Ibland är det bra med bilAndra gånger hade det nästan varit bättre med båt.

Vägen till Boden igår...


Rustade för vinternOverall från favoriten Gneis till L. E har en nästan likadan fast iandra färger (ärvd av L)
Handskar till E och L
Och fleece-set fyndade från fjolårets kollektion. L och E tyckte kläderna var så fina så dom genast ville måla sig i ansiktet så de blev pantrar och lejon. :)

Från det ena till det andraEfter fem dagar på varmare breddgrader är jag nu tillbaka i min kalla och regniga hemstad.

Från 30 grader, strålande sol, tropiska nätter...till regn och höstrusk.

Från städat hotellrum till ett hus fullt av leksaker.

Från dagliga fyrarättersluncher/middagar med goda viner till det som kylskåpet har att erbjuda.

Från en kall öl vid poolen till en kopp te i soffan.

Från konfererande, utflykter, shopping och trevliga uteserveringar tillsammans med kollegorna till bolibompa, sagoläsning och liknande tillsammans med barnen.

Ganska stora kontraster och båda sakerna är kul på sitt sätt. Men roligast är ändå att komma hem till barnen som hade längtat en hel del. :)

StorkokEn sak vi ofta gör när någon av oss ska resa bort är att laga mycket mat innan. Det är praktiskt att ha någon färdig mltidnär man är ensam. Ofta blir det makaronipuddng eller något annat som är lätt att göa mycket av. Imorgon åker jag iväg med jobbet några dagar. Idag har jag laddat kylen med lasagne. Två varianter - mjölkfri till A och en riktigt smarrig, ostdrypande variant til de andra.

LyckaLycka kan vara att åka häst och vagn. E strålade från minut ett i söndags.

Dagen då alla vet vad dom gjorde

9/11

Förr var det ett datum bland alla andra.För 10 år sedan blev det ett begrepp. Ett datum för evigt förknipatt med terrordådet i USA.

Och alla(?) minns vad dom gjorde den 9 september för 10 år sedan. Vid den tiden bode jag i Umeå. Pluggade. Och jobbade extra på kvällarna. Just den kvällen skulle jag jobba med telemarketing mellan kl 17 och kl 21. Före arbetspasset gick jag i lite affärer. Hörde någon diskusion om att något hänt. Inget jag reflekterade dessto mer över.

När jag kom till kontoret som jag arbetade från stod dagpersonalen  framför tv-apparaten i receptionen. Där kom även jag att se mina första glimtar áv terrordåden.

Den kvällen ställdes arbetspasset in. Jag åkte hem och tillbringade resten av kvällen framför TV-apparaten. Minns att jag hämtade mat på MAX på vägen. Minns även att bildena på TV´n nästan av en overklighetskänsla.

Än blommar det


Fina blommor i mammas och pappas trädgård


Synd att vinbärssäsongen är över

För denna rätt var så god!
Får testa med något annat istället för vinbären vid tillfälle...

Inlämningsuppgift

Jag läser ju ett par kurser inom fotografi/bildbehandling på min fritid. Kurserna går i teorin  över en termin, men man har i praktiken två år på sig och kurswebben finns aktiv under dessa år.

För en tid sedan gav jag in uppgift ett i den ena kursen (digital bildbehandling). Det var osedvanligt nervöst. Allt jag läst på universitetsnivå förut har ju varit så helt annorlunda. Att någon skulle bedöma och kritisera och kanske godkänna en bild som jag fotat och arbetat med var en helt ny situation. Men jag hade tur och det blev godkänt.

Uppgiften gick ut på att man skulle bildbehandla en bild mot ett valfritt mål och sedan dokumentera vad man gjort och varför. Typ.

Min bild var denna:

Inte helt lätt att se vad jag hade för mål med den precis. Just den biten var nästan svårast av allt...

Men så här var iallafall mina tankar:

KORT OM BILDEN

Bilden är tagen på en årlig fest som hålls i en lekpark i vårt kvarter. En eftermiddag/kväll då barn och vuxna samlas för att grilla, leka och umgås. Ofta avslutas festen med det typiska för svenska sommarfester – brännboll.

VARFÖR

Min tanke med bildbehandlingen var att få fram känslan som var då bilden togs – känslan som de flesta av oss upplevt många gånger. Ljus sommarkväll. En spontan brännbollsmatch, gammal som ung deltar. Glädje. Gemenskap och lek. Och samtidigt fart, fläkt och tävling. Lust att vinna.


Jag ökat exposure för att ljusa upp bilden lite, få den ”gladare” då jag tyckte originalet såg aningen dystert ut. Jag använde efter det recovery för att reparera ett utfrätt parti på vänster sida av himmelen.

Jag ville lyfta fram dels den vuxne spelaren. Mannen, kanske en pappa, som slår ut bollen. Försöker han slå en lätt boll till den lilla flickan, eller tar lusten att vinna över? Han kom fram från skuggan bra med hjälp av fill light, som även gav det skuggiga gräset lite bättre ljus.

För att få lite mer stuns och actionkänsla i bilden så ökade jag sedan vibrance och även kontrasterna lite.

Himlen har på originalet ganska vackra moln tycker jag. Men den känns ändå lite trist. Jag ville att bilden skulle ge känslan av en av de där lite magiska sommarkvällarna, då inte bara sällskapet och den spontana matchen är ”perfekta” utan även omgivningen. För att göra himlen lite vackrare ( i mina ögon i alla fall) så ökade jag mättnaden i det blåa (i HSL/Greyscale). Samtidigt gjorde jag det blå lite mörkare då jag tyckte att mina uppljusningar av bilden (ovan) hade fått den att helt förlora den lilla känsla av kväll som fanns där från början – och som jag ville förstärka något dessutom.


Efter detta öppnade jag bilden i PS.

Jag tänkte först låta bilden vara lite sned då det möjligen höjer känslan av fart och fläkt. Men valde till slut att räta upp den då jag tycker det blev en bättre bild på det viset. Spelarens position, slagträt i rörelse och bollen i luften ger gör att bilden får fartkänsla ändå tycker jag.

Åtgärd nummer två i PS blev att beskära bilden ganska kraftigt. Detta för att komma närmare de två huvudpersonerna – spelaren och den förväntansfulla lilla flickan. Jag behöll ganska mycket höjd på bilden för att behålla kvällshimlen och den känsla som den ger – dels utseendet/stämningen…men även känslan av att bollen kanske flyger högt.

Efter detta gjorde jag en lätt uppskärpning av bilden med hjälp av smart sharpen.

Då jag fortfarande tyckte att himlen kunde bli lite mörkare så använde jag mig därefter av curves för att med hjälp av pipetten dra ner de områden som himlens blå färg låg i.

För att få ett tydligare fokus på den manlige spelaren tog jag bort pojken som står framför honom och syns på mannens ena sida. Detta gjordes med clone stamp. Passade samtidigt på att ta bort vedträt som låg mellan mannen och flickan samt även delar av ett fotbollsmål som även efter beskärningen syntes i bildens högra sida. Detta sammantaget gav bilden ett renare och tydligare utseende tyckte jag – och främst kom mannen fram tydligare.

Jag använde sedan dodge tool på både mannen och flickan – även detta för att lyfta fram dem.

För att ännu mer öka fokus på dem, och sampelet som kanske finns dem emellan, lade jag en svag vinjettering längs med bildens vänstra kant samt nederkanten.

Då bollen i rörelse i luften är viktig för det helhetsintryck jag vill förmedla försökte jag lyfta fram den genom att markera den och sedan öka färgmättnaden i det gula inom markeringen.

Likadant gjorde jag med den maskros som mannen har i sin bakficka. Jag tycker den förmedlar sommarkänslan ytterligare och ville därför lyfta fram den så gott det gick. En blomma i en bakficka på ett par jeans visar dessutom än mer på det spontana i alla dessa brännbollsmatcher som utspelar sig i sommarsverige. Inga träningskläder utan man spelar som man råkar vara klädd, och har man fått en blomma av någon (kanske ett medspelade barn) så får den helt enkelt hänga med i byxfickan.


KURSLITTERATUR OCH TEORI

Bergström delar in bilder i olika kategorier beroende på graden av arrangemang och regi från fotografens sida. Jag skulle säga att min bild tillhör gruppen prosabilder vid användande av Bergströms indelning. Den berättar en historia som har huvudrollen i bilden.

Jag tycker att bilden är i viss mån öppen och kan tänkas bjuda in till tolkningar och frågor från betraktaren . Samspelet mellan personerna. Far och dotter? Blomman i fickan…. Men mest lutar den åt det slutna hållet. Den är ganska enkel, tydlig och rak - väcker antagligen inte någon större mängd av djupa funderingar.

Ljuset har varit en ganska avgörande parameter vid min bildbehandling. Segeholm påtalar att rörelser, som annars drar till sig ögat, försvinner i stillbilder men att detta kan kompensera genom att göra ett visst område ljusare, som jag gjort med den manliga spelaren. Jag har även ljusat upp bilden som sådan vilket gör den mer lättsam och glad.


BUDSKAP

Budskapet jag vill förmedla är känslan av en svensk sommarkväll med lek och spel för både gammal och ung. Lekfullt – men samtidigt blodig tävlan, för såväl mannen som tar i med slagträet och flickan som vill fånga bollen. Samspelet som ändå finns dem emellan.

 

 

 

 

 


Trött, tröttare, jag

Inte riktigt återhämtad ännu. Denna förkylningen var verkligen en variant som tar osedvanligt mycket på just krafterna. Och inte blir det bättre av att ettåringen också är förkyld nu.

Ikväll skulle jag ha varit på fest med jobbet. Stannar hemma under en filt istället.


Sjuk igen, eller rättare sagt - fortfarande

I fredags hade jag ett dygn med någon sorts snabbinfluensa. Hög feber, frossa, huvudvärk, muskelvärk. Snabbt. Allt var borta på lördag eftermiddag. Allt utom en hemsk värk i benen. Den har jag fortfarande kvar.
Jag pratade med Apoteket (tänkte att det kanske var något man kunde massera bort, det kändes som att musklerna var stumma). Apotekaren berättade då att någon bekant till henne hade haft likadant och att för den personen hade febern och allt det andra kommit tillbaka efter att hon gått med muskelväken i några dagar. Det händer inte mig tänkte jag.
Nu känns det som att det är på väg att hända.
Men det är väl positivt på sitt sätt det med för dessa dagarna med värk har fått mig att uppskatta min vanliga, värkfria, tillvaro extra mycket. Vanligen känner jag en stor tacksamhet över att leva, men reflekterar inte så mycket över hur stor inverkan exv värk kan ha på livskvaliten. Nu vet jag hur avgörande det kan vara. Och jag har fått en liten, liten inblick i hur det måste vara att leva med ständig värk. Vidrigt. Jag tycker att några dagars ständig värk är hemskt. Det påverkar allt. Humöret, orken, sömnen. Hur ska det inte kännas efter månader eller år med värk??

Inte helt lätt

I helgen tänkte jag göra en ny variant av denna bilden:Det gick inte så bra... Nya försök en annan dag.


Hundvakt

Denna helgen är vi hund- och husvakt. Mina föräldrar har åkt iväg för att träffa sitt nya barnbarn (det är deras hund och hus vi passar).

Dagarna tillbringar vi där och här (vi bor grannar) och på nätterna sover jag hos dem med hunden. Och med ett barn. Natten till idag sov jag där med E och nästa natt blir det med L.

Det är mysigt med lite egentid med bara ett barn. Igår badade jag och E badkar i karet som jag badat i sååå många gånger förr (älskar att bada badkar och gjorde det ofta när jag bodde hemma). Nu är det dock många år sedan jag badade i detta karet senast.Efter badet tänkte vi ha lite myskväll med godis men det blev sängen direkt för E sa sin vana trogen "Nu vill jag sova". Som hon alltid säger när klockan är 19.E fick ge Bamse mat på morgonen. Det gillades. :)Sen åt vi frukost innan vi tog med oss Bamse hem till oss.
Till E´s glädje fanns det favoritpålägget salami i kylen.En liten solros på frukostbordet. Mamma har nästan alltid färska blommor från deras trädgård inne. Ganska långt in på hösten. Ibland stora arrangemang. Ibland en enkel, ensam blomma. Fint och mysigt oavsett vilket.

RSS 2.0