Allergistatus

E är numera över tre år gammal. Ofta växer överkänslighet mot mjölkprotein bort runt den åldern, eller tidigare.
Sedan ungefär en månad tillbaka har vi testat att ge E mjölkprodukter. Inledningsvis i små mängder men nu ungefär utan förbehåll (vi ger henne inte fil varje dag och mjölk dricker hon extremt sällann men i mat, glass osv har vi ingen begränsning). Och det har gått bra. Inga eksem, så mjölken verkar inte var något större problem längre för henne. Sen är ju en annan sak att det kanske kommer eksem till vintern ändå, det finns ju viss risk att hon även har lite atopiska drag tyvärr. Men det är ju bra med mjölken ändå, det här är första riktiga testet vi gjort som inte har medfört ny eksem. (Samtidigt är det ju så att mjölkprotein nog är att föredra framför atopiska problem och den ökade risk för exv pälsdjursallergi som det medför).

A är nu drygt ett år och två månader. Vid senaste besöket på barnmottagningen (innan sommaren) tyckte dom att vi skulle testa även hennes överkänslighet nu när det gått snart ett år sedan den upptäcktes/startade. Planen var att hin runt midsommar skulle börja få i sig mjölk genom bröstmjölken. Om det skulle visa sig fungera bra så var tanken att A själv skulle testa lite mjölkprodukter i slutet på sommaren och att jag sedan skulle rapportera till barnmottagningen i augusti om hur det gått.

Så jag började äta ost och annat gott runt midsommar. Märkte inget på A. Efter ett par veckor tyckte jag dock att hon var ganska gnällig. Men det var svårt att veta om det berodde på den sjukliga värmen som varit här, eller på mjölken eller på något helt annat (exv var hon samtidigt otroligt mammig). Vi valde iallafall att avvakta med att ge henne mjölk.

Sen, för ungefär en vecka sedan, fick A hög feber. Tredagarsfeber gissade vi på eftersom E hade något liknande 10-14 dagar innan. Utöver febern hade E lite diaree, något som kan komma av tredagarsfebern...men även kanske av mjölken. Vi trodde inledningsvis på febern.

Sen försvann febern. Men A´s mage blev inte riktigt bra. Lite lös. En del slem i bajset. Kanske efterdyningar av diareen, kanske mjölken, kanske något helt annat. Dessutom är A fortfarande ganska grinig, nästan ännu mer grinig nu än för någon vecka sedan. Så vi väntar med att ge henne mjölk och dessutom har jag återgått till helt mjölkfri kost för att se om hon mår bättre av det (för A har ju aldrig eksem varit problemet med mjölk utan det har ju redan från början varit tarmen som reagerat).

Så nu är det strikt mjölkproteinfri mat som gäller för mig. Sen när barnmottagningen öppnar igen efter sommaren får vi se vad de tycker. Om vi ska testa mjölk igen då eller avvakta ett tag till.




Kommentarer
Postat av: Marcus - Barn med hudutslag

Var ett tag sedan du skrev inlägget, hoppas att eksemet försvunnit nu och att det inte blev värre nu när vintern kom. Vet själv hur det är med utslag och eksem, speciellt på vintern...



Har alltid haft torr hy men så fort jag lämnade Sverige för att åka lite mer söderut i en fuktigare miljö så lider jag inte av det längre. Så precis som du säger så kan vintern vara en bov ibland...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0