Min dag i bilder (test av nytt objektiv)

Jag kunde inte låta bli. Efter att ha läst mycket positivt om ett objektiv som förvånande nog låg i nästan min prisklass så slog jag till och beställde det. Tänkte att det vore kul att ha fler än ett objektiv och dessutom passar det nya objektivet mig rätt bra då jag ofta fotar porträttliknande bilder. Jag lockades även av att få ökad möjlighet till att fota inomhus utan blixt.

Igår anlände så mitt nyinköp - Canons EF 50 mm f/1,8 II.

Och idag har det testats. Jag är hittills väldigt nöjd om än vissa bilder blivit ganska dåliga, men det är snarare fel på användaren än objektivet. Bara jag övar lite och lär mig en del så blir det nog riktigt bra. :)

Efter att jag hämtat paketet igår blev det först lite fotografering av vår bebis A. Utan blixt och i riktigt dålig belysning. Inte perfekt resultat - men så mycket bättre än det skulle ha blivit med mitt vanliga objektiv.


I morse blev det en bild på en nyvaken E - även den i riktigt dåligt ljus. Jag misslyckas lite med att få skärpan rätt känns det som. Men annars blev det bra för att vara så mörkt (iallafall för att vara jag bakom kameran).


Sen blev det frukostdax och bättre ljus.



Efter frukost bar det iväg till dagis för äldsta barnet. Mellanbarnet ville följa med och försökte sno storasysters ytterkläder.


När storasyster var på dagis besökte jag kyrkans barnrytmik (och efterföljande fika) med de två yngre barnen. Denna bild är dock tagen med min mobiltelefon. :)


Eftermiddagen tillbringades i en lekpark med alla tre barnen. Passade på att testa objektivet i dagsljus. Motiven fick återigen bli barnen samt även höstlöv.




Sen matlagning för vissa av oss. Andra slappade i babysitter eller lekte.



Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd och tror att objektivet har en hel del att ge mig. Gäller bara att jag övar och lär mig. :)

Smakportioner


Både L och E var runt fem månader första gången de fick något annat än bröstmjölk i sina munnar. Vissa anser att man ska vänta med smakportioner till efter sexmånadersdagen. Vissa anser att det är lagom att börja med sånt vid tre-fyramånadersåldern. För oss har fem månader kommit sig naturligt. Barnen har vid den åldern börjat sitta med oss vid bordet ibland. Och börjat visa en del intresse för "vårt sätt att äta".

Desutom vill jag låta tillvänjningen med mat få ta sin tid. Vill inte stressa. Även om första smakportionen varit vid femmånader så har det dröjt ett tag efter det innan de fått dagliga smakportioner. Och till ungefär sexmånadersåldern innan de ätit större mängder än en eller ett par skedar mat.

A har drygt en vecka kvar till fem-månadersdagen (sjuuuukt...det känns nästan som att det är fem veckor sedan hon föddes) men är än mer nyfiken på allt vi andra gör än vad speciellt L var. Kanske blir så när man har två storasystrar att spana in och apa efter? Så igår fick hon smaka lite majs- och potatispuré. Hon verkade tycka det var lite kul. Men man kan inte riktigt kalla det hon gjorde för att äta, det mesta hamnade utanför munnen. Typ allt. :)

Fototriss del 110: I luften








I luften finns många vackra saker. Fjärilar, fåglar, höstlöv som flyger i vinden...

Först funderade jag i de banorna när det gäller denna veckas tema. Men sen landade jag i något av den motsats till allt detta vackra. Det blev tre bilder som visar på hur vi människor släpper ut olika mindre bra saker i den luft som vi har att leva av.

Först ut en fabriksskorsten som spyr ut rök. Kanske ofarlig i just detta fall, vad vet jag, Men även om så är fallet så är det ju inget som gäller för alla de fabriker som finns på vår planet. Bild nummer två föreställer ett riktigt gammal kylskåp - och vi vet ju alla hur dessa kan släppa ut freon i luften. Den sista bilden föreställer ett avgasrör på en lite lagom gammal bil. Ur det röret har det antagligen släppts ut en hel del avgaser genom åren.

Fler tolknigar av temat finns här.


Teaterbesök

Idag har L varit på teater. Norrbottensteaterns "Findus flyttar ut". Vi var många som ville gå med henne men av logistiska skäl (enklaste lösning gällande bilar, bilbarnstolar, andra aktiviteter med andra barn, ammande barn, jobb m.m.) blev det mormor som fick den äran. En lösning som inte var L emot (och inte mormor heller).

Teatern verkar ha varit riktigt bra och det är verkligen roligt att det kommer såna här föreställningar även till vår lilla stad.

Lilla sötnosen och leksaken som just nu är favoriten


Morgonpromenad

Man skulle nästan kunna tro att denna bilden föreställande gräs och buskar som speglas på vattenytan är upp och ned. Så blank var älven i morse när jag gick på en skön promenad. Frisk luft, morgonsol och härliga höstfärger. Dessutom blir det rätt rejäl motion när man skjuter runt på ca 35-40 kg barn barn i vagn och på ståbräda.




Filipsborgs herrgård x 2. Eller egentligen i ca 100 upplagor på grund av min oförmåga att fotografera med det med mina mått mätt tunga objektivet som jag lånat av pappa) :)




Promenaden avslutades med lite shopping. Högrev och härliga rotfrukter som är billiga och dessutom inte har fraktats runt halva jorden för att komma hem till oss. Ikväll blir det gryta till middag.

Höstens vackra färger


Kalixälven idag


En bra dag

Vissa dagar är ju bättre, eller mer lyckade, eller roligare, än andra. Idag har varit en sån dag.

Efter frukosten tänkte vi gå en morgontur längs den s.k strandpromenaden men precis när vi var på väg att gå ringde mina föräldrar och frågade om vi ville följa med dom till skogen och grilla istället. Och så fick det bli.

Det blev en härlig förmiddag med höstsol i fina skogen. Mina föräldrar hade med sig korv till grillning, mackor, varm choklad och festis. Gott med lunch utomhus. Och smidigt för oss att slippa ordna den. :)

När vi kom hem var min kompis H i lekparken med sina två söner så jag och L gick upp dit en kort stund innan vi alla tog det lugnt (eller vad man nu ska kalla det) hemma under ett par timmar.

Sen var det fyraårskalas hos en av våra grannar. Gott fika, fiskdamm för barnen, kalasglada barn.

Efter kalaset gick jag ner på strandpromenaden med L och en sovande A. Tänkte försöka fotografera fåglar med ett objektiv som jag lånat av min pappa. Det gick inte så bra. :)

Nu sover alla barnen och dagen avrundas med en film, choklad och gott te.

Bamse är en riktig snygging


Hunden Bamse


En sån här stilig herre är han när han inte svänger runt med öron och läppar.


Boktips: Att läsa själv

L är numera ofta väldigt intresserad av att försöka stava/ljuda sig genom de ord hon ser på förpackningar, skyltar, löpsedlar m.m. Vi har tänkt köpa en riktigt lättläst bok åt henne. Tänkte att det kanske kunde var kul för henne att få ligga och försöka läsa den för sig själv på kvällarna, efter hennes och E´s gemensamma högläsningsgodnattsaga.

Vi har inte hittat någon lämplig bok. Men hade tur. Förra veckan var L och E lite krassliga så deras mormor kom förbi med varsin bok åt dom. Och L´s bok var just en sådan där lättläst variant som vi letat. Boken heter Simskolan och är skriven av Helena Bross och Kadri Ilves. På varje uppslag i boken finns någon enstaka kort mening i versaler.

Även E fick som sagt en bok. Gunilla Woldes Emmas första dag på dagis. Båda de äldsta barnen gillar Emmaböckerna så även den boken var mycket uppskattad. Den passar dessutom särskilt bra då E ska börja på dagis efter årsskiftet.

Fel tidpunkt



Idag fotograferade jag mina föräldrars hund. Precis när han råkade skaka på huvudet så både läppar och öron fladdrade all världens väg. Inte den vackraste bilden som existerar på den vanligen snygga hunden. :)


Supergott och enkelt och perfekt att laga mycket på en gång av



Måste bara tipsa om maten vi åt till middag igår. Och till lunch idag.


I morse i lekparken


En del mjölkprodukter har det blivit



Från slutet på juli månad har vi låtit E äta små mängder mjölkprodukter ganska ofta. Troligen lite för ofta. Sedan 5-6 veckor tillbaka har hon haft ett litet eksem på ena skinkan. Men det har varit rätt litet. Och inte särskilt ilsket. Och dessutom inte vuxit. Så vi har inte lagt så stor vikt vid det.

E har dessutom nyligen varit på sitt årliga besök till barnmottagningen, där hon inte reagerade på mjölk vid pricktest. Enligt läkaren gäller dock samma nu som vid förra provtagningen - hon är för ung för att man ska vara säker på att testet visar något, även om hon är överkänslig.

Hur som helst har vi låtit henne äta lite mjölkprodukter nästan dagligen. Den här typen av överkänslighet brukar ju oftast minska med tiden för att helt försvinna runt treårsåldern och det har ju iallafall varit tydligt att hon nu, vid tvåårsålder, inte alls reagerar lika kraftigt som tidigare. 

Men senaste dagarna har det blivit värre igen. Fortfarande inget allvarligt. Men mer än hon haft på mycket länge - hon har nu återigen riktiga eksem på sin kind (mer än vad det ser ut att vara på bilden). Om jag inte minns fel var den senaste gången hon fick sådan här reaktion den gången då hon åt maränger som visade sig innehålla mjölk.

Frågan är ju nu om det är den senaste tidens regelbundna mjölkintag som ligger bakom detta? Eller kanske det faktumet att hon fick en glasspinne (med mjölk i) igår? Eller är det höstens antåg som gör att eksemen förändrats - har hon utöver mjölkallergin även atopiska eksem? Eller är det kanske en kombination av båda?

Nu blir det iallafall en återgång till strikt mjölkfri diet så får vi se vad det gör för skillnad.


Eksem på skinkan


Att kommunicera i skrift istället för tal

Ungar är lustiga ibland. Idag på före middagstid kom L plötsligt och gav mig ett papper som hon skrivit en hel mening på. Vilket var förvånande i sig för tidigare har hon högst skrivit två ord i rad. Men det mest förvånande var vad hon hade skrivit. På pappret stod det: "L***** har blod i munnen". Aningen konstigt val av första mening. Jag blev förstås lite fundersam. Hon sa att hon hade ett sår men något sådant syntes inte. Inte heller visste hon hur hon i så fall hade fått såret.

Men en stund senare fick det hela sin förklaring.

Tidigare på eftermiddagen hade det gått rätt vilt till när E och L lekte så jag sa åt dem att lugna ner sig och att någon av dem kunde göra sig illa om de fortsatte som de höll på. Mina förmaningar möttes dock bara av skratt och flams... Därför var jag ett par minuter senare på väg att säga till på nytt, men då blev det plötsligt lugnt så det behövdes inte.

Skälet till lugnet visade sig, senare idag, vara att L hade slagit sin läpp i E´s huvud - och åtminstone upplevde sig få blod i munnen. Vilket hon uppenbarligen inte ville säga till mig så snart efter min varning om att just detta skulle hända. Så istället skrev hon ett brev...(och en stund senare berättade hon dessutom allt) :)

Smakportioner



I helgen när jag storhandlade passade jag på att köpa några puréburkar och gröt till sen när A ska få börja äta "riktig" mat. Och en pipmugg så hon kan dricka lite vatten. Inte ännu. Men om ett par veckor blir det nog dags för första smakportionen så att hon någon gång efter eller omkring halvårsdagen kan äta lite puré till lunch eller middag. Och en portion gröt före sista amningen för kvällen.

Som med de andra barnen hoppar vi över välling. Vi har kört med gröt istället. Just för oss har det passat väldigt bra. Vi har sluppit köpa nappflaskor. Och dessutom tror jag att grötätning konkurrerar mindre med amningen än vad välling i nappflaska gör. Och jag vill gärna behålla amningen ett tag även efter det att vi introducerat vanlig mat. Jag inbillar mig även att gröt med sin fastare konsistens ger större mättnadskänsla än välling - men det kan som sagt vara inbillning.

Gravid igen

Inte jag.

Däremot har jag idag träffat en tjej som fick sitt tredje barn ungefär samtidigt som vår tredje, lilla A, föddes. Och hon är gravid.

Jag tappade nästan luften för ett tag av det enorma graviditetssuget som liksom bara kastade sig över mig. Tänk så mysigt.

(Om nu någon på mitt jobb läser detta så behöver ni inte oroa er. Det blir ingen bebis. Annat än möjligen i fantasin.) :)


Varje enskild röst kan vara den som avgör

Idag blir man påmind om hur viktig varje liten röst är. Hur stor betydelse den kan få åt ena eller andra hållet...

Eftertanke - några dagar efter valet

När jag för några år sedan studerade juridik var jag under en period med i Amnesty International. I material som de skickade ut till sina medlemmar fanns bland annat en broschyr vari Voltaires kända citat fanns på framsidan.

"Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att gå in i döden för din rätt att uttrycka den"

Det citatet klippte vi ut och hängde upp på kylskåpet i den andrahandslägenhet på södermalm som jag under några månader delade med bland annat en klasskamrat.

Jag tycker fortfarande det är ett fint citat.

Jag tycker fortfarande att vi måste värna om den åsiktsfrihet som är så grundläggande för vårt demokratiska samhälle. Ett samhälle där vi har fria val. Något som är långtifrån självklart för alla. Nu har de fria valen lett till att ett parti vars värderingar jag, och många andra, ogillar har valts in i riksdagen. Värderingar som i mitt tycke bör bekämpas. Men inte genom våld eller genom att skrämma de som vågar uttrycka sitt stöd för SD (eller som inte ens uttryckt sitt stöd utan bara sökt information för skolarbeten). Kampen mot rasismen måste ske genom ordets makt. Genom öppna diskussioner i enlighet med våra demokratiska spelregler.
Vi kan inte tumma på demokratin. Det vore ett svek mot alla de som i generationer kämpat för den. Det vore ett svek mot oss själva. Mot våra barn och barnbarn. Vi måste bekämpa rasismen på andra sätt. Börjar vi tumma på åsiktsfriheten är vi ute på en smal stig - vilken åsikt är fel nästa gång? Och vem bestämmer det?


Fuktigt ute nu



De senaste dagarna har det varit fuktigt och regnigt ute.
 Så det har blivit några försök till att fotografera vattendroppar ute i naturen.






Och ett fuktigt och blankt blåbär...


Ordning och reda



I helgen har L och E börjat sova i en våningssäng (modell lägre).

Idag visade det sig att L satt upp namnlappar vid deras respektive platser.


Dagen efter

Så här dagen efter undrar jag lite över hur vissa tänker.

Har varit och röstat



En röst grundad på några enstaka sakfrågor. Och på person.

En röst grundad på slumpen - på vad andra sagt om partierna och på vad jag tror, utan att veta något alls.

En röst grundad på ideolog - och med den sammanhängande sakfrågor. Och i viss mån person.


Kommun.

Landsting.

Riksdag.


Fyra viktiga val idag

Dels ska det avgöras vem som ska regera vårt land de kommande fyra åren. I det valet är det viktigt att rösta rätt - men io år tycker jag nog det är allra viktigast att inte rösta fel. Jag har bestämt mig för vem som ska få min röst och jag hoppas att det lag som partiet ingår i vinner valet. Eller att de andra laget vinner. Huvudsaken är dock att någon vinner så att vi inte får en situation där missnöjespartier som synes gå in för att skapa oreda inte får något att säga till om.

Två andra val som det ska läggas röster i är kommunalvalet och landstingsvalet. I kommunalvalet har jag bestämt mig men när det gäller landstingsvalet så blir det nog tyvärr ett impulsbeslut vid vallokalen.

(Sen vet man ju aldrig om min kompis L, vars familj vi traditionsenligt brukar promenera till vallokalen med, lyckas övertyga mig om att rösta annorlunda än jag tänkt) ;)

Det sista av dagens alla val är kanske lite mer betydelselöst än de andra. Det valet gäller vem som ska vinna den fina kameran i Fototriss tävling. Jag har ju gått till final och hoppas så klart på att få vinna - även om jag inser att det är hård konkurens. Om ni gillar mina bilder på en ledsen liten tvååring så gå gärna in och rösta på mig (nr 91) här.

(Bilden är som synes lånad från Aftonbladet)

Fototriss del 109: Var så god och sitt!

Veckans tema i Fototriss är "Var så god och sitt!". Min tolkning blir sittplatser som står tomma, som kan erbjudas någon att sitta på. Alla tre bilder visar dessutom sittplatser som finns mer eller mindre "ute i naturen".

Den första bilden visar min egen favoritsittplats av de tre på bilderna. Ett sittunderlag på en bänk gjord av stockar invid en eld. Bilden togs på en skogspromenad som jag gjorde med familjen igår. Termosen innehåller varm choklad och i ryggsäcken fanns en falukorvsring. Och sittplatsen stod inte tom särskilt länge. :)

Bild nummer två föreställer en lite mer arbetad bänk. Men en bänk som nästan alltid står tom. Den står vid en tennisbana placerad mitt ute i skogen. Aldrig har jag sett någon spela på banan. Och någon publik har jag inte sett på bänken. Någonsin. Bänken på den ensamma tennisbanan skulle säkert vilja säga till förbipasserande att "Var så god och sitt!". Även denna bilden togs under gårdagens skogspromenad.

På den sista av de tre bilderna, som är en arkivbild från i sommar, har bänken blivit än mer arbetad. Den står ensam på en liten strand. Trots den vackra utsikten över Kalixälven som en eventuell nyttjare av bänken får så står nog även denna bänken tom den mesta delen av tiden. Det känns som slöseri. Att sitta på den är ju gratis själavård och terapi. Så var så god och sitt, och må bra.








Fler tolkningar av temat finns här.


Dagens skogsutflykt i bilder










Apropå Ohly och bröstpumparna

Läs kloka ord i Linas krönika.

Hur mycket Ohly än vill det så är inte alla stöpta i samma form.

Jag var (och är) också en sån där mamma som sabbar jämnställdhetskampen. Om jag så fick en ultramodern pump gratis så skulle jag inte vilja ha den (om nu inte jag eller mitt barn plötsligt behövde det av medicinska skäl). Jag har aldrig ägt en nappflaska ens. Jag vill inte mata dom med sån om jag inte måste. Hur man än ser det så är det ju självklart att regelbunden tilläggsmatning med flaska (om den innehåller ersättning) minskar mängden mjölk i brösten. Och det vill inte jag. Något behov av den "frihet" som flaskmatning (med utpumpad mjölk) skulle ge mig har jag inte heller. Tiden man ammar är ju ändå så kort. Jag kommer sannolikt att ha helammat barn i 18 månader av mitt liv. Och delammat ett par år därutöver. Vad är det på en livstid? 

Jag tycker ändå att det är bra att det finns bröstpumpar och flaskor och ersättning. Vi är ju inte stöpta i en och samma form. Vissa vill amma ett par månader - andra ett par år. En del vill inte amma. Andra vill amma men kombinera med ersättnig. Sen finns det ju dessutom några som inte alls kan amma även om de skulle vilja.

Och så länge ingen kommer till skada, varför kan det då inte få var upp till familjerna hur man matar sina bebisar?

Ohly må vilja folket väl. Men han kommer inte att få min röst imorgon.

Jag har gått till final

Mina bilder på en ledsen liten E har gått till final i fototriss tävling. Jättekul! :)

Om ni gillar bilderna får ni hemskt gärna rösta på mitt bidrag (nr 91). Första priset är en fin polaroidkamera.

Rösta gör ni här.

Politikerdebatt

Ikväll har jag och A varit och tittat på en debatt med de lokala politikerna här i kommunen.

En märklig blandning av människor. Mder eller mindre insatta. Mer eller mindre duktiga talare. Mer eller mindre pinsamma. Mer eller mindre rumsrena åsikter. Och med partiprogram som mer eller mindre överensstämmer med vad jag tycker.

Som det ser ut nu står det och bäger mellan två partier för min del. Och så finns det några partier som just braa "finns". Och ett par stycken som är så uteslutna som de bara kan bli - av olika anledningar.

Alla bacillers favorithus


Vi brukar oftast vara rätt befriade från både magsjukor och förkylningar, men inte den senaste tiden.

Det är ju inte sedan alla tre barnen var riktigt förkylda. Och nu är smittorna här igen. Både A och E har varit snuviga det senaste dygnet. Snuva i sig är ju inget större problem - om man inte råkar vara fyra månader gamma som A är. Tyvärr verkar det vara viss risk för att även L håller på att bli sjuk. Hon är inte alls i form. Superspeedad och flamsig och trött vid dagishämtandet. Sen arg och gäspande. Och nu mest bara gäspande.


Hoppas hon ändå slipper. Och att de andra två inte drabbas av mer än snuvan de redan har.

Omtänksam storasyster

L ger ofta lappar med hjärtan och texten "I love you" (försök till den texten iaf) till mig och hennes pappa. Lapparna verkar betyda mycket för henne. Och igår kväll när hon sov tänkte jag att hon oxå skulle få en lapp. Så jag hängde upp denna i hennes säng.

På morgonen hade hon läst lappen och var glad. Men sen började hon fundera lite på varför E´s namn inte står på den. Jag har förklarat att vi såklart älskar E och A oxå men att just denna lapp ju var till L. Svaret verkade inte göra henne riktigt nöjd. Och nyss såg jag att hon fixat det hela på egen hand. :)

Närodlade äpplen



Riktigt, riktigt, riktigt närodlade. Trädet står på grannens tomt. Vår fina granne som idag gav barnen en påse äpplen. Kan meddela att de luktar äpple. Starkt och på riktigt. Ljuvliga.

Men bäst av allt med vår granne, en krutgumma till f.d lärarinna på några år över 80, är att hon hör till de vuxna som fortfarande säger åt andras barn. Det gillar jag. Hon är världens barnkäraste och gulligaste. Men tvekar inte inför att säga ifrån. Vilket har hänt ett par gånger till våra barn - även om hon 99% av tiden bra är gullig mot dom. :)

Bärplockare

Idag har E och L samlat ihop kanske sommarens sista bär ute i trädgården. Några vinbär, ett par smultron och lite hallon. Det är härligt att ha en egen gräsmatta att kunna släppa ut barnen på. Ännu härligare att de kan hitta ett och annat bär där ute om de har tur.

Fototriss del 108: Hårt

Ordet hårt kan ha många betydelser. Några av dessa är ord som smärtsamt, påfrestande, grymt och plågsamt. Jag har tre barn - en fyraåring, en tvååring och en nästan ny. Och ibland undrar jag - finns det något mer smärtsamt än att vara två år gammal och få ett "nej"? Eller möta en motgång när man inte är på humör för det - när orken inte riktigt finns för att tackla att jackärmen är avig. Det verkar vara ytterst påfrestande och plågsamt.

Världen kan helt enkelt vara grym när man är två år gammal. Mitt i barndomens sorglöshet verkar livet för korta stunder te sig ytterst hårt.

Bilderna föreställer vår tvååriga dotter. Inte efter att hon slagit sig hårt eller råkat ut för något riktigt tragiskt. De är tagna under gårdagen efter att hon fått ett "nej" i någon vardaglig situation. Hon må var mjuk och go - men i sådana lägen tycker jag att hon passar in under veckans tema. För även små saker kan te sig så smärtsamma och plågsamma för små tvååringar. För korta stunder som tur är. En minut efter att bilderna är tagna hade hon glömt hur hårt livet var och återigen blivit en glad liten tjej. :)

Vanligen brukar jag inte ägna mig åt fotografering av barnen just när de är ledsna. Men jag kände att det faktiskt kan vara roligt att ha kvar minnen av även dessa stunder och att hon knappast led av den lilla stund som jag ägnade åt kameran. Så här kommer bilderna på en tvååring som för en stund verkar anse livet vara hårdaste hårt.








Fler tolkningar av temat finns här.

Denna veckan är det dessutom tävling i fototrissen. Vinsten är en modern polaroidkanera från Coolstuff.


Apropå minnen


Jag har tänkt en del på det där med barndomsminnen och rent allmänt minnen av saker som hände väldigt många år sedan och upptäckt att just dofter ofta "sätter sig på minnet" för mig.

Min mormor dog för ungefär 25 år sedan. Det är lång tid - särskilt med tanke på att jag bara var ett barn när hon dog. Jag var dock ett ganska stort barn och har således väldigt många minnesbilder kvar. Massor av vardagliga saker. Hor hon var. Vad vi gjorde tillsammans. Och specifika händelser. Jag minns hur hon ofta gav mig och mina syskon varsin liten ask med russin när vi skulle åka hem efter besök hos henne (hon bodde i en stad ganska långt bort från oss). Jag minns när jag och min bror promenerade på gatan utanför hennes hus tillsammans med mormor och hennes hund. Hur jag fick låna hunden och provade springa lite med honom - och mormor blev lite nervös och stoppade mig. Jag minns att mormor hade de vackraste julgranskulor som jag någonsin hade sett. Och att hon gjorde dom godaste köttbullarna jag smakat. Nen jag minns även många dofter från tiden med henne. Jag minns hur det doftade i hennes lägenhet - även om det minnet börjar blekna. Åren har gått och det var ju dessutom ingen särskilt speciell doft - bara en "hem-doft". Ett doftminne som däremot fortfarande känns färskt och tydligt - fast det antagligen är närmare 30 år gammalt är från den gången jag och mina syskon var i mormors stuga tillsammans med mamma. Det var en gammal stuga vid vattnet och i sann finsk anda hade den en bastu. Jag minns hur det doftade när det badades bastu och man hade björkris med sig där inne. Jag har inte besökt stugan särskilt många gånger - men tror mig ändå ha ett doftminne av själva sovstugan också. En sak jag iallafall minns av den ör de små porslinsballerinor som mormor hade där. Jag tror de stod på den öppna spisen. Jag minns även när vi hämtade bland annat dem. Antagligen efter mormors död skulle jag gissa.

En annan doft som etsat sig fast i mitt minne är den som fanns i min farmor och farfars bil. Det är säkert 20 år sedan jag åkte i den senast, troligen mer, men doften kan jag ännu känna hur tydligt som helst. Jag minns särskilt hur det luktade i bilen varma sommardagar. Den varma plasten i bilen. Och hur jag och min bror satt i baksätet för att åka på rolig skogsutflykt eller kanske till en strand. I bagageluckan fanns en pumptermos med saft och bullar. Jag minns även doften i farmor och farfars garage. En doft jag alltid gillat. Och ännu idag stannar jag gärna till för att lukta lite extra om jag kommer till ett garage som doftar på ett liknande sätt.

Dofter kan betyda mycket. 


Hur kort kan ett minne vara

Barnens mormor och morfar är sällan bortresta. Extremt sällan.

Nu har de åkt iväg på en liten fjällvandringssemester i ett par dygn. (Vadå avundsjuk när man får MMS med bilder på de makalösa vyerna. Efter nästa sommars bilsemester i Sverige/Finland känns en fjällsemester som något för oss om jag får bestämma))

Fyraåriga L har iallafall grubblat lite över detta med att mormor och morfar är bortresta. "Tänk om mormor och morfar hinner glömma vad jag heter nu när de är på semester?" 

Även när de inte är bortrestagår det oftast mer än en dag eller två mellan tillfällena då L träffar dem...

Vi har nu iallafall övertygat henne om att de alldeles säkert kommer ihåg hennes namn även om ett par dagar. :)

Vår bebis blir fort stor


Lilla A är nu fyra månader och några dagar gammal. Och hon vill verkligen inte vara liten. I vagnen vill hon halvsitta. Hemma vill hon stå. Allt handlar om att kämpa sig upp på de små spinkiga benen så hon står istället för sitter. Och glad blir hon när hon kommit upp i ståposition. :)

Två andra som också bara blir större och större och hela tiden lär sig nya saker är E och L.

L är har plötsligt börjat läsa. All text hon ser vill hon stava sig genom (inte nu långa meningar utan enstaka ord på förpackningar, skyltar o.dyl). Och oftast lyckas hon stava sig genom orden så hon förstår vad det står.

E har plötsligt blivit blöjfri. Ibland har hon fortfarande blöja om vi ska bort - men hon använder den inte. Även på natten har hon blöja men hon går upp på toa och kissar mitt i natten för att sedan gå och lägga sig igen. Blöjan får bli kvar ett litet tag till på nätterna ändå. Dels var den blöt en morgon för några dagar sedan och dels är det ju bara ca 2-3 veckor sedan som hon nästan jämt använde blöja.

E kan dessutom räkna ända till 12 numera. Hon verkar förstå att hon räknar. Men inte hur det funkar - utan siffrorna är bara som en ramsa som hon rabblar upp. Men stolt är hon iallafall. Förut var ju räkna något som bara storasyrran sysslade med. :)

Det kvittar ju när ungarna lär sig olika saker, om det är s.k "tidigt" eller "sent" - förr eller senare kommer det ju ändå. Men det är roligt att se deras egen glädje över att klara av något nytt.

Man lär så länge man lever

eller kanske istället:

Man lever så länge man lär!

Igår började jag en kvällskurs i fotografi.

Det gillar jag.

Fototriss del 107: Plastic fantastic

Svårt tema den här veckan - jag tycker nämligen inte att plast alltid är så fantastiskt. Som småbarnsförälder känner jag mig ibland totalt överbelamrad med plast (för att inte tala om vårt golv som ofta täcks av allehanda plastprylar).

Veckans fotografier kom dock trots allt att föreställa just leksaker, men inte de som finns i vårt hem. Detta är istället plastleksaker som jag själv har barndomsminnen av. Leksaker från Fischer Prize, Brio och Duplo som jag och mina bröder lekte med när vi var små - och som mina föräldrar sedan ett tag tillbaka plockat fram igen. Såväl just dessa leksaker som dess tillverkare har lyckats leva kvar länge. Och sådan plast gillar jag. I motsats till plast såsom slit och släng-material. (Jag är dock medveten om att plasten som tillverkades på 70/80-talet inte är lika giftfri som plasten i nytillverkade leksaker. Så när det gäller barnsaker som används dagligen eller i munnen skulle jag nog välja bort 30 år gammal plast).




Fler fotografier på temat finns här.


Barn och integritet

En sak som jag aldrig skulle göra mot mina barn är att påtvinga dom närhet till en massa mer eller mindre okända/kända personer. Vissa tycker det är fint och gulligt, och kanske rent av artigt(?) om barn uppmanas krama "gamla tant Agda hejdå". Även om barnet knappt känner tant Agda och blygt gömmer sig bakom mammas eller pappas ben. Jag tycker att det bara är fel.

Jag uppmanar aldrig mina barn att krama eller pussa någon (eller det är inte sant - ibland gör jag det när det gäller andra jämnåriga barn). Vill de ge en hej då-kram så är det upp till dom själva. Oftast har dom inte gjort det men ibland gör dom det. För några dagar sedan ville E till exempel springa tillbaka till sin moirmor ett flertal gånger när vi skulle gå därifrån. "Jag måste bara krama mormor först". Och sen "Jag måste bara pussa mormor först". Och så skulle det sägas hej då en stund.

Att vi inte uppmanar barnen att krama folk betyder inte att barnen på något sätt är svältfödda på närhet eller för den delen blivit folkskygga eller liknande. Jag har oftast inget emot att folk vi träffar håller våra barn och "hanterar dom" - eller tar emot kramar som barnen själva vill ge (pussar på munnen tycker jag dock man som vuxen bör avstyra). Oss föräldrar och varandra inom syskonskaran kramar och pussar dom ju dessutom ofta. Det gäller periodvis även för deras kompisar. Barnen är väldigt sociala och har det lätt med kontakter med andra människor, även om de kan var lite blyga för helt nya människor i en minut eller två. Något de  dessutom älskar är att kasta "slängkyssar" och särskilt L gör ofta det när hon träffar främst sin mormor.

Kort sagt. Jag tycker närhet är viktigt - men så även rätten till en personlig integritet.


Början till en resa

Förra veckan när jag var till Ikea köpte jag en stor glasburk. I den ska vi spara pengar hela långa vinterhalvåret. Nästa sommar skall pengarna användas till en bilsemester i Sverige och eventuellt Finland.

Det är ju inte billigt att åka runt i Sverige men jag tycker att det finns få saker som slår att semestra i vårt fina land så nu gäller det att spara.

Fickorna ska tömmas på mynt ofta, varje månad ska vi avsätta en del sedlar från vår lön/föräldrapenning, när vi säljer saker på Blocket eller liknande ska pengarna ner i burken. Det sistnämnda är bra av två skäl - det andra skälet är att då känns det lite lättare att sälja bort bebissakerna allteftersom A blir äldre. Jag tycker ju annars att det är så vemodigt att sälja och skulle helst vilja spara allt.

I juni 2011 innehåller burken förhoppningsvis så mycket pengar att den, tillsammans med skatteåterbäring kan ta oss på en till två veckors roadtrip.

Solnedgång över vår fina älv


Spegelblankt...


Stackars de rödgröna

Igår såg jag utfrågningen av Lars Ohly på Debatt och jag kan inte låta bli att tycka lite synd om de rödgröna som har ryggsäcken V att släpa på. De måste ju rimligen ångra att de tog in detta ankare i båten?

Lars Ohly är nog snäll och vill alla väl. Men på ett sjukt sätt. Det är rent av lite obehagligt hur han svävar i det blå och "rar men världsfrånvänd tonårsidealist" känns rätt träffande.

Konstigheterna är flera - men den jag fastnat mest för är bröstpumpandet och den delade föräldraledigheten. (Även om resonemanget kring gynnandet av fotbollsproffs också var lustigt).

Innan jag fick barn var jag starkt för tvångsdelning av föräldraledighet. Numera är jag starkt mot. Visst, jag inser fortfarande att så länge kvinnor tar ut mer av ledigheten så drabbar det kvinnor negativt på arbetsmarknaden. Alla kvinnor. Och jag anser väl på något sätt fortfarande att mitt val att mer eller mindre lägga karriären på hyllan under några år är ett svek mot alla kvinnor. Men ärligt talat så är det av mindre betydelse i det stora sammanhanget.

Jag vill till exempel amma mina barn länge. När de två äldsta var sju månader ammade de fortfarande ett par gånger per dag. Skulle jag ha jobbat heltid då så hade vi fått göra på något annat sätt. Visst hade det väl gott bra det med - men nu valde vi i vår familj att göra på ett vårt sätt. Och det vill vi få göra även i fortsättningen. Jag vill amma vårt yngsta barn hur länge jag vill - utan att någon man med kommunistiska strävanden skall lägga sig i det. (Och, nej, jag vill inte använda någon bröstpump så som han föreslår att man ska göra).

Jämnställdhet är viktigt. Men allt tyder på att skillnaden i uttag av föräldradagar sakta men säkert håller på att jämnas ut av sig själv. Utan tvång.

Dessutom. Jag upplever mig inte förtryckt för att jag tagit huvudansvaret för barnen deras första tid i livet. Jag upplever mig inte fastlåst för att jag valt att amma. Jag är medveten om de ekonomiska konsekvenserna av mina val - men gör valet ändock. Och med glädje. Vi i vår familj har valt att försöka kompensera lite av mitt rent ekonomiska tapp genom att pensionsspara lite extra åt mig - just nu blir det inte så många kronor men i framtiden då vår ekonomi ser annorlunda ut kommer vi att spara mer. Trots att jag varit den som ammat barnen och varit hemma i början så har även deras pappa en bra relation till dem. Även han har varit föräldraledig - men på den tidpunkt som vi valt utifrån våra önskemål och förutsättningar. Vi har valt helt själva och det har fungerat bra. Och nej - jag är inte hemma med mina barn i brist på annat. Jag har en anställning inom det område som jag utbildat mig för. Jag trivs på mitt jobb som både är stimulerande, utvecklande och fullt av karriärmöjligheter. Jag är däremot medveten om att min karriär inte mår bra av de val jag gjort sedan barnen kom. Det är tråkigt. Men allt har ett pris och jag är villig att betala det priset. Min tid kommer. Barnen är små en gång och det är just nu. Den tiden kommer inte tillbaka.


Vi har tre barn varav det äldsta är fyra år.

Jag var föräldraledig i 17 månader med första barnet - arbetade dock på timbasis från hemmet under det sista året av den tiden. När jag återgick i arbete var barnets pappa föräldraledig på deltid (ungefär halvtid) i ca 10 månader samtidigt som även jag arbetade just deltid (ungefär 55-60%). En av oss var alltid hemma (förutom en halvdag per vecka då vi båda arbetade samtidigt som dotterns mormor tog hand om henne). Flickan helammade i ca sex månader. Även månaderna därefter ammade hon en hel del. Amningen minskade sedan med tiden i den takt som dottern fick bestämma. När hon var ca 15-16 månader slutade hon amma.

Med dottern nummer två var jag föräldraledig (frånsett vissa timmar som jag arbetade hemma) i 14 månader. Efter det arbetade jag 80-100% i sju-åtta månader. Dessa månader tog barnens pappa huvudansvaret. Han arbetade ca 30% och fortfarande var en av oss alltid hemma (förutom halvdagen med mormor). Dottern helammade i ca sex månader. Sedan delammade hon. Hon var dock mindre intresserad än första barnet och redan vid 10-11 månaders ålder hade amningen minskat så mycket att den upphörde.

Nu är jag hemma med dotter nummer tre. Tanken är att jag kommer att vara ledig till hon är ca 15-16 månader. Sedan kommer hennes pappa att var ledig på heltid eller nästan heltid i 5-10 månader. Totalt sett kommer vi i slutändan att ha varit föräldralediga i nästan sex års tid i rad - om än jag kommer att ha tagit ut flest av dessa lediga dagar så har även min man varit hemma en hel del. 

När samtliga barn väl börjar förskola kommer vi båda två att gå ner i arbetstid till 80-90% för att göra deras dagar lite kortare och för att ge tid över till att leva med dom. Att göra saker med dom. Och att bara vara med dom.

Så har vi valt att göra. För oss har det fungerat och känts som ett bra val. Andra familjer väljer att göra på andra sätt som känns bra för dom och som fungerar för dom. Varför ska det vara så fel?


Vardagslyx



Att ha tid för att laga även sådan mat som tar lång tid är härligt.

(Dessutom tar ju oftast sådan mat egentligen inte lång tid - inte lång aktiv arbetstid iallafall)


Solstråle


Tänk att jag har turen att återigen få börja varje dag med att möta ett leende som detta.

 


Skogspromenad i morse


Och A (i bärsele) fick några pussar och kramar av E.


Mysigaste overallen



När E var liten fick hon denna underbara overall av mina föräldrar. Den kommer från Me Too och är så mjuk och gosig. Och snygg tycker jag.

Det är roligt att plocka fram den från förrådet nu och låta även A använda den.


Julkortsfotograferingen



Fötutom blommor resulterade min julkortsfotografering  i ett ganska stort antal bilder på familjens yngsta medlem. Liksom blommorna håller hon sig ganska stilla - men till skillnad från dem är hon ju dessutom det finaste vi har (förstaplatsen delas lika av henne och E och L). Och till skillnad från L och E tittar hon oftast bara lugnt och storögt på kameran.

Hon visade dock att även söta små tomtar kan vara arga tomtar ibland. :)




RSS 2.0