Från 13,8 till 18 till...?

Föräldrarna på vår förskola kämpar just nu mot bland annat för stora barnrupper. Det är roligt att se att fler tar upp ämnet.

Det verkar ju behövas. Om storleken på barngrupperna fortsätter att öka i samma takt som den gjort under senare år så vet man inte var det slutar... Eller kanske vet man det...

Citat från Skolverkets allmänna råd om kvalitet i förskolan:

"Mellan 1990 och 2001 steg den genomsnittliga gruppstorleken i landet från 13,8 barn per grupp till 17,5 samtidigt som personaltätheten sjönk. Hösten 2003 uppgick den genomsnittliga gruppstorleken till 17,2 barn per grupp. Hälften av grupperna hade mellan 16 och 20 barn. Det finns inga belägg för att det skulle finnas någon gruppstorlek eller personaltäthet som är den optimala i alla sammanhang. Förutsättningarna varierar från grupp till grupp och från tid till annan. En gruppstorlek eller personaltäthet som är lagom i en förskola behöver inte vara det i en annan. En kunskapsöversikt som Skolverket tagit fram (2001 a) visar dock att riktmärket för en gruppstorlek om ca 15 barn är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt. Man lyfter även fram att de yngsta barnen och barn i behov av särskilt stöd har behov av att ingå i mindre grupper än så för att få sina behov tillgodosedda."


Kommentarer
Postat av: Åsa

Håller med dig! Förstår inte hur de tänker. Alla "besparingar" de gör kommer att bli dyra till slut.



Har själv en klass på 26 4-5:or, och det är också några för många. Det finns inte en chans att hinna med alla på ett bra sätt.

2010-06-07 @ 18:38:15
URL: http://asaleh.blogg.se/
Postat av: M

Ja i slutändan lär alla dessa vansinnesbesparingar bli dyra

2010-06-08 @ 19:08:59
URL: http://minareflektioner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0