Valborgsmässoafton

Grillning med goda vänner. Besök på gatans egen lilla(?) majbrasa. Ett par glas vin med ännu fler goda vänner.

Flera barn i våra barns ålder. God mat. God dryck.

En trevlig eftermiddag och kväll helt enkelt.Brasan på vår gata.
Ganska välbesökt

Mat


Igår åt vi goda hamburgare. Med ännu godare tillbehör.


En sen påskgrej

Detta fina påskpynt har E gjort på dagiset. (Eller allt har hon ju inre riktigt gjort själv men hon har klistrat på lappar och sånt och var väldigt stolt) :)

Rojalist?

Kungligt bröllop i England idag. Jag har faktiskt inte alls varit intresserad, inte läst om det...hade inte tänkt se det heller. Om än det såklart är roligt och vackert och fint och fantastiskt.

Men i förmiddags påminde en kompis mig om händelsen så jag slog på Aftonbladets direktsändning.

Och femåringen blev eld och lågor. Hon ville se. Och när hon såg en stillbild på ett annat ganska nyligen gift par (vars bröllop jag följde en halv dag) sa hon "Men det är ju kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Dom har ju nyss gift sig". Eller något liknande.

Dottern är insatt i de kunglia bröllops-svängarna. :)

Påsken igen, glömde en grejEtt ägg var blev det ju till ungarna. Förstås. :)


Påsken

Så var påsken slut för den här gången.

Det har varit en riktigt bra påsk tycker jag. God mat. Trevligt sällskap. Strålande sol. Trädgårdsarbete. Roliga aktiviteter. Tid att göra ingenting. Sköna morgonpromenader...

För oss började påsken redan på onsdagen eftersom maken hade tagit ledigt från jobbet. Första lediga dagen firade vi med att grilla entrecote. Supergott. Som det alltid är när man grillar första gångerna för säsongen. :)
På torsdagsförmiddagen var L iväg på äventyr. Hennes morfar har en kompis som har hästar - och även ett barnbarn som är ungefär i L´s ålder. Under påsk var detta barnbarn i vår stad så pappa och den andre morfadern tog med de två tjejerna til shettis-ridskolan som L brukar rida på och hyrde varsin ponny för ett par timmar Kul tyckte L.

På eftermiddagenvar det dags för ännu mer roligheter. Aktivieter med mitt jobb. Några andra i personalen skulle ha med sig barn i ungefär L´ålder så hon fick följa med oss (dels roligt för henne och dels tänkte vi att det blir lättare för barnvakten med två istället för tre). Först var det bowling. Supercoolt tyckte L. Sen åt vi på kinarestaurang innan vi alla gick till kontoret för lite festligheter. En riktigt rolig eftermiddag/kväll - om än den slutade ganska tidigt för oss just eftersom i hade med oss L.

L och A hade en rolig kväll de med.Med många barnvaktr. Båda ina böder och ena broders ambo kom nämlgen till mina föräldrar ör påskfirane på skärtorsdaggen. Mna föräldfrar ville så klar träffa dom å det var länge sedan senast...så kjag bjöds in allö att h en TV-kväl hos oss medan dsmåbarnewn sov och vi var på festligher. :)
Långfredagen vigdes åt påskkäringeriet. Och sen en god middag hos mina förälrar. Kvällen var ljummen och ljuvlig när vi gick hem. Gatan sjöd av liv och vi stannade till en stund vid en av grannarnas hus (en familj som bor mellan oss och mina föräldrar) och lät barnen leka lite.

På lördagen var det kalas. Femårskalas för släkten. Barnen far- och morförldrar. Deras två morböder. Och ena morbroderns sambo ("ingift" moster kan man väl nästan kalla det?). Vi åt tårta och alla barnen fick många fina presenter. Även jag uppvaktads och gratulerades till min nya examen bland annat med denna vackra blombukett från svärföräldrarna.Eftermiddagen tillbringades tillsammans med barnens farmor och farfar. Vi var ut på en liten promenad med två barn på cykel och ett i vagn. E på L´s gamla cykel som numera är hennes (med ett handtag monterat på så man kn skjuta henne framåt). L på sin nya cykel som hon fått av oss i present. Helt nöjd var inte L. Hon gillar inte "gupp" i gatan (typ små sprickor), men det går nog snart över - det var likadant i början på förra sommaren. Dessutom blev sadeln lite väl hög på hennes cykel - möjligen mer lättrampat...men prio ett när man är liten och ska lära sig cykla är nog snarare att man känner sig trygg och säker på cykeln. Så vi ska sänka sadeln. Först lära sig bemästra cykeln - sen höja så hon möjligen kan ta lite längre cykelturer. Just nu är det ju inte direkt frågan om annat än mestadels övande ute på vår gata. När hon vant sig vid sprickorna igen, och dessutom fått ner sadeln en bit, så slipper vi nog höra så mycket av "Dumma cykel", "Dumma mamma - du störde mig så cykeln for fel" och liknande. :)

Sen blev det grillat igen då vi bjöd svärföräldrarna på middag innan de återvände hemmåt.

Söndagen inleddes med....grillning. En spontan grillkorvslunch med en grannfamilj. Mycket trevligt.Efter det gick jag och en kompis  (mamman i den andre familjen) och styrketränade. Trevligt det med. Och söndagen den avlutade till slut med..grillning. Igen. Maken och jag passad på att äta en rktigt god middag på tu man hand efter att barnen hade somnat. En god avslutnig på påsken.

Söndagen avlutades förresten gott även för barnen. De avnjöt varsin "diamantring" som de fick under "påskkärrigeriet" när de såg på Bolibompa.
Påskens sista dag, dvs igår, bestod av en hel del lövräfsning. Och en tur till shettisarna för E. Hon var tyvärr rätt krasslig men hade längtat efter detta i flera dgar så hon fick åka ädå. Det var ju bara en timme. Jag och min kompis hyrde varsin shettis åt E och hennes (egentligen mest L´s) kompis F. Roligt var det, men E däckade när vi kom hem...

På eftermisdagen lånade vi mina föräldrars hund Bamse en kort stud. L var överlycklig och sprang runt på gården med honom.Hoppade hinder. Och "galopperade". Tills Bamse helt sonika lade sig i den enda snöhögen som ännu finns kvar här..Det var vår påsk det :)

MorgonpromenadJag tycker om stillheten, luften, ljuset som råder tidigt på morgonen. Om tid och möjlighet finns går jag gärna morgonpromenader. Det gjorde jag i morse.

Det var en nästan magisk morgon. Alldeles tyst ute (inte så konstigt kl 6.30 en söndagmorgon kanske). Soligt. Klar luft. Vår.

Våren är speciell för mig. Två av tre av mina barn är födda på våren, och de ttredje i början på juli. Jag förknippar våren med höggravididet. Med turer till förlossningsavdelningen. Med förlossningar. Med barnvagnspromenader tillsammans med nyfödd bebis. Av de fem vårarna närmast före denna våren har jag varit höggravid tre. Men inte i år.

När jag gick runt på de tysta gatorna så kändes det dock lite som förra våren. Vet inte om det var ljuset eller något annat. Men det kändes lite som perioden på patienthotell och sen på BB och sen på avd 56 (barnintensiven) där vi var i maj månad förra året. Tänkte på alla de som just nu ligger på patienthotellet. Som tittar ut på soluppgången och som väntar på att få sitt barn. Och på de som ligger på BB med sina små bebisar. Eller på barnintensiven. Som kanske ligger och tittar ut på solen och längtar efter att få komma ut med sitt lilla barn. Komma hem. Blev lite nostalgisk på promenaden faktiskt. :)

Sen gick jag förbi den här fina skylten. Talande.

Sandlådan invaderas
Sandlådan hos mina föräldrar har tinat fram. Till L´s glädje. Och hunden Bamses också verkar det som.

Jag och L stannade till hos dem idag på väg till ICA och då tänkte hon testa sandlådan för första gången  i år. Det tänkte Bame också. Han ville gärna sitta i den likt någon sorts tjuren Ferinand. Kul till en början tyckte L. Sen insåg hon nog hur svårt det är att leka i en sandlåda fylld av hund för ut åkte Bamse.

Påskmiddag

Idag har vi ätit påskmiddag hos mina föräldrar tillsammans med mina två bröder, den ene broderns sambo samt med min farmor. Gott som alltid och kul att ses allihopa.Traditionell påsk-dessert


Fler påskbilder


Passade på att fota påskkärringarna idag. En ville gärna. Den andra var inte på humör...LL igenE
PåskkärringarIdag har L och E varit påskkärringar. En dag för sent, men det funkar det med. :)
De tycker det är så roligt att få klä ut sig. Vi gick förbi och sa hej till kompisen på andra sidan gatan eftersom de var ute på gården. Sen besökte vi det underbara pensionärsparet som bor granne med oss - där bjöds vi på saft och kakor i deras uterum. Efter det var det dax för huvudmålet - mina föräldrars hus. Där fanns mamma hemma samt min ena bror och hans sambo (tyvärr var min pappa och min andra bror borta just då). Det var iallafall ett par minst sagt nöjda barn som gick hem från besöket. Varsitt fint diadem var en av alla de roliga småsaker som de fick av sin morbror och hans tjej.

Och alla som vi besökte fick välja både påskteckning och påskägg som barnen målat från korgen som de bar med sig.

Galon och vatten

Flera timmar varje dag är dom ute och skottar snö och vatten i hinkar. Fram och tillbaka. De har verkligen roligt tillsammans ute på gården just nu.

Och jag påminns varje dag om hur smidigt och bra det är med staket runt gården. Bästa investeringen någonsin.

Mina vännerNär L fyllde år fick hon bland annat en "Mina vänner"-bok i present. Såna fanns när jag var barn också. Med ungefär samma "frågor". Man fick fylla i favoritmat, favoritfärg osv. På kalaset försökte L uppmana sina vänner att fylla i boken, men det blev inget av det. Däremot visade det sig igår att L hade fyllt i om sig själv kvällen före.

Namn: L
Ålder: FYRA
Syskon: E   A
Ögonfärg: BLÅ
Hårfärg: GULDIT
Bästa vänner: JONA ALVIN
Mobil: (ngt oläsligt)
E-postadress: 07045312
Adress: SELEKSTIGEN
Favoritdjur: HUND
Favoritblomma: TULPAN
Favoriträtt: HAMBUGARE
Favoritfilm: SKOBIDO
Favoritsemester: UMEÅ
Favoritfärg: RÖD
Smeknamn: MARIA
Favoritdag: LÖRDAG
Favoritårstid: SÅMMAR
Favoritgodis: KARAMEL
Favoritspel: STARVÅTS
Lyckotal: JONA
En speciell hälsning till dig: JA TAK

Vissa saker var mer förvånande än andra. Och det är tydligt att flera svar är influerade av vad någon kompis gillar (exv favoritfilm). Och apropå kompis så tror jag nog att hon har ganska många som hade kunnat komma före på listan. När det gäller smeknamn så är det nog så att hon missförstått innebörden - och trott att det ska stå hennes andranamn. Och fyra år skrev hon nog bara av gammal vana. :)

Späckad dag idag


Tidig morgon:
Klädde två barn i galon från topp till tå. Ett barn för vila i vagn. Oc mig själv i gummistövel-outfit. Sen lek och arbete ute på gården.

Förmiddag:
Byta ytterkäder. Sen besök hos min farmor. Alldeles för länge sedan sist. Som vanligt.
L och E överlämnade påskkort och påskägg som de målat själva. Jag överlämnade en påse kakor som jag bakat.

Efter det: Lunch.
Omelett - för att få några fler tomma ägg som barnen kan måla.

Ett par timmar senare:
En ridolycka i vårt TV-rum. E på hästryggen, L försökte dra hästen. Hästen stegrade. E föll av. Och fick riktigt ont i armen.

Ännu en timme senare...
Hade E fortfarande lika ont direkt något vidrörde armen. Vägrade använda armen. Ville bara ha den hängande vid sidan. Så det blev ett besök hos doktorn. Inget var brutet, men troligen lite ur led.

Efter det:
Handla glass till sjuklingen. Laga en försenad middag. Duscha och söva barn.

KalasIdag har vi haft femårskalas. L är väldigt nöjd med dagen. Många kompisar kom hit och de hade ett par roliga timmar tillsammans tycker hon. Dessutom har hon fått massor med fina presenter.

Vi bjöd på glass istället för tårta. L är i och för sig en tjej som gärna äter tårta - men det får bli nästa helg då vi har kalas för släkten. Idag blev det glass istället. Glass med flera sorters strössel, maränger, non-stops, marchmallows och olika såser. Populärt hos de flesta. Ungarna verkade tycka det var kul att plocka och blanda. Och flera åt som hästar. Bland annat våra två äldsta. :)


Hemma igen


Åter på norrbottnisk mark sedan igår kväll. Med ett diplom i bagaget, en examen rikare.
Det känns skönt. Veckor av hårdplugg är över (ve och fasa för tanken att ladda om och förtsätta läsa nu, som det skulle ha blivit om jag inte hade godkänts igår).

Nu finns åter tid till annat. En sak som jag saknat mycket  under den senaste tiden är att ha någon stund över då och då till kursermsa i Visuell kommunikation och Digital bildbehandling som jag läser den här terminen.

Igår firade jag min nya examen med lite shopping innan jag lämnade huvudstaden. Det blev varsinn tröja åt de två äldre av döttrarna och två klänningar till yngstan. När jag kom hem stod det vackra blommor från mamma och pappa på köksbordet.

Idag har jag firat genom att bjuda över mina föräldrar på mat och dryck. De verkar ha missat att det är jag som tagit en examen - jag och maken fick nämligen en gemensam present av dem. ;)
Men det är väl i och för sig rätt, som de sa så är det ju i viss mån maken som möjliggjort studerandet genom att dra ett tyngre lass hemma... Presenten var iallafall väldigt uppskattad och kommer att bli till stor glädje för oss båda. Det är inte ofta vi tar oss iväg på restaurangbesök. :)

Ikväll fortsätter jag och maken "firandet" med oliver, kallrökta charkuterier och ett gott rödvin.

Imorgon  är en annan dag och då övergår vi till att fira vår nyblivna femåring istället. Barnkalas står på schemat.


Mot sydligare breddgraderStrax ska jag åka till Stockholm. Packar det sista. Varvar med att amma yngstan så hoppet till nästa gång blir kortast möjligt. Och samtidigt bläddra runt bland bilder på barnen. Och sakna dom lite i förskott.


Vår finaste lilla femåringI morse hittade jag denna tavla på L´s och E´s sovrumsdörr.

L har ritat sitt och kompisen J´s bröllop. Skor med rosetter och höga klackar. Fluga på brudgummen. Krona på dem båda. Blommor. Hjärtan. Och en hund.

En femårings rosa drömmar...

Jag är glad över att alla på bilden ler. När barnen ritar sig själva leende närs en liten förhoppning i mitt hjärta om att det speglar hur de känner sig. Att de är lyckliga.

En sak som bilden får mig att tänka på är att L börjar bli stor. Jag tycker inte det finns något fel i att "hänga ut" ett litet barns roliga felsägningar, teckningar, tankar osv. Men ju större barnet blir, desto mer närmar man sig den gränsen då saker och ting ofta måste få vara barnets privatliv. Då det finns mer av en djupare mening bakom teckningarna.

Vi närmar oss...

Men ännu är vi inte där. Inte när det gäller just hennes drömmar om bröllop med J iallafall, då dessa är något hon själv pratar om med alla hon möter.

När det gäller personlig integritet så har jag annars än ganska hård syn. Jag anser att även bebisar har rätt till det. Jag skulle exakt aldrig acceptera att min nyfödda lilla bebis skickas runt från famn till famn som någon allmän egendom släktmiddagar igenom. Och jag kommer aldrig försöka övertala mina barn att krama folk de inte vill krama. Osv.

Men. Jag tycker inte det är något hot mot något att lägga ut exv fotografier på nätet. Inte så länge motiven som sådana inte är kränkande. Jag skulle inte lägga upp en bild på barnen när de sitter på toa till exempel. Men vanliga bilder ser jag inget farligt med alls... Och i dagens samhälle är det dessutom nästan omöjligt att undvika att fotografier finns på nätet. Om man går till en fotograf så hamnar fotografierna ofta på dennes hemsida, om barnen går på en förskola är det vanligt att fotografier tas och läggs ut på dess hemsida, om man besöker ett midsommarfirande är det risk att en reporter är där och fotograferar till sin tidning. Ingen fara alls enligt mig.

En annan sak som däremot kan kränka minst lika mycket är att hänga ut barnens tankar, känslor och liv i övrigt i text. Man får passa sig. Speciellt ju äldre de blir.

Gilla vattenpölar


Ingen vanlig dag idag

För idag fyller vår äldsta dotter år. Herregud vad stor hon blivit. Och vad fort det gått. Om inte ens ett halvt dygn är det fem år sedan jag födde mitt första barn. Just nu för fem år sedan var vi på förlossningsavdelningen för kontroll men skulle precis åka hem igen. Sen blev det en ganska smärtsam eftermiddag hemma för mig (mestadels tillbringad i duschen) medan jag väntade på att maken skulle sluta jobba kl 17 (varför jag nu väntade på det - han hade ju självklart kommit hem om jag hade ringt och sagt att vi borde åka tillbaka till förlossningen.) :)

När han väl kom hem blev det iallafall en ganska omgående avfärd, efter vattenavgång och efter att vi hade ordnat med lite småsaker som skulle fixas hemma  (typ en bänkskivsleverans som skulle komma den dagen). Det var dock tur att det inte drog ut mer på tiden än det gjorde för inte ens 1,5 timme efter att vi kom till förlossningen så var lilla L ute.

Det var den här dagen för fem år sedan.

Den här dagen idag ser annorlunda ut.

En lycklig L hittade en bild på sig själv i tidningen i morse och kunde själv läsa att det var en gratulation till henne från mormor och morfar. En likaledes lycklig L har gått till dagis idag och har med sig några meloner. I flera dagar har hon sett fram emot att få bjuda sina kompisar på melon. Hon har längtat så efter den här dagen. Jag hoppas, hoppas, hoppas den blir så bra som hon önskat.

Igår åt vi riktigt gott


Receptet


Mödravård då och nuFör ett tag sedan scannade jag in en del gamla foton hos mina föräldrar. I lådan med fotografier hittade jag även ett gammalt besökskort från "Mödrahälsovården". Kortet som användes under graviditeten som resulterade i att jag föddes.

Ganska roligt att det finns kvar. 


 
Vissa förändringar har det blivit under de snart 38 åren som gått sedan detta kort fylldes i...

SkidskytteEn av våra grannar är osedvanligt duktig på att arrangera alla möjliga evenemang. Skidskyttetävlingar, tennisturneringar, golftävlingar...osv. Och allt med ett oerhört seriöst upplägg.

Igår var det den årliga skidskyttetävlingen. Maken och ett antal andra män i samma ålder åkte skidor, sköt i både liggande och stående position...och åkte straffrundor. Vi grillade korv och hejade. En trevlig dag trots viss (stor) otur med vädret. L hade desutom med sig sina skidor och åkte lite hon med. (Hon ville såklart bli "skidåkare" när de andra åkte... och när de sköt skulle hon börja med "skjutning" hon med. )

Skönt var att min snälla mamma kom hem till oss och var med lilla A så att jag bara behövde dra de två äldre barnen på bob till tävlingsplatsen (maken hade åkt i förväg).

Dagen var som sagt trevlig. Flera familjer med barn i samma åldrar. En eld och ett par falukorvsringar. Det brukar vara en lyckad kombination. Men några tårar blev det. Från L som blev väldigt besviken över att hennes pappa inte lyckades åka hem någon av de glänsande pokalerna. Han kom trea och pokaler fanns bara till ettan och tvåan. Men sånt är livet. :)En krönika igen

NSD´s Lina har i sin blogg skrivit om de två utspel som under senare tid kommit från socialdemokratiska kvinnor. Först Pekgul som sade att medelklasskvinnor som leker hemmafruar förstör när de hämtar barnen tidigt på dagis, och sen Palm som inte gillar RUT. Lina har hittat en riktigt bra krönika på det temat, skriven av Britta Svensson på Expressen.

Jag har extremt svårt att förstå mig på åsikter som Pekguls. För att inte tala om Palms. I tidningen SvD har hon uppenbarligen sagt att: "Vi behöver bygga in de sociala relationerna i stället för att uppmuntra till att köpa dem externt. Hälsosam hämtmat som lagas i förskolans kök och bättre stadsplanering kan vara ett sätt, ett annat att man hjälps åt och till exempel hämtar varandras barn."

Hälsomsam hämtmat från förskolan?? Tillåt mig skratta. Är det på riktigt? Eller ett aprilskämt?

Om RUT säger Palm att avdraget bör skrotas skrotas och att man istället ska satsa på fler offentligt finansierade tjänster...

Som Britta Svensson skriver: Barnomsorg och hämtmat i förskolan. Inlämning av tvätt och hämtning av matkassar i kollektivtrafikens lokaler. Fungerar inget av detta är det bara okej att få gratis hjälp av grannar och släktingar.
Hur kan det finnas människor i detta land som fortfarande tror att de kan tvinga andra att leva efter sådana besynnerliga regler? Som ens vill det?Ingen begriper ju vad det är för fel på att köpa hämtmat "externt", på Ica, Konsum eller hos den libanesiske invandraren på hörnet. Eller varför bara den kvinna som har en frisk mamma, eller ett stort nätverk, ska kunna få hjälp med vardagslivets små förtretligheter.


Nog för att jag personligen har en känsla av att socialdemokraterna alltid har haft lite väl mycket av pekpinnar och detaljregleringar av enskildas liv i sin politik. (Skriver jag utan att  vara desto mer insatt.) Men uttalanden som de senaste. De är ju av en annan värld. En värld där människor buntas ihop till en grå likformig massa. Ett kollektiv utan individuella olikheter. En gammal kommuniststat kanske?

Vad hände med valfrihet? Människors fria vilja? Tycke och smak? Vilja att anpassa sitt liv efter det som passar bäst för ens egen familj just då? Olikheter?

Jag tycker visst att det finns flera tillfällen då vi är ett kollektiv. Då vi som har möjlighet därtill ska hjälpa dem som behöver vår hjälp. Det är viktigt. Vi har alla ett ansvar för varandra. För att alla ska få ha det bra.

Men vi är fortfarande individer. Det är viktigt det med. Vi gör olika val. Vill hämta på dagis olika tider. Vill ha olika typer av hjälp i hemmet eller med barnen. Vi har olika förutsättningar dock. Olika typer av familjer, abneten, arbetstider, ekonomi, sociala nätverk.

Och sen den stora frågan - varför är det alltid just kvinnors livsval som ska ifrågasättas? Och varför oftast av kvinnor?

Om detta säger Britta Svensson: "Det brukas sägas att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar varandra. Är det verkligen sant? Är det inte snarare så att det alltid finns plats i den politiska hetluften, och på debattsidorna, för den kvinna som angriper andra kvinnors livsval?
Är de stora politiska frågorna för Sveriges kvinnor verkligen var vi köper vår hämtmat, och vilken tid vi hämtar våra barn på dagis?"


Hela krönikan är bra. Mitt i prick. Så jag citerar den i dess helhet:

Nu är vi där igen. I diskussionen om vad som är fint och fult när det gäller hur vardagen organiseras. Att inte politikerna kan strunta att lägga sig i det? Nej, nu är den sociala ingenjörskonsten i ropet igen. Om hur kvinnor ska leva sina liv. 

Man blir så trött. Vem vill ha okända som lägger sig i det privata? När det redan är så att precis alla i en kvinnas omgivning anser sig ha rätt att tycka till om hur hon sköter sitt liv.
Var är vår rätt att själva bestämma?
Veronica Palm är ny i Socialdemokraternas verkställande utskott. Hon har detaljerade åsikter om hur andra ska fixa middagsmaten:
- Vi behöver bygga in de sociala relationerna i stället för att uppmuntra till att köpa dem externt. Hälsosam hämtmat som lagas i förskolans kök och bättre stadsplanering kan vara ett sätt, ett annat att man hjälps åt och till exempel hämtar varandras barn, säger hon i Svenska Dagbladet.
Tunga ord från en tung politiker. Butlern ska in i tunnelbanan. De sociala relationerna ska bara få finnas i strukturer som byggts upp för skattepengar.
Barnomsorg och hämtmat i förskolan. Inlämning av tvätt och hämtning av matkassar i kollektivtrafikens lokaler. Fungerar inget av detta är det bara okej att få gratis hjälp av grannar och släktingar.
Hur kan det finnas människor i detta land som fortfarande tror att de kan tvinga andra att leva efter sådana besynnerliga regler? Som ens vill det?Ingen begriper ju vad det är för fel på att köpa hämtmat "externt", på Ica, Konsum eller hos den libanesiske invandraren på hörnet. Eller varför bara den kvinna som har en frisk mamma, eller ett stort nätverk, ska kunna få hjälp med vardagslivets små förtretligheter (för det är ju inte att röja upp efter en tsunami det handlar om).

Det är en särdeles
usel idé att genom ideologi försöka styra människors vardagsliv.
Alla dessa försök riktar sig mot kvinnor. Ingen ger sig på allvar på mäns "sociala relationer". Men nåde den kvinna som hämtar sina barn på dagis vid fel tidpunkt.
Det handlar om precis alla småbarnsmammor i det här landet. ALLA gör fel. Den som hämtar tidigt är en ängslig hönsmamma som leker hemmafru. Den som hämtar sent är en iskall och egoistisk karriärkvinna som inte ser till sitt barns bästa.
Nu har dessutom tillkommit den mest föraktade kvinnan av alla, den som betalar någon annan med rutavdrag för att hämta barnet.
Eller som fackförbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström (som får sin lön betald av bland annat dagispersonal) uttrycker det i SvD:
- Det har blivit skamligt att ha sina barn länge på förskolan. I stället är det finare att ha en outbildad barnflicka som hämtar tidigt och går hem och sätter barnen framför tv:n.
Ojojoj. Snacka om förmåga att dänga till två kvinnogrupper med samma flugsmälla. Både rut-mamman och den lågt stående varelse som vågat ta ett rut-jobb.
Det brukas sägas att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöttar varandra. Är det verkligen sant? Är det inte snarare så att det alltid finns plats i den politiska hetluften, och på debattsidorna, för den kvinna som angriper andra kvinnors livsval?
Är de stora politiska frågorna för Sveriges kvinnor verkligen var vi köper vår hämtmat, och vilken tid vi hämtar våra barn på dagis?
Det låter ju faktiskt som ett riktigt aprilskämt.


Ingen vanlig dag idag

För idag är dagen då A för första gången tog flera steg i rad på egen hand. Stora tjejen! Ungefär 10 månader och tre veckor gammal. Lite tidigare än systrarna. Men det är inte konstigt - hon vill ju vara som dem. :)

Rent allmänt händer det mycket med A nu. Hon förstår så mycket. Står man i hallen och säger hej då och hon sitter i köket så börjar hon vinka (även fast hon inte ser till hallen). Vinka och låta "heeee heeee heee". Typ. :)

Och hon dansar. Slår igång olika melodier på en "tusenfotings-keyoard" som vi har. Och nickar med huvudet. Gungar med kroppen.

Det går med en rasande fart nu.

(Bilden är från idag. Från allra första gången då A tog flera steg i rad. Mindre bra grej att ha i munnen när man övar på att gå - men läget var sånt att jag inte ville avbryta och ta bort. Och nu fick jag ju bilder på de allra första stegen så det var värt det)  :)

Jag läser några meningar i en krönika...

"Att livet är en ständigt hjärtslitande historia, det är vi alla medvetna om och det försöker vi hela tiden hålla ifrån oss. Det är så många förluster hela tiden. I varje ögonblick.
Jag saknar alla de barn mina barn har varit. Jag saknar dem som nyfödda, som när när de började gå, jag saknar dem i alla stadier. Och jag kan än i dag tycka att det känns så tomt där på högra höften, där man parkerade dem medan man vandrade runt och gjorde saker. Jag har glömt allt det som då var besvärligt och trassligt och stressigt. Jag tänker bara komma ihåg det varma och goa och ömma.
En gång för länge sen, då de var så där tre och fem år gamla och videokameror var något alldeles nytt, fick jag låna en sådan av tidningen för att testa den och skriva om hur det var. Vi gick till Skansen och jag filmade dem. Den filmen förmår jag inte se. Och inte höra. De fattas mig så, de där ungarna."


Krönikan är skriven av Cecilia Hagen. Och just dessa raderna fastnar hos mig. För precis så där är det ju.

Jag har fortfarande ofta ett barn parkerat på min högra höft. Och jag har en som snart är tre år och en som snart är fem år. Tre olika åldrar. Alla härliga på sitt sätt.

Men jag har ingen nyfödd och det saknar jag. En filmkamera köpte vi när äldsta barnet var ett par veckor gammal. Och som vi har filmat. Just nu blir det inte ofta att vi ser på filmerna (mest av tidsbrist), men kommer det i framtiden bli så att jag inte förmår mig att se dem? Det känns inte helt osannolikt.

Jag har förstått att det går ett program på TV som handlar om förlossningar/BB - "En unge i minuten". Jag älskar sådana program. Det går på måndagar. Det vet jag - inte för att jag ser på det utan för att jag aktivt "inte ser på det". Jag klarar helt enkelt inte av det utan att förgås av längtan efter att vara där.

Skulle det inte vara för att man ska ha tid alltid, varje dag, i många, många år, så skulle jag vilja ha en till bebis vartannat år. Så länge det går. Nästan alltid ha en bebis. Och ha alla andra åldrar också - det handlar inte om att just bebisåldern skulle vara bättre än de andra (om än det ju självklart är något visst med den där allra första tiden).

Men var sak har ju sin tid. Så är det.

RSS 2.0