Politiska budskap för barn

Igår var jag på bio med fyraåriga dottern. Första gången för henne. Filmen var "Sammys äventyr", en söt och fin historia om en sköldpadda. Men med en hel del allvar bakom. Filmen är späckad med miljöpropaganda. Det är bra tycker jag.

Gör ungarna miljömedvetna. Påminn oss alla om hur de val vi gör i livet påverkar vår omgivning. Om hur människan som art förpestar livet för nästan alla andra arter som vi har att dela vår planet med.

Småtjejer och prinsessgrejer

Förra helgen när min bror T var och hälsade på våra föräldrar tillsammans med sin sambo fick L och E ett par paket var av dom. Det var bland annat varsin sådan här tiara. L blev eld och lågor.
"Huuuur kunde J (brorsans sambo) veta att jag älskar prinsessor??" utbrast hon.

Ja hur kunde hon veta det...? ;)

Halloween

Igår inhandlades lösgodis att ge till eventuella spöken och monster som dyker upp i helgen.

Idag har jag och ungarna fixat en halloweenpumpa.

Det är bra tycker ungarna. För den kanske skrämmer bort spökena och monstrena så vi tvingas äta upp allt godis själva.

Skridskobana i vardagsrummet

Om någon känner sig i behov av ett extrahalkigt golv i något rum så gör så här:

1. Spraya rikligt med hårglans på golvet

2. Låt torka.

Sedan är golvet riktigt, riktigt halkigt. Och svårt att få icke-halkigt igen.

Detta vet jag efter att jag under en tid upptäckt hala fläckar här och där. Nästan förenade med livsfara.
Igår såg jag hur de kommit till. Och vem som är upphovsmannen (E).

Sen har jag ägnat en del tid åt att försöka få bort de hala fläckarna. Och lyft upp glansmedlet på en hylla väldigt högt upp.

Två månader till julMen hos oss har det redan börjat julpysslas. L vill inte vänta. Igår gjorde hon ett par sådana här jultavlor.


Småfåglar eller utsvultna vargar?

För ett par dagar sedan satte jag ut sex talgbollar. Redan igår var de slut och idag har jag skaffat nya som jag hängt ut. Nog för att jag sett att det varit en hel del småfåglar ute vid bollarna...men sex bollar på en dag eller två. Det känns mycket. Så mycket brukar aldrig gå åt så här fort.

Eftersom flera av nätpåsarna till bollarna också har försvunit så är jag lite rädd för att någon skata eller kråka helt enkelt tagit med sig en hel boll och flugit iväg (såg det hända en gång ifjol). De behöver ju också äta så nog får de äta av bollarna för min del. Men jag gillar inte att näten hamnar på villovägar och kanske trasslar in sig runt någon näbb eller fot...

Äntligen har vi fått en egen hushållerska

En som byter handdukar åt oss.

Fast tyvärr är det nog övergående. Men igår fick A vackra och mysiga muminhanddukar av min kompis K med familj. Storasystrarna fick varsin liten handduk. När vi kommit hem var L väldigt snabb med att hänga upp de nya handdukarna åt sig och E. Så nu har ví muminfint inne på toa. :)

No milk

Efter att jag (och därigenom även A) nu har ätit mjölkfritt under en tid har vi kunnat konstatera att A´s bajs återgott till det normala. Det känns skönt. (inte skönt att hon troligen är överkänslig mot mjölk, men skönt att blodet i blöjorna försvunnit samt att just mjölkallergi ju inte är en särskilt "hemskt" allergi).

Men för att vara lite mer säker så provade jag äta mjölkprodukter igår för att se om det blev någon förändring för A. Jag åt smörgåstårta på vårt dop och även en bit sen på kvällen. Dessutom avrundade jag dagen med goda chokladpraliner som min bror och hans tjej hade med sig till oss på dopet. Det var ju lika bra att passa på att njuta ordentligt ifall det sen skulle visa sig att det blir mjölkfritt för kanske lång tid framöver.

Och det verkar det bli. Idag var det återigen blod i A´s bajs. Inga stora klumpar som det var på slutet, före jag började äta mjölkfritt - men en hel del små strimmor. Dessutom har hon varit extremt bubblig i magen hela dagen idag.


Vår vackra älv tidigare ikväll


Njutardag

Sedan A fick problem med blod i bajset har jag ju börjat äta strikt mjölkfritt. Och det verkar ha hjälpt. Nu är det snart en vecka sedan det sist var blod eller slem i hennes bajs.

Men för att veta att det är den ändrade kosten som gett resultat så bör man testa att låta henne få i sig mjölk och se vad som händer.

Eftersom vi hade dop - med goda smörgåstårtor - idag så har jag passat på att göra detta till testdag. (Igår när jag gjorde tårtorna provsmakade jag rörorna på samma sätt som vinprovare sägs göra; smaka, spotta ut och sedan skölja munnen. Jag ville inte ge A mer än en dag med mjölk). :)

Men idag har jag ätit tårta. Och nu passar jag på att äta goda, lyxiga chokladpraliner som vi fått av min bror och hans sambo.

Imorgon är det tillbaka till mjölkfritt. Och sen blir det så för en tid framöver. Ett år om A vill amma lika länge som L gjorde. Ett halvår om hon väljer att göra som E. Men hon är ju en egen person så det kan ju bli vad som helst däremellan. Eller ännu längre eller kortare.

En över 100 år gammal dopklänning

Denna vackra dopklänning har samtliga våra barn döpts i. Liksom deras far. Och deras farfar. Och stora delar av släkten på den sidan. Till och med deras farfars farmor är döpt i den.

Jag gillar gamla föremål och är glad att mina barn får döpas i något så vackert och historiefyllt.

Dop idagJag har haft några ganska bråda dagar den senaste tiden. Men nu är det slut på det för ett tag - idag har nämligen Alva döpts. Det känns skönt att pusta ut i soffan nu. Inga dopprogram som ska göras. Ingen massproduktion av smörgåstårtor. Och inga bord som skall dukas.Men dopet blev lyckat och fint tyckte jag. Vi hade en präst som var ny för mig - men faktiskt nog den bästa vi haft på våra dop och vårt bröllop. Vi har varit så nöjda med präster som vi haft tidigare och önskade därför en av dessa även idag men det gick inte att ordna. Lika glad är jag för det´för dagens präst var en positiv överaskning.

Till kyrkan hade vi anlitat samma solosångerska som vi hade vid E´s dop och hon var lika fantastisk som jag minns det. Det var fler än jag som´fick gåshud av hennes sång fick jag höra. :)

De två solosångerna var "Himlen i min famn" och "Älska mig". Otroligt vackra båda två. Särskilt "Himlen i min famn" älskar jag.Efter dopet hade vi fika i en timrad loge invid älven. Först smörgåstårta som jag ägnat det senaste dygnet åt att göra. Och sedan vanlig tårta som barnens farmor var snäll och gjorde åt oss.

Ett stort tack till våra föräldrar som hjälpte till med dukning, tårtbak, städning m.m. Och till alla släktingar och vänner som kom (vissa trots långa avstånd) och delade dagen med oss.


SömnigA sover så gulligt. Med händerna bakom huvudet. Lyckades inte riktigt att få det på bild - men nästan.


I-landsproblemVi håller på att drunkna. Överallt finns det leksaker, grejer, prylar, saker, skräp och prylar. Det tar tid och kraft att ha det så.

Igår fyllde jag en stor sportbag med leksaker (bag nr 2, vi har redan en sådan). Dessa ska ställas undan för ett tag. Sen när vi tar fram den har vi "nya", spännande leksaker.

Trots att jag rensade hårt finns det kvar en hel del grejer oxå...En avbruten utflykt

Förra veckan skulle L på utflykt.

Hon såg väldigt mycket fram emot detta. Det första hon gjorde på morgonen när det äntligen var dagen för utflykten var att packa en väska. Nattlinne, tandborste, fotografier på henne själv och på hennes systrar, diverse små mjukdjur.

Dagen gick och tillslut var det kväll och utflyktsdax.

L och hennes pappa begav sig till utflyktsplatsen där de skulle ha en mysig kväll på tu man hand. Läsa böcker. Ligga och småprata innan sovdax. Dela säng.

Och där låg de en timme eller två. Sen bestämde L att hon inte alls ville vara på utflykt. Hon ville istället sova i sin egen säng.

Så hon kom upp med väskan i ena handen och sitt lejon i den andra. Det var bara att gå uppför en trappa. För utflyktsmålet var inte så långt borta. Det var i barnens lekrum en trappa ned. Där skulle L och hennes pappa sova tillsammans en natt på madrass på golvet. Vi tyckte att det kunde vara roligt för henne. Det tyckte hon också.

Men i slutändan visade det sig att "borta" är bra men "hemma" bäst.

Fullt uppDop på lördag. Inbjudningskort har tillverkats och skickats. Smörgåstårtor har planerats. Ingredienser har inhandlats. Och fler ska köpas. Och sen ska tårtorna tillverkas också. ("Efterrättstårtorna" är barnens farmor som tur är snäll och bakar åt oss). Sånger till dopet har valts, vilket tagit sin tid. Dopprogram har skrivits. Och idag har de limmats. Samtal har ringts till präst och andra. Engångsbestick har inhandlats. Det har grubblats på vilken färg band(en) till dopklänningen skall ha, sedan har det ägnats alltför mycket tid åt att hitta rätt färg och bredd.

Dessutom har två av tre barn varit snuviga de sista dagarna. Inte mycket. Men nog mycket för att påverka sömnen då man är fem månader gammal.

Dagen idag har varit hektisk.

Nu kvällsmacka och te. Mycket snart - säng.


Halsduk är bra att ha

Det tycker iallafall L (och alltså även E). Hon har pratat om det stora behovet av en sådan ett tag och förra helgen kom jag på att deras mormor ju frågat om de behövde något stickat utöver de fina vantar och sockar som hon varje år har gjort till dem. När jag föreslog för L att mormor kanske kunde sticka blev hon eld och lågor och bara en kort stund senare fick hon, med E i släptåg, gå över till dem för att välja färg och garntyp.

Det visade sig att mormor inte hade rätt garn hemma så någon dag gick åt för att vänta på inköp. Och sedan gick flera dagar åt för att vänta på tillverkning. L och E, som nog hade föreställt sig att de skulle bli klara på en gång, väntade ivrigt. Och längtade. Och här om dagen var de äntligen klara. Varsin varm och härlig halsduk levererades hem till oss (tillsammans med många förmaningar om hur de skulle användas för att inte bli snaror). Randiga - precis som barnen hade beställt. Glädjen var stor.

Och idag hade L för första gången på sig halsduken när vi skulle gå till dagis. Den var det viktigaste plagget att ta på sig när vi skulle gå. Och stolt visade hon upp den för alla när vi kom fram.

Det är inte alltid dom mest påkostade eller coolaste leksakena som ger den största glädjen.

Som tur är.

Att det ska vara så svårt att få tummen ur ibland

Jag fattar inte varför det aldrig blir av att vi anmäler oss till Nix-registret. Det är ju liksom inte svårt att göra det precis. Och det är ju så störande när det ringer säljare varenda dag. Och ofta på de mest olämpliga tiderna.

Som idag. A är snuvig. Hon var trött. Och lite arg. Kunde inte riktigt somna på grund av näsan. Efter en ganska lång stund somnade hon. Samma sekund ringer telefonen och väcker henne. En säljare. Som inte fick sälja någonting.

Och sen var A övertrött och överarg. Och jag själv förbannade för 1000:e gången att vi inte anmält oss till Nix-registret.

En bestämd tvååring

E är kanske en av de mest bestämda personerna som finns. Ibland gnällbestämd - som en skrikande hög på golvet. Ibland argbestämd med korslagda armar och stampande fötter. Ibland bara bestämd-bestämd. Då rynkar hon pannan och spänner ögonen i en och framför sin åsikt med bestämd röst.

Igår när hon och jag var till mina föräldrar en snabbis för att skriva ut ett papper tyckte hon uppenbarligen att besöket var för kort. För hon skulle inte hem. Med bestämd röst berättade hon att jag minsann skulle gå hem ensam för hon skulle "stanna och bo hos mormor och morfar SJÄLV". Hon skulle inte sakna oss. Inte ens om det blev kväll och mörkt. Och om de inte hade någon säng åt henne så skulle hon sova i deras fåtölj. Och absolut inte komma hem.

Sån är hon ofta när man ska gå hem. Från barnrytmik och från kompisar och från överallt. :)

En annan sak som hon är bestämd med är ridning. Tidigare sa hon nästan varje dag bestämt att "Jag ska rida idag". Och varje gång man förklarade att så inte var fallet blev hon mer eller mindre besviken. Men inte lika ofta numera, för jag har råkats uppfinna "de sovande hästarna". En gång när hon började prata om hästarna så förklarade jag att de sov, så dit kunde man inte åka (vi har liksom inte tid att åka och titta på hästar i den omfattning som barnen skulle önska). Och efter det säger E nästan dagligen själv att "jag kan inte rida idag. Hästarna sover".

Men idag är det måndag så om ungefär en timme vaknar hästarna så E kan få rida. :)

Herregud vad stor vår lilla tjej ser ut!

För bara 4 år sedan var hon ju ett likadant, mer eller mindre hjälplöst, knyte som A är nu. Och nu kan hon hantera en ganska stor ponny. (Med en vuxen gående bredvid, utan att ta över alls nästan)


Strålande solIgår hade vi riktigt härligt väder här. Någon minusgrad. Snö på marken. Strålande sol. Jag tillbringade dock större delen av dagen inomhus. Storstädade och sånt...

Men en liten stund i solen blev det iallafall.


Idag tog vi fram skidorna


KatrinplommunpuréA har ju fått smaka lite gröt varje dag de senaste dagarna. Och idag fick hon dessutom prova lite katrinplommunpuré. Det var populärt. Hon verkade tycka om det riktigt mycket. :)L fick mata. Det gillade hon. Och det gjorde A också.E matade oxå. Även det populärt. Och lite grylligt. :)


Vår snögubbe - årets första


Ibland har man flyt

Vi använder inte vår bil särskilt mycket. Men ibland gör vi det. Och ibland blir det till och med så att vi båda behöver den samtidigt. Så var det idag.

Som tur var så fick jag låna mina föräldrars bil under förmiddagen (då jag hade bilbehov) så kunde maken ta vår bil på heldagsutflykt till Gällivare.

Förmiddagen tillbringades på kyrkans barnrytmik med A och en överlycklig E. Hon verkligen älskar att vara där. Och vill aldrig åka hem (det är ett allmänt fenomen för våra barn, de vill inte åka hem om vi hälsar på hos någon, de vill inte hem från ridning, L vill inte hem från dagis osv). Så det brukar bli viss ilska från E´s sida när det är dax för hemgång från sången. Så även idag. Tills jag sa de magiska orden "Mormor och morfar kommer snart till oss". Då blev det på en gång lättare. E lämnade skrikande av glädje kyrkans lekrum (på riktigt alltså - typ glädjevrål) och sprang till hallen för att klä på sig. Sen blev det lite svamlande i hallen ändå. Men ändå smidigt och bra.

En stund senare kom då mormor och morfar för att hämta tillbaka sin bil. Jag passade på att bjuda dom på lunch och gjorde under tiden några snabba ärenden på stan med A och deras bil. Passade även på att hämta L på dagiset. Och där fortsatte flytet. Efter L´s inledande "Nej jag vill inte gå hem" så sa jag att mormor var hos oss. Och samma sak hände igen. Hon blev på en gång snabb med allt (snabb för att vara henne iallafall). :)

Sen mötte vi ju bara mormor i dörren eftersom hennes lunchrast var slut. Men L blev rätt nöjd ändå. Jag, hon, E och A var nämligen ute på gården och gjorde en snögubbe tillsammans. L är fortfarande ute och tillverkar en snöhund bredvid den. Är det årets första snögubbe så är det. :)


Stor, men litenA har blivit ganska stor (allt är ju relativt). Långt borta är den tiden då hon bara var ett litet paket som åt, sov och bajsade. Nu spanar hon på allt. Skrattar högt - särskilt åt sina systrar. Rullar omkring.

Men fortfarande slocknar hon mitt i maten ibland. Man märker hur hon mer och mer håller och mindre och mindre suger. Och plötsligt bara släpper hon taget och nästan kastar sig bak och sover som en stock. Med precis samma sorts min i ansiktet som hon haft ända sedan hon var nyfödd och somnade mitt i maten. Gullig och mysig. :)

Tips: Fin reflex med gott ändamål

Hösten är ju inte bara ficklampornas tid, utan även reflexernas.

Jag klär varje höst både barn och barnvagnar i ett antal sådana. Lite julgransvarning nästan.

I år tänker jag komplettera vårt reflexlager med dessa fina rosa hästar som Hööks säljer till förmån för Rosa bandet. De kostar 10 kr styck och hela summan (ex moms) går till Rosa bandet.

Hööks har just nu fraktfri leverans dessutom.

Förutom reflexer så funderar vi faktiskt på att beställa ett par ridstövlar till äldsta dottern. Vi har dåligt med julklappsuppslag för henne (hon har redan allt känns det som) och skulle faktiskt behöva ett par skor med klack att rida i. Den senaste tiden har det varit mycket ridning med stigbyglar och då är det ju en ren säkerhetsfråga att faktiskt ha klack på skorna. Dessutom verkar det som att hon tänkt sig att fortsätta rida i vår. Intresset är just nu på topp. Särskilt intresset för hoppning... Tyvärr. Det skulle faktiskt kännas tryggare om hon föredrog dressyr. Men mycket kan ju ännu hända. Hon är ju bara fyra år och hinner ju byta intressen många svängar än. Vår tanke är dessutom att hon ska få prova på lite olika aktiviteter innan hon blir så stor så hon inte längre går att styra i den frågan. (Alltså aktiviteter som vi själva väljer för att de skulle funka bättre än andra för vår familj tidsmässigt m.m. Man måste ju passa på att åtminstone försöka påverka så länge det går. Huvudsaken är ju att hon får prova lite olika saker...men än är det ju ingen brådska. Närmaste åren funkar det ju precis lika bra helt utan också) :)

Fotografera utan blixt

Jag är så glad att jag äntligen (efter att ha haft en systemkamera i fem år) har börjat våga mig på att vrida bort från autoläget. Och fotografera utan blixt lite oftare. Är även glad för mitt nya objektiv. :)

Även om jag på intet sätt fotograferar perfekta bilder när jag har på halvautomatiska lägena så blir det i många situationer iallafall bättre än med autoläget och blixten. Som med ficklampan ovan...

Höstmörker och ficklampor


Nu har höstmörkret verkligen kommit på riktigt. Och med den ficklampssäsongen. Särskilt L gillar ficklampor mycket. Alltid när vi går den korta biten från mina föräldrar och hem vill hon låna en lampa av dem - bara det blivit lite mörkt.

Hon har dessutom en egen ficklampa som hon fått av min bror S och som hon använder en hel del. Det är en väldigt bra lampa tycker jag. Den saknar nämligen batterier och vevas istället igång. Miljövänligt. Och ekonomiskt. (Ungar - iallafall våra - har ju en tendens att glömma lampan igång så batterikostnaden kan ju bli rätt dyr).

Klippkort på barn- och ungdomsmottagningen

Idag har jag varit på barn- och ungdomsmottagningen med A. Bajset har blivit bättre  - men då det ännu inte är helt bra ville BVC att vi skulle boka en läkartid. Så det fick bli så.

Läkaren trodde precis som jag att blodet och slemmet i A´s bajs beror på överkänslighet mot mjölkprotein. Det har ju gått ett tag sedan jag slutade äta mjölkprodukter men det kan ta ungefär två veckor innan allt är ute ur barnets tarm.

Nu tog dom iallafall blod för att testa lite olika saker. Dels mjölk, soja och risallergi´men även för att kunna utesluta att en infektion ligger bakom det hela. De skall även kolla upp A´s blodvärde så att det inte har påverkats av det "ganska rikliga" blödandet.

För mig blir det nu mjölkfri diet, och självklart gäller det även för smakportioner och framtida mat åt A. Om det visar sig ge bra resultat så fortsätter vi på det sättet (bara med avbrott för en mjölkätardag om ett par veckor för att testa). Det gäller även om allergistesterna inte visar på något alls - på så här små barn är ju resultat av testerna väldigt osäkert.

Jag frågade läkaren hur det kan komma sig att så många barn har allergier nu för tiden. För det är ju stor skillnad från när jag var barn. Hon sa att det är ju ingen som vet men att mycket tyder på att våra kroppar numera utsätts för så mycket kemikalier i luft, kläder, mat osv. Att människokroppen helt enkelt inte har hunnit med att anpassa sig efter hur omvärlden förändrats. Ungefär. Dessutom ökar ju risken att drabbas om man har allergier i släkten. Varken jag eller barnens pappa har dock någon allergi (han har lite pollenallergi i och för sig men inte mycket) så jag tyckte vi borde ha rätt goda chanser till ganska allergifria barn. Men det räcker visst med att det rent allmänt är mycket allergier i släkten. I vårt fall finns det på ena sidan en hel del allergier av typen pälsdjur/pollen och liknande - helt andra typer av allergi alltså. Men utöver att det ökar risken för just de allergierna så kan det visst öka risken även för födoämnesallergier och andra allergier. Tyvärr.

Men nu ska vi först se om detta ens beror på mjölk eller på något annat. Personligen så känns det ju bättre om det är mjölkproteinöverkänslighet än någon annan födoämnesallergi eller - ännu värre - någon hemsk infektion. Mjölkproteinöverkänslighet är ju ändå harmlöst och ganska lätt att leva med. Plus att det oftast växer bort.


Snö på marken idag - första gången för denna vintern


Regnig söndag

Idag har det varit riktigt höstruskigt här. Årets första snöflingorna kom också idag.

Vi har haft ett rätt späckat schema (för att vara oss, vanligen undviker vi sånt...jag gillar inte späckade scheman) :)
Under dagen har vi först gjort ett Ikea-besök. Ett ovanligt billigt sådant. Men vi hade iallafall med oss hem det vi åkte för att köpa.

Efter Ikea var det ridning för L. Banhoppning. Hon sken av glädje. Men klagade som vanligt på att ridläraren inte höjde hindren mer.

Efter ridningen var det middag hos mina föräldrar. De bor nästan grannar med oss men det blir inte så ofta att vi äter där ändå. Oftast när de frågar har vi redan hunnit förbereda någon mat hemma. Eller har andra middagsplaner. Och de gånger det ändå blivit av med middag så blir det ofta att L och E fått gå själva. De vill så gärna "slippa ha med oss" verkar det som. Iallafall är det tydligt att de tycker att det är väldigt roligt att äta själva med mormor och morfar.

Men idag åt hela familjen där. En riktigt god gryta. Perfekt avslutning på dagen. (Och till och med lilla A fick äta borta. Hon fick smaka lite mosad potatis utblandad med vatten. Självklart gillade hon att få sitta med vid bordet och äta som oss andra. Även om hon inte direkt åt något alls nästan - men däremot pratade dessto mer). :)

Blommor

Min mamma har mängder av blommor i deras trädgård. Perenner och många ettåriga. En stor del av blommorna är sådana som fungerar att ta in som snittblommor. Så ska även jag ha i trädgården någon gång i framtiden - det är ju så vackert med en vas blommor på bordet.

Idag kom hon över med en bukett till oss. Jag gissar att det är några av den här sommarens avsolut sista blommor. Vackra tycker jag. Se bara på de fina rosa/vita bladen på blomman som sticker ut i bukettens framkant till exempel.

Öppna förskolan

Idag har jag och alla barnen varit på en öppen förskola tillsammans med min kompis H och hennes barn. Roligt för alla. L och E lekte med henes fyraåriga son. A fick ligga och konversera lite med H´s tre månader gamla son.

Det gick väl bra. Tills A började prata högljutt och glatt. Mycket högljutt. Och rakt in i sin polares öra.

Då blev polaren ganska ledsen och ville inte alls ligga kvar bredvid den högljudda damen...

Smakportion igenFör ungefär en vecka sedan fick A sin första smakportion. Nu har hon fått testa igen. Gröt blev det, mjölkfri sådan då det finns vissa tecken på att hon kanske är överkänslig mot mjölkprotein. Hon har senaste tiden haft blodstrimmor och slem i bajset - vilket föranlett att jag sedan en vecka äter mjölkfri diet, vi får se om det är lösningen eller om strimmorna beror på något annat. Har strimmorna inte försvunnit till på måndag så skall vi återkomma till BVC.

Hur som helst så har hon fått smaka lite gröt. En tudelad upplevelse. När hon ser oss äta smackar hon med munnen och spanar frenetiskt. Och när skeden närmar sig även hennes mun gapar hon stort. Men när maten väl kommer i munnen ser hon konfunderad ut. "Är det verkligen detta konstiga som de andra sitter och äter och ser ut att gilla så mycket?", ser hon ut att tänka. Och att det sen inte ens går att amma skeden verkar vara något hon tycker är lite konstigt.

Det är inte så att hon på nåt sätt verkar ogilla gröten och skedätandet. Men inte heller gilla.

Nu framöver blir det lite smakportioner på riktigt snart - ett lite mer regelbundet grötsmakande under en period.


Säsong för fotbad

Det är drygt ett år sedan jag senast skrev något under kategorin Iktyos. Det beror på att allt funkat bra. Hela förra vintern körde vi täta fotbad + smörjde noga och ofta. Och resultatet är att L´s fötter fortfarande ser ut som vanligt. Man kan ju aldrig veta om det är baden och smörjandet som är anledningen till det - eller om dom skulle sett vanliga ut oavsett. Men jag tror att vårt vårdande har bromsat upp fötternas "förfall". Ibland om vi slarvat lite har man sett att vita förhårdnander börjat anas. Sen vet man ju inte heller hur länge det går att bromsa förloppet på detta sätt - men jag hoppas på att det funkar livet ut. För om fötterna väl blir förstörda verkar det i det närmaste omöjligt att få fason på dom igen.

Nu har iallafall hösten kommit och med den fotbadssäsongen. Med L satte vi igång för några veckor sedan, då det dök upp lite vitt på ena foten.

Och senaste veckan har även E fått bada ibland eftersom hon började klaga på att det kliar under fötterna. Och rev sig så pass att det blev små sår. Ungefär så som det började för L (och även för deras pappa). Det är ju inte säkert att E har samma sjukdom, fötter kan ju klia ändå, men det skadar ju inte att hon också får bada lite. :)

Vi är alla förvaltare

Alla vi som lever idag har ett viktigt förvaltarskapsuppdrag. Vi, tillsammans, förvaltar vår planet för kommande generationers räkning. Ett uppdrag förenat med mycket ansvar.

Jag läste idag en insändarfråga, besvarad av Johan Tell (som jag länge tyckt verkar vara en klok man) i "Vi i villa", Jag fastnade för hans svar. Ett svar som vidgar vyn från en själv till oss alla. Till att vi faktiskt alla tillsammans ansvarar för att alla på jorden kan få ha det bra. Både de som bor i vårt eget land och de som inte gör det. De som lever nu och de som ännu inte är födda.

Frågan:
Jag funderar på att skaffa ett eget litet vindkraftverk på tomten. Huset är utsatt för mycket blåst. Hur mycket el kan det ge? Kan det någonsin löna sig?

Svaret:
Det beror på hur man räknar. Om du köper el från ett stort bolag vet du inte om elen kommer från miljövänliga vindkraftverk eller miljövidriga kolkraftverk. Den kostar lika mycket. Det är förstås tokigt. Men så är det med många produkter. Vi bryr oss inte om hur de påverkar natur, människor och djur när de tillverkas, används eller slängs. Det finns kaffe som besprutas så att kaffearbetare dör, det finns jordbruk som orsakar algblomningen i Östersjön - men vi tittar bara på priset. Det finns el som bidrar till den globala uppvärmningen som inom detta århundradet kommer att dränka Holland, Maldiverna, Bangladesh med flera länder men vi tycker ändå att vi kan jämföra denna el med elen från ett vindkraftverk. Som jag ser det är det väl bra att börja bygga ditt vindkraftverk. Du blir kanske inte rikare av det men dina barn blir lyckligare av det och dina barnbarn och de som bor i Holland, Maldiverna och Bangladesh.


Tänkvärt. Oavsett om några av uppgifterna i svaret är omdiskuterade och inte helt fastslagna.

Alla har självklart inte råd att alltid, i alla situationer, välja det alternativ som på lång sikt är bäst för miljön. Jag har det iallafall inte. Men alla kan göra något. Om än något litet. Åtminstone ibland.

Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag. Jag är ingen riktig bullbakare och inte heller någon storätare av bullar. Men det har iallafall bakats inom familjen idag.

På L´s dagis har det bakats kanelbullar. Och eftersom hon skulle få baka där tillsammans med dagiskompisarna, vilket hon såg fram emot, så bjöd min mamma in E till bullbak hos dem under tiden. Det blev E glad över.

När E sedan kom hem efter bakning, lunch och bullätning hade hon med sig en påse bullar. De flesta hade hon gjort själv enligt mamma. Först uppgav hon att alla var till henne, men sen lättade hon på det och vi åt ett par stycken tillsammans. :)


CTG på magen

En kompis till mig ska få barn väldigt snart.

Just nu ligger hon i ett av sjukhusets kala rum med en CTG på magen. Så fantastiskt!

När jag legat där så har det mest bara varit antingen långtråkigt eller ont. Men när jag inte är den som ligger där så saknar jag det och avundas den som gör det. (Även om jag såklart mest är glad för hennes skull).

Och mitt i allt det tråkiga eller onda så har det där mottagningsrummet med CTG-apparaten på Sunderbyns förlossningsavdelning även stått för trygghet och hjälp. Det är skönt att höra hjärtslagen och att vara "kontrollerad" så man "vet" att allt är som det ska. Och det är ljuvligt när man får med sig något att sova på när man lämnar rummet för att vandra genom ett tomt och öde sjukhus tillbaka till patienthotellet.

En annan sak som mottagningsrummet påminner om är alla de fantastiska personer som arbetar inom vården. Om de barnmorskor som tagit emot mig med varm hand och fört mig dit för en inledande undersökning när våra barn har varit på gång att födas.

Hur som helst - ikväll är jag väldigt glad för min kompis skull och önskar henne ett stort lycka till.

Fototriss del 111: Alla lika, alla olika

Min första reaktion när jag läste om veckans tema i Fototriss var att det var ett bra tema. Men svårt. Jag funderade i lite olika banor men kom inte på något alls att fotografera. Men sen släppte det lite och så fick det bli dessa tre bilder och tanken är att lyfta fram det fina med  olikhet i det som är lika. Den första bilden är ungefär en vecka gammal och har faktiskt redan visats upp i bloggen en gång, men i ett annat sammanhang. De två andra är helt färska.

Den första bilden föreställer en färgsprakande och vacker skog. Många träd. Lika. Men olika. Hur skulle skogen sett ut om inte de olika trädsorter fanns där? Om inte löven hade så många olika färger? Om alla träd var lika? Inte så vacker som den är nu iallafall.

Bild nummer två föreställer ett gammalt timrat uthus. Och vad är det som ger dessa timrade byggnader dess charm om inte just olikhet. Rad efter rad med timmer. Lika. Men ingen stock likadan som någon annan. Alla är olika. Och det är det som gör byggnaden så vacker

Den sista bilden föreställer det vackraste av allt vackert. I just mina ögon alltså. ;)
Mina tre döttrar. Tvååriga E, fyramånaders A och fyraåriga L. Väldigt lika varandra. De har till och med likheter i de minsta av kroppens byggstenar - i detaljer omöjliga att se med blotta ögat. De är varandras systrar. Och samtidigt som de är lika så är de unika. Och olika. Och det är det bästa av allt. De är tre små egna individer som jag fått förmånen att ha i mitt liv.


Lika, men som tur är även olika. Fär det är olikheten som berikar och lyfter.
Fler tolkningar av temat finns här.


Lite tomt här


På väg till mormor och morfar


L har under en rätt lång tid påtalat att det är länge sedan hon sov hos sin mormor och morfar. Så idag fick hon göra det. Och sovandet inleddes till både hennes och E´s stora glädje med middag för dem båda. Middag utan oss föräldrar. Det är viktigt - vi får absolut inte vara med. :)

En stund efter middagen hämtade vi hem en trött E medan L stannade kvar. Tillsammans med sitt lejon.

Så i natt står en säng tom hemma hos oss.

Den som kommer ihåg alla andra glömdes bort

Min kära mamma är den som alltid kommer ihåg att uppvakta folk på deras födelsedagar (och påminner oss andra). Igår fyllde hon år och det lyckades jag glömma. Jag brukar komma ihåg, men i år fick jag för mig att det var den 10:e istället för den 1:a. 

Idag har vi iallafall gått över till dem för att uppvakta (och bli bjudna på god tårta). Bättre sent än aldrig får man väl säga.

Passade som vanligt på att öva lite på fotograferandet. Jag tycker att det ofta blir så mycket mer liv och stämning i en bild om man klarar av att ta den utan blixt. Och nu med mitt nya objektiv är den ekvationen iallafall lite lättare än förut. Men helt lätt är det inte. Och helt bra blir det inte. Men mer övning kanske ger färdighet. (En annan sak som skulle göra skillnad är väl antagligen ett stativ - eller bättre belysning än det stearinljus och det lilla dagsljuset som nådde oss genom fönstren från den mörka och trista himlen utanför). :)

BadhuspremiärI morse var vi och badade. Hela familjen. Det är första gången sedan A föddes som vi överhuvudtaget besökt badhuset. Det blir ju ett litet projekt - och absolut inget man gör när bara en av oss vuxna kan följa. A behöver ju en person som håller henne hela tiden. E behöver också en hel del hjälp. Och även om L kan bada själv med en ring runt magen så behöver självklart hon också var under uppsikt.

Alla barnen trivdes bra i bassängen idag. Även om E inledningsvis var lite missnöjd och ville åka hem.

(L ville inte vara med på bild dock) :)

RSS 2.0