Julfirande nr 2

Igår firade vi jul för andra gången i år, som tur var utan renodlat julbord. :)

Julfirande nr 2 var i år hos mina föräldrar, där även min bros S och hans sambo S var och hälsade på. God mat och många klappar, igen.E ska påbörja middagen.
Julklappsöppning är alltid kul. A sprang runt och visade sina paket för alla samtidigt som hon sa "ojojojojoj", gång på gång.
A fick en egen "Emmadocka" (som vi kallar dom då både L´s och A´s docka fått namnet Emma. Egentligen heter dom Rubens barn) av sin mormor och morfar.


Julafton

Så var julafton över igen. Åren går fort, det var ju nyss jul. Här är vår jul 2010.

Igår började vi dagen hemma och döttrarna fick byta om till sina klänningar innan vi åkte iväg till svärföräldrarna där julaftonen firades. Det var tre väldigt glada tjejer som genast förvandlades till ballerinor och liknande då de fick på sig sina klänningar.L som nyss klätt på sig sin klänning
E spanar genom fönstret. Man vet ju aldrig vad som kan dyka upp en dag som denna.
A hos farmor och farfar
E hos farmor och farfar

'


Tomtespaning
L
Tomten
Den mest uppskattade julklappen av alla var nog barbiedockan som E fick av tomten. "Tomten lyssnade på mig!!", sa hon. Hon hade ju nämligen berättat för tomten på julskyltningen att hon önskade just en barbiedocka.
Mycket och gott fika.
Nallen Tryggve. Supersöt och dessutom går större delen sav inköpskostnaden till Barncancerfonden. Bästa presenttipset till alla små bebisar och andra. :)

Jag köpte en åt A och även en åt barnens lilla kusin S.  

Finns att köpa här.

Årets granHämtad till fots av maken i bästa Bullerbystil. Men från Coop istället från skogen.

Han sköt A i vagn framför sig. Drog E och L på bob. Och så granen på en pulka.


Stora damen firar julI år är första julen som A är med "på riktigt". Förra julen var hon ju bara ca 7 månader gammal...

Hittills idag har hon burit rent julklappar med stor iver. Hon har även hjälpt till att klä granen, och sprungit runt med en julgranskula.

Rent allmänt har A blivit så stor. Mest märker man det på hennes tal, numera går det att kommunicera med henne, och han kan så otroligt många ord.

Ute, snöar, regnar, vatten, äta, stol, gaffel, sked, skära, vantar, mössa, byxor, sockar, tröja, jacka, dator, telefon, tiger, häst, anka, hund, katt,fågel, ko, giraff, fisk...osv, osv, osv. Det är numera omöjligt att hålla reda på alla ord hon kan, hon uttalar dom inte ett dugg perfekt, men det är ändå tydligt att hon använder orden"rätt". Hon vet till och med att det vid plutal oftast läggs ett -or eller -ar efter ordet. Dock blir det inte alltid helt rätt, "vantor" är till exempel vanligt. :)

Hon är bra på namn också numera. När hon ser sina systrar på morgonen skriker hon glatt deras namn, med sitt egna lilla uttal. Hon kan även namnet på några av mina kompisar, för att inte tala om orden "mormor" och "morfar" - dom används väldigt flitigt ibland. A sitter ofta som en liten beundrarkör och skanderar ut det gång på gång.


DelikatesserÅrets julklapp från jobbet var en låda med italienska delikatesser. Passar mig utmärkt! :)

Idag har jag inlett min julledighet. Först 5 km löpband och 2 km rodd. Och nu ikväll ett glas rött och lite goda tilltugg.

Imorgon får julmatsätandet börja, då med skinka på kvällen. Det räcker med julmat några enstaka dagar.

Sötaste lilla tomten

 

Runt jul dimper det ner massor med söta små tomtar och annat i brevlådan. Så kul att se vänner och släkts barn växa - vissa vänner träffar man ju inte så ofta och ibland är de årliga julkorten enda gången man överhuvudtaget ser barnen. Gemensamt för julkorten är att alla är så fina!

Men för mig är det ändå något speciellt med tomteflickan på bilden. Min brors och svägerskas lilla S. Så otroligt söt i sin lilla klänning!

 


Den här bloggposten innehåller nötkrämDet pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.


LuciaIdag har det varit luciafirande på förskolan.

L´s sista förskolefirande. E´s första.

Jag har jobbat idag, det var makens lediga dag (vi är hemma ungefär varannan dag var just nu).
Åkte dock till förskolan för att se på luciatåget, och mina två stortjejer som sjöng högt och glatt, även fast L i morse deklarerade att hon ine gillar luciatåg. :)

Igår gjorde jag iordning kläder och sånt åt barnen och de fick prova så kronorna passade (vi hade vita linnen i rätt storlekar så de fick välja mellan att vara lucior, tärnor eller stjärngossar).

E var minst sagt glad över kronan och speglade sig läääänge.

(Anledningen till mössan är att luciafirandet är utomhus på vår förskola).

Årets första julklappar inslagna

Nästan färdigt för leverans till bror, svägerska och deras lilla S.
Vi kommer inte att träffa dom alls under julhelgen så därför får de paketen på posten.

Låt honom vara

Vad jag är less hetsjakten på kungen. Låt honom vara, tycker jag

Många brev idag

Idag har barnen fått massor med rolig post. I brevlådan låg det ett kuvert från min faster och ett till L utan avsändare, med fina teckningar på. Dessutom gav min mamma och pappa dem varsitt kuvert.
Brevet från min faster var till alla tre, och eftersom L hade fått ett eget brev så fick E ansvara för öppnandet. Och i det fanns en alldeles underbart fin liten julkalender i form av ett julkort. L och E ville genast öppna alla luckor men det fick de inte :) Men varann var under resten av december.

Brevet till L var hennes första "riktiga brev från en kompis". För ett tag sedan ville hon skriva till min kompis dotter I, en tjej som är ett år äldre än L och som L träffat tre gånger i livet, men de har alltid haft kul när de väl träffats. Vi köpte brevpapper och L skrev och frågade om I vill hälsa på henne. Och idag kom alltså svaret:


L blev mycket glad :)

Sist men inte minst har alla tre fått ett julkort av mina föräldrar. Det är tradition att de får varsitt kort som spelar av dem, tror de fått det alla år de levat. Glädjen var stor även över dessa kort. Och vi har lyssnat på plinkande julsånger ganska länge idag... :)


A med sitt kort :)

Det har kommit snö!


Årets julklapp: En matkasse


Årets julklapp är en matkasse. En ganska bra julklapp tycker jag.

Och det går att göra den ännu bättre genom att låta den hamna hos någon som verkligen behöver den. Som ett barn som inte får äta sig mätt. Väldigt många i Sverige lever i överflöd. Man behöver inte höra till de så kallade "höginkomsttagarna" för att leva i överflöd, tycker jag. De flesta barnen har leksaker i just överflöd och de vuxna har mängder av prylar som vi "behöver".

Jag brukar använda en del (förvisso ganska liten del) av min juklappsbudget åt att hjälpa de som inte har detta överflöd. Mina anhöriga brukar alltså få någon eller några paket som innehåller "en get till en fattig familj", "plantering av tre träd", "medicin till ett barn" osv. De får vanliga paket också, för det går ju inte att komma ifrån att det är roligt att ge, och få, saker. Men något som hjälper andra, som behöver det mer, blir det alltid också...

I år kanske någon matkasse via SOS-barnbyar till barn som behöver det. Eller något annat av deras julklappsförslag.

"Ett exempel på hur hjälpen med Matpaket gör nytta är Oleksandr, 8 år. Han bor hos sin mormor som hade svårt att få pengarna att räcka till mat för dagen. Så här berättar han: ”Jag heter Oleksandr och är 8 år. Min mamma har en sjukdom som heter alkoholism. Därför bor jag och mina två syskon hos min mormor. För att vi ska kunna äta har mormor jobbat med att städa gatorna. Men det har bara räckt till mat en gång om dagen, och ofta har det blivit kex och Coca Cola som inte är så dyrt. Som tur är upptäckte SOS Barnbyar oss, så nu får vi hjälp med maten. Jag är mycket piggare nu, och jag sover bättre när jag vet att det finns mat.”

Bakat idag

Idag har barnen fått roa sig med en pepparkaksdeg (från ICA) och kristyr (likaledes från ICA). (Man ska inte slösa tid på onödigheter, som att tillverka pepåarkaksdeg - om man nu inte råkas gilla att göra sån deg) :)

I allafall hos oss syftar just det baket hur som helst bara till att banen ska få ha kul - ska det ätas pepparkakor så är ju faktiskt köpta godare än hemgjorda. Och det beror inte ens på att just jag är dålig på att baka, alla hemgjorda pepparkakor som jag smakat är sämre än köpta... Vilket ju är helt sjukt egentligen - för annars slår ju hemgjort alltid köpt. Alltid. Förutom när det gäller pepparkakorna då...

Jag yar dessutom bakat pepparkaks-cupcakes. Riktigt goda!

Stor tjej

När yngsta dottern A har håret i svansar ser hon nästan ut som mellandottern E.

TomtebesökNatten till idag har vi haft en tomte som övernattat hos oss. En busig tomte. :)

Tomten heter Julius oh komme från barnens förskola. Han följer med ett barn hem vaje dag, och L hade verkligen sett fram emot att det skulle bli hennes tur att få besök av honom.

Med sig har Julius en bok där man får skriva om vad han gjort, och vilka bus han hittat på (det är som sagt en busig tomte). Sen får de andra barnen höra om övernattningen på samlingen dagen efter. Extremt uppskattat av barnen kan jag säga. :)

Tyvärr jobbade jag sent när Julius var hos oss så jag hann inte träffa honm så mycket, men han verkar ha hunnit med en hel del här hos oss. Och på natten flyttade han runt kläder i barnens rum, när barnen vaknade låg kläderna som E skulle ha på sig på platsen där L´s kläder brukar ligga. Och tvärtom. Vilken busig tomte. ;)


RSS 2.0