonting). :)

På bilden åker dom tillsammans runt på en stor mjukisflodhäst.

 


Borta bra men hemma bäst

Jag har varit på konferens de senaste dagarna. God mat och riktigt intressanta föreläsningar (bland annat en del om hur det kunde bli som det blev med Quick).

Skönt med en hotellsäng, otur bara att jag numera verkar ha en inbyggd klocka som väcker mig vid sextiden oavsett vad). Men det jag gillar bäst med att bo på hotell är frukosten. Det är så lyxigt med det stora urvalet... Fast får jag välja så äter jag nästan alltid helst hemma - trots ett avsevärt mindre varierat frukostutbud.

Det är självklart roligt och avkopplande att ibland åka iväg på den här typen av tillställningar men jag hör inte till dem som hoppar på alla chanser att få åka iväg - snarare tvärtom. Jag vidareutbildar mig gärna och är tacksam för att ha en arbetsgivare som aldrig skulle neka mig det. Jag åker dessutom gärna även på de mer socialt betonade träffarna och konferenserna. Dock inte hur ofta som helst. Borta bra men hemma bäst liksom...

Just denna konferens har varit riktigt trevlig och givande. Det är kul att träffa kollegor från andra orter, äta gott och lyssna på intressanta föredrag. Men just nu känns det skönt att ligga hemma i soffan och slappa iklädd mysbyxor. :)


Beundrar frysen

För övrigt är det så länge sen vi hade en välstadad frys så att jag inte kan låta bli att gå och öppna dörren bara för att beundra underverket :)

En stor samling pås-klämmor

I förmiddags passade jag på att nyttja kylan som rådde utomhus till att göra en ordentlig städning av frysen. Allt åkte ut på balkongen och lådorna rengjordes. Sedan sorterades sakerna in igen. Och nu i rätt ordning. Senaste tiden har allt bara legat huller om buller vilket föranlett att ganska mycket tid har gått åt till att leta saker. (Att leta saker i en överfull frys = mycket jobbigt).

Denna fina samling låg i botten på den låda som varit brödlåda (om än under den senaste tiden "bland-låda" istället). Synd att det inte finns någon samlare att sälja skatten till.

Snälla styvmödrar?

Här om dagen läste jag "Hans och Greta" för L när hon skulle sova. Efteråt såg hon ovanligt fundersam ut så jag frågade vad det var hon tänkte på.

"Tänk om du åker utomlands jättelänge så att pappa tror att du är död och så tar han en styvmor istället. Och sen när du kommer hem så har hon lämnat mig och E i skogen?" svarade hon.

Stackars liten som grubblade på sånt. :)

I allafall så svarade jag att jag inte någonsin tänkt vara borta så länge så att pappa tror att jag är död. Nästa fråga blev då "Men om du dör på riktigt då och pappa tar hit en styvmor som lämnar oss i skogen?".

Jag förklarade att jag inte tänkt gå och dö och om pappa någonsin tar hit en "styvmor" så lovade jag att han inte skulle ta en som var så elak att hon lämnade hans barn i skogen.

L´s svar på det var att "men det finns inga snälla styvmödrar".

Det märks att hon lyssnat en del på sagor som ´"Askungen" och "Hans och Greta" - just dessa (och andra klassiker) är vanliga som godnattsageönskemål från henne. :)


Kalas

I går firade vi min make som fyllde år. L hade sett fram emot "kalaset" i flera dagar och var djupt koncentrerad och engagerad när hon fick göra tårtan nästan helt själv.

Så här fint blev resultatet (den lilla "tårtan" är en mjölkfri till lillasyster E):


Under dagen var maken iväg på en överaskningstripp till Svanstein för lite utförsåkning tillsammans med våra banrns farfar. Barnens farmor var hemma hos oss under tiden och jag passade på att ägna dagen åt massor med matlagning utan barn. När utförsåkarna kom hem blev det mängder av snittar som en sorts förrätt/middag vid middagstid tillsammans med barnen. L var mycket förtjust.

Varmrätten blev en köttbit med ädelostsky och rostad vitlökssås som vi åt när vi såg på melodifestivalen. Och efter det några chokladbitar. Inte helt oväntat så var vi aningen för mätta när vi sedan skulle sova. :)

                                                                 Många snittar blev det...


Några av veckans förskole-alster

Det bara regnar in fina teckningar och andra egentillverkade föremål från L´s dagis. Jag blir alltid lite varm i hjärtat av leveranserna. Tänk att hon suttit där och gjort dessa fina saker. Kanske omsorgsfullt valt det allra finaste paljettlövet till sin tavla... Eller kanske med någon tanke bakom - en tanke som jag inte känner till -  valt ut just dessa två motiv som hon kom hem med för någon dag sedan...

Daggmaskar i köket

Våra barn har under de senaste dagarna påbörjat en transformation till daggmaskar.

Eller till levande mattor.

De har plötsligt blivit väldigt intresserade av att ligga på golvet. De ligger och rullar runt tvärs över golvvet. Eller också ligger de stilla, tillsammans eller en och en, och bara filosoferar.

06-orna är ganska stora och kan ganska mycket nu

Ibland blir man nästan lite förvånad när L visar upp sina "ingenjörskonster". Hon brukar ibland sitta själv på övervåningen och bygga med de Briosatser som hon fick i julklapp av både farmor/farfar och mormor/morfar. Nyligen kom hon ner med denna konstruktion. Vi tänkte att det väl var något egenpåhittat (absolut inget fel med sånt - snarare tvärtom) men hon sa att hon hade byggt från papprena som fanns med. Då utgick vi från att det vare en av de figurerna som det finns steg för steg-anvisningar för hur de ska byggas. Men inte heller det var det. När hon hämtade brochyren för att visa så framkom det att just den figuren hon byggt fanns på avbildad på dess framsida - men inte var en av de figurer som det finns bygganvisningar för inne i brochyren. Ganska exakt kopierad. :)


Lättköpt kärlek

Det är lätt att vinna E´s beundran och kärlek. Nyligen var vi och hälsade på min kompis L, som inte har träffat E på ganska länge. Men sånt kvittar för E. I huset bjöds på fika och dessutom fanns det en Pingu-film. Och när jag efter en stund frågade E om hon var "Mammas flicka" skakade hon ihärdigt på huvudet. Samma svar fick hennes pappa när han frågade om hon var "Pappas flicka". När vi istälet frågade om hon var "L´s flicka" var svaret det motsatta. :)

Dessutom sade hon sig vilja stanna hos L när vi skulle gå hem. En lättflirtad ung dam. :)

Lilla sångerskan

E har den senaste tiden blivit en riktig lite sångfågel. Ibland vaknar man av hennes ljuva, om än högljudda, stämma klockan fem på morgonen. Hon har haft en period nu då hon sovit till kl 6 och det tycker jag är en helt ok tid (om än kl 7 är den mest optimala - jag vill mycket hellre att barnen vaknar tidigt än att de är vakna hela kvällarna). Men sista dagarna har det tyvärr varit kl. 5. Och då ofta med sång.

En av E´s favoritsånger är Pippisången (som hon gärna sjunger med en pippidocka i handen). De två andra mest förekommande sångerna är Lille katt och Sankta Lucia.

E gillar måndag

Vi har valt att försöka ha våra barn hemma ganska länge. L har ju börjat förskola nu i höstas och hon var då ca 3,5 år gammal. Hennes första 1,5 år var jag hemma på heltid (men skötte lite skrivarbeten och liknande hemifrån). Efter det delade vi föräldrar på ledigheten på så sätt att min man arbetade ca 50 % och jag arbetade ca 60-65%. Att vi fick den ekvationen att gå ihop trots två arbeten med sedvanliga kontorstider beror till stor del på att vi hade sådan tur att min mamma gick ner i arbetstid till 80% så att hon en dag per vecka kunde vara med L. På så sätt kunde vi båda två jobba samtidigt varje måndag utan att behöva barnomsorg (vi såg till att en slutade runt kl 14 så att mamma fick en liten stund över av sin lediga dag också). :)

Hur som helst - det var guld värt för oss och kanske än mer för L som under nästan ett års tid fick en dag i veckan med någon som hade tid och lust att sjunga sånger hur länge som helst, läsa hur många böcker som helst osv... L tyckte det var riktigt kul!

När E sen föddes var jag hemma på heltid igen och mormor fick ägna sina lediga måndagar åt annat ett tag (även om det självklart hände att L tillbringade en stund hos dem någon måndag ibland ändå).

I höstas, när E var strax över ett år gammal, började jag jobba igen och återigen delade jag och barnens pappa upp veckan på så sätt att det alltid finns en vuxen hemma. Den här gången gör vi så att jag arbetar 80% och han arbetar 35%. Och på måndagarna - då är min mamma här med E fram till ungefär kl 14 då barnens pappa kommer hem från jobb och förskolehämtning. (L går ju numera på förskola måndag- onsdag till 13.15).

Nu är det alltså E´s tur att ha odelad uppmärksamhet från någon en dag varje vecka och hon älskar det. En lång stund innan min mamma kommer spanar E i fönstrena och säger "Mormor, mormor". Och när mormor väl kommer innanför dörren är E snabb med att vinka och säga hejdå till mig och L. Sen rusar hon mot lekrummet samtidigt som hon uppfodrande säger "Läsa", "Lego" eller något annat som hon vill göra.


Igår grisades det med fingerfärger hos oss...Som tur var har vi en stor "badbalja" som vi kunde placera konstnärerna i efteråt.:)


Två små bensprattlare...E var så glad så hon upprepade gånger meddelade oss detta genom at säga "Glad...glad"


En riktigt härlig vårdag idag

Idag har vi varit ute ungefär hela dagen. Efter veckor av antingen snöstormar eller 30-graders kyla har det varit underbart med en riktigt fin dag.

Dagen inleddes med en lagom lång skidutflykt - till mina föräldrars gård några hus bort. (L åkte skidor, vi andra promenerade eller åkte pulka). Där blev det lek med deras valp och kojbygge.Vi passade även på att göra upp eld och grilla korv där...Och dricka varm choklad...Sen dumpade vi lite packning hos mina föräldrar och lastade in båda barnen i pulkan eftersom det var en lite längre bit till nästa anhalt. E somnade som en stock. (Keps är mycket smidigt och bra när man drar liggande barn i en öppen pulka på isen under strålande sol)Över älven...Härligt väderSoldränkt logeVåffelätande tjejerPå hemvägen var båda tjejerna vakna och passade på att sjunga "Lille katt" i en fin tvåstämmig version.:)
(E ser ganska olycklig ut på bilden av någon anledning men även hon var annars glad)


Har mutat barnen med godis

Barnen är mutade med varsin klubba (räcker lääänge) och ser på Ice Age. Själv ligger jag och slappar i soffan. Mycket skönt. :)

OBS! Till den som nu kanske tror att våra barn äter stora mängder godis eftersom dom äter en klubba idag fast det inte är lördag så vill jag säga följande. Vi har inget "lördagsgodis". Vi ger godis när vi känner för det. Ibland blir det en klubba en fredagskväll och ibland några godisbitar en lördagkväll. Någon gång har det nog till och med blivit både fredag och lördagkväll men de flesta helgena blir det inget godis alls. Funkar smidigt och bra för oss - men säkert mindre bra om man har större barn som är mer medvetna om lördagsgodisets helighet.

Och ja - våran 1,5 åring äter också en klubba. Helt onödigt med godis åt så små barn och storasyster visste inte ens vad godis var när hon var i den åldern. Men inte går det att låta ena syskonet sitta och titta på när den andra äter. Så lillasyster får testa det mesta lite tidigare än vad storasyster fick... :)

Antikrundan är äntligen tillbaka

Två veckor i rad har Antikrundan utgått på grund av tråk-OS. Idag är programmet tilbaka. Det gillar jag. :)

Legobygge

Det är inte bara L som kan bygga med lego (Duplo). Även E gillar att sammanfoga bitar med varandra. De sitter tillsammans i lekrummet och bygger och när E byggt en "figur" kommer hon springandes med den i handen och ropar "Kolla, kolla". Mycket stolt över sina fina skapelser. :)

RSS 2.0