Igår: Promenad runt kvarteret med en ettåring...mysigtStor och liten samtidigtDet finns mycket att peka påOch känna påGrindar att passeraGungning gillas av AMen favorithändelsen var när vi träffade en katt. "Gack!! Gack!!", ropad A. Länge efter det att katten försvunnit ur synhåll...

High carb / High fatOm det fanns en sådan diet så skulle vi ha varit riktigt bra följare av den under denna helgen.

I gårkväll åt vi världens antyagligen ostigaste och gräddigaste pastarullar (men med vispgrädde istället för matlagningsgrädde). Och sen glass.

Idag har vi varit på kalas och ätit massor med fika. Under tiden jag och de äldre tjejerna kalasade så kokade maken palt som vi sedan åt till middag. Och nu har vi avslutat kvällen med glass (man måste ju tömma paketet från igår) samt vispad grädde.

Det har varit gott. Men det kommer att bli lika gott att imorgon återgå till den lite GI-influerade kosthållning som vi annars oftast håller (OBS! "Influerade", inte något renodlat dietföljande här inte). Och det kommer att bli trevligt med den välmåendekänsla och pigghet som den kosten för med sig.

Till palten åt vi förresten lingonsylt som jag kokade idag av bär som L och E plockat själva. Varje år brukar mina föräldrar ta med ungarna på en bärplockningstur i skogen. Barnen älskar det, och det är trevligt med nyplockade bär. Om än jag nog tror att det där med "själva" är en kraftig överdrift...barnens hinkar har nog fått en hel del påfyllning från mina föräldrars hinkar. :)

Lika och väldigt olikaVåra flickor vid ungefär 15 månaders ålder.
A, L och E
och
E, A och L


Såväl döda som levandeAlla får vara med på femåringens teckning till mormor och morfar.

Mormor och morfar såklart. Och deras hund Bamse. Och dessutom - gravstenar för deras tidigare hundar. Nemo, som de hann träffa. Nalle, som dog några år innan L föddes. Och Cesar, som dog för snart 20 år sedan (´Herregud!! Tjugo år. Konstaterar igen. Livet går för fort, eller är för kort).

Iallafall. Alla är med. Och ett äppelträd också.

Vad döljer sig bakom våra garderobsdörrar?Jo, vår lilla ettåring som älskar att leka kurragömma och tittut...


Borta bra men hemma bästVad är väl en hotellsäng mot detta?


Kurslitteratur

 

Utöver litteraturen som finns för lärandet så är det ju alltid trevligt att ta med sig någon skönlitterär upplevelse när man åker på kurs.Denna gången gick jag till min bokkunnige vän L för att låna en bok. Hon har ungefär allt och vet dessutom vad jag gillar så det kan inte bli annat än bra. Hem gick jag med en bok som jag är övertygad om att jag skulle älska om jag läste den, Jodi Picoults "Skulden".Tyvärr har jag inte läst den. Eller jag har börjat, men efter några sidor kom detta:"Lättad sjönk hon tillbaka på armbågarna - och då började det nyfödda barnet skrika.

Hon tog upp det i famnen. Samtidigt sparkade hon omkring i höet för att försöka dölja blodet under ett rent lager. Barnets mun öppnads och stängdes, sökte mot nattlinnet. Hon visste vad barnet ville. Vad det behövde. Men hon kunde inte. Då skulle det bli verkligt.

I stället gav hon barnet ett lillfinger. Hon lät de små starka käkarna suga medan hon gjorde som hon hade fått lära sig att göra i svåra stunder. Det hade hon gjort i flera månader nu. "Herre", bad hon, "ta bort det"."Till saken hör att det dessutom framgår av baksidestexten att ett dött spädbarn hittas gömt i hö.Jag kan läsa om att spädbarn dör. Men just detta med det alldeles nyfödda, oförstörda, ovetande barnet som på instinkt söker mat. Och får ett finger. (Och sen helt uppenbart dör eller dödas). Det är så hemskt tycker jag. Små nyfödda barn ska ju få mat och närhet. De är ju födda till det.Och har ingen som helst möjlighet att skaffa något av detta på egen hand. De är helt bderoende av en välvilligt inställd omgivning. Och tanken på att det föds små barn vars läppar får söka mat utan framgång är ganska hemsk. För det är ju inget som bara sker i skönlitteraturens värld...Boken är ännu oläst. Jag har inte kunnat fortsätta ännu. Skas dock göra det men behöver några dagar på mig att smälta den grymma inledningen först.

 

(Bilden föreställer en nyfödd liten A)

 

 

 

 

 


På kursÄnda nere i skåne. En del av landet som jag bara besökt ett fåtal gånger förut. Men starkt förknippar med den typ av byggnader som kursgården består av. Vita med mörka trädetaljer.

Här tillbringar jag hela denna veckan. Lär mig nya saker, springer i vacker natur, slappar i badkaret och intde minst - äter fruktansvärt gott.


Morot är gott


Men hårt.

L äter morot från mormor och morfars land.


Sötnosen åker vagnA gillar att klättra in i gåvagnen. Och älskar när man kör runt henne.


Allt har ett slut

Och jag börjat tro att denna sommaren har nått sitt nu. Kylan har varat länge nu. Det är gråmulet jämt. Jag har gjort årets första höstgryta. Och för ett par dagar sedan sprang jag i långärmad tröja för första gången i livet (för mig är det en ny upplevelse, det har nämligen varit varmt nästan hela tiden sedan jag sprang min första gång i början av sommaren).

Det har varit en riktigt fin sommar. Och för varje sommar som går, för varje dag som går, blir jag mer och mer tacksam för att fått uppleva ännu en sommar med hälsa och liv i behåll - gällande både mig och familjen och andra anhöriga. Tror det har att göra med åldern? Varje dag blir mer och mer värdefull med åren...

Sommaren var iallafall som sagt bra. Och här kommer den i bilder.Inledde sommaren, avslutade våren, med många morgonpromenader längs med älven.
I början på juni plockade jag och ungarna fram utemöbler.
Inför kvarterets årliga "lekpaksfest".Nationaldagen

Sommaren var varm. Väldigt varm.

Det blev en del jordgubbar den här sommaren oxå. :)
Bilsemester. Hotellrumskväll med Yatzy, vin och fina charkuterier från äkta finsk saluhall.
Andra finska rariteter - Mumintrollen.
En svensk raritet - Skansen. Besöktes av oss under bilsemestern.

Jag passade på att fotografera apor.
Vi såg även andra fina sidor av Stockholm. En av mina favoriter är sedan länge vaktavlösningen.
För att inte tala om Livrustkammaren.
Vasa med all sin prakt och historia.
På hemvägen hälsade vi på kära vänner i Sundsvall och Umeå. Här E i en gunga hos Sundsvallsfamiljen.Midsommarfirande på fina stället där även jag firade som barn.

Jag har hunnit med att dricka ett par glas rosé ute i solen tillsammans med gatans andra småbarnsmammor.
Och jag har legat i gräset och läst tidningar medan ungarna plaskat i poolen. En decimer djupt vatten borgar för viss avkopplingsfakor. Och ungarna är nöjda och glada ändå.
Vi har varit en hel del i mina föräldrars underbara trädgård. Och ätit av deras jordgubbar och andra bär.
Vi har ätit goda middagar i svärföräldrarnas mysiga uterum.Vi har plockat fina blommor på mina föräldrars "äng"'
Och haft treårskalas.
Ett strandbesök blev det också.Jag började springa den här sommaren. Springer ännu. HUr jag gör nästa sommar får jag se nästa sommar.
Största upplevelsen = det lopp där man sprang i myrmark, över berg och i skog. För att avsluta med 400 meter löpning i vattnet. Underbart. En magisk kväll. Kanske den mest minnesvärda denna sommaren. Efter loppet åkte jag, maken och grannparet (som också sprang) hem och åt pizza och drack en kall öl. Det var gott! :)
Min mamma trädde smultron på strån med barnen.

Jag köpte Naturpasset. Har inte hunnit leta lika många kontroller som jag hade hoppats, men än finns det tid kvar.
Vi var ut på restaurang med goda vänner. Något vi gör sällan. Väldigt sällan.
Det var en varm sommarkväll. Maten var god, sällskapet trevligt. Efteråt gick vi till en uteservering och drack varsin drink. Det gör vi sällan numera. Typ aldrig. Men den kvällen gjorde vi det. Sen cyklade vi alla hem i sommarnatten (ok, klockan var 23 men för oss är det natt). Det var också en ganska magisk kväll.Vi har vandrat i skogen. Underbart.
Och lilla A har blivit galen i nektariner och persikor. Men hon kallar dem för äpplen. Eller "Dätte" som hon väljer att säga. :)

Hoppas på fler lika fina somrar.

När jag ändå håller på...så kommer det lite mer kläder.

Superfina, ekologiska tunikor (tröja åt A för tunikan fanns inte kvar i hennes storlek) som barnens mormor och morfar köpt till dem.


Kläder igenL´s nya tröjor. Inhandlade på reor i våras och under sommaren.

Man tjänar mycket på att köpa i förväg. :)


"Nya" kläderVi köper kläder till barnen lite då och då. När det behövs.

Men lite extramycket på hösten. Då passar jag på att uppdatera garderoberna lite extra (uppdaterar i flera månader före hösten...fyndar här och där på reor...lägger på hög). Speciellt blir det ju äldsta dotterns garderob då de andra två ärver mycket.

Men även de andra (än så länge mest E) vill ju ha nytt. Så några nya plagg blir det för henne med, även om de oftast egentligen inte behövs. Och dessutom plockar jag fram en del ärvda saker samtidigt - och låter dom kännas som nya.

Och här är en strålande glad E. Med helt ny tröja. Och byxor som är nya för henne.


Just idag!

Har min ena bror och hans sambo fått en liten dotter. Alldeles ljuvligt söt.

Och jag har alltså blivit faster.

Och våra barn har fått sin första, efterlängtade, kusin.

Och andra har blivit mor- och farföräldrar, morbröder, farbröder, kusiner...

En fin dag alltså.


Surströmmingspremiär idag

Tror jag?

Mig kvittar det. Surströmming är en av de saker jag inte äter.

En sak som dock hör hösten till för mig är grytor. (Jag vet - det är inte höst egentligen...men så kallt som det är nu så känns det så). Mustiga grytor med rotfrukter och högrev. Härlig middag en gråmulen och kall dag. Som igår.

Och poppis är det. Jag gjorde gryta på över 1 kg högrev, samt mängder av rotfrukter, och nästan allt gick åt. Alla, och speciellt barnen, åt som hästar.

Receptet på grytan, som är en av mina favoritgrytor, finns här.

Skogsutflykt i söndags


Inte hela vägen dit gick vi. Men en bit efter den fina gamla stigen. 2,7 km blev det. Dessutom i rätt kuperad och bitvis snårig terräng. Bra jobbat av lilla treåringen tycker jag. :)Femåringen passerar på en liten bro tillsammans med kompissen F.Korvätande treåring.Avslappnad ettåring har fikapaus


KoncentrationHittat något att pilla på
På väg nedför slänten


TänkvärtMänniskan.
Hon offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar.
Sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan.
Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet.
Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden.
Hon lever som om hon aldrig skulle dö.
Till sist dör hon utan att ens någonsin ha levt.

(Dalai Lamas svar på frågan om vad som förvånar honom mest)


Ny favoritförrätt


Gott. Recept här.


Förbereder mat

Tillverkar mandelmjöl, hackar grönsaker, bakar kaka...

Ikvall blir det god middag. Hoppas jag. Recepten verkar iallafall riktigt bra.

Supergott!

En rätt som faktiskt heter pannkaka trots att den tillagas i stekpanna och alltså borde heta plätta (enligt mig iallafall).

Recept här.


Man kan knappt titta...Det är nästan outhärdligt att se bilder som dessa.
 
Samtidigt är just dessa två lite hoppfyllda. På ett par veckor har pojken ökat en hel del i vikt. Han har nu turen att vara en av dem som kanske få överleva (om än det antagligen är en lång bit kvar med nya prövningar).

Hjälpen gör skillnad!

Man kan knappt titta...Det är nästan outhärdligt att se bilder som dessa.
 
Samtidigt är just dessa två lite hoppfyllda. På ett par veckor har pojken ökat en hel del i vikt. Han har nu turen att vara en av dem som kanske få överleva (om än det antagligen är en lång bit kvar med nya prövningar).

Hjälpen gör skillnad!

Borta bra men hemma bäst

I helgen har vi varit på en liten minisemester hos svärföräldrarna. De hade lånat hem en husvagn av en granne som vi kunde bo i så det var lite extra semesterkänsla över besöket. Vi har haft en fin helg (inte vädermässigt dock). Ätit massor med god mat, varit på stan och shoppat med enbart ettåring med sig (alltså i praktiken "barnfria") och bara umgåtts.

En av dagarna var maken iväg på fisketur med sin pappa och sin farbror så jag och barnens farmor var ensamma med barnen. Det blev en sväng på loppis, fika på stan och så en del såpbubbleblåsning på gården för de äldre barnen och farmor (medan jag passade på att jobba lite).

Idag har vi ätit såååå god nyrökt abborre (från helgens fisketur). Sen bar det av hemmåt igen. Och hur trevligt det än är att vara borta så är det väldigt praktiskt att vara hemma. Iallafall om man har flera små barn. (Men husvagen gjorde det ovanligt praktiskt att sova borta också. Och mysigt. Men kallt) :)

För oss fortsätter nu kvällen i ätandets tecken. Mina föräldrar har plockat blåbär i helgen och vi fick en stor burk sådana. Så snart blir det blåbärspaj.


Finaste lilla AHon älskar att läsa. "Bo" (med kort o) som hon säger istället för bok... :)
Favoriten just nu är denna boken. En present från min faster och hennes man.
A älskar den och kan nästan alla ord i den.


Kollar i min kalender

Inser att det är två veckor kvar av min föräldraledighet. Två veckor! Vart har de senaste 16 månaderna tagit vägen?

Nyss var vi ju här.

Varje sommar sedan år 2006 har vi antingen haft en nyfödd bebis eller en ettåring. Nästa sommar har vi det inte.

Jag som helst skulle vilja ha en ny varannan vår många gånger till. Synd bara att man ska hinna ta hand om alla sen också. ;)Min säng på BB. En tom plats bredvid en ny liten person. Magiskt.


Att tvingas lämna sina barn

LÄser i Aftonbladet om svälten i Afrika idag igen.

"Saruma Bahim Abdi, 34, lyckades ta sig ut ur sitt hemland och hela vägen fram till Dadaab. Hon gick till fots med sin man och två av deras barn i drygt 30 mil. Familjen tillhör bantufolket som står absolut lägst i rang i Somalia.

– Mina tre äldsta barn fick jag lämna kvar i Somalia. Vi kunde inte ta med dem, säger Saruma.

Barnen, som är 13, 11 och sju år är hos sin mormor, Saruma hoppas, men tror inte att hon någonsin kommer att återse dem igen.

Hur känns det för en mamma att lämna sina barn bakom sig i ett land drabbat av krig och svält? Det går inte att föreställa sig."

Nej det går inte att föreställa sig.

En annan sak som inte går att föreställa sig är hur det känns att inte kunna ge sitt hungriga och svältande barn mat. Och inte vatten. Inte mediciner. Inte vård. Inte en chans att få leva. Gräsligare än gräsligt.

Jag har skänkt en timlön till Läkare utan gränser och deras akutisats på Afrikas horn. Hoppas många andra gör det också.


Mjölk

Sedan ett tag tillbaka äter jag och A strikt mjölkfritt igen. Och det gör skillnad. Några dagar efter sista mjölken var A´s bajs normal igen. Och dessutom slutade hon vakna på natten och jämra sig (som hon hade gjort under en period dessförinnan).

Talar för att det kan var mjölken som orsakade slemmig bajs och gnäll. Men säkert vet man ju inte. Det kan ju även vara så att hon drabbades av någon magåkomma eller något annat som gick över strax efter det att jag slutade med mjölk.

Men för säkerhets skull håller vi oss till mjölkfritt nu ett tag framöver igen.

Inga ostar för mig alltså. Lite trist, men värt det såklart ändå. Hur som helst så blir det nog inte så lång mjölkfrihetsperiod för mig eftersom A nog är på gång att sluta amma (Skulle jag vilja så skulle hon självklart kunna sluta nu idag, men jag gillar att låta mina barn amma tills de själva väljer att sluta. Det brukar av sig själv bli glesare och glesare för att till slut rinna ut i sanden. Helt utan ledset barn eller bröst som blir fyllda för att man slutar amma tvärt.)


Klättra uppför berg

Om än ett litet berg.

I förrgår var vi på utflykt till ett litet berg/kulle som finns i närheten av vår stad. En lagom promenad. Lite klättring. Fin rasstuga. Och vacker utsikt.A åker bärstolUtsiktL ville som vanligt plocka bärE inväntar den grillade korvenA på vandringKnotiga trädOch mjuk ljungAnteckning i stugans gästbok från senaste gången jag var där. Den 9 augusti 2002.

Hemskaste hemskaste hemskaTänk om man kunde åka dit och mata...

RSS 2.0