Det bästa receptet på kåldolmar

Kåldolmar (till ca 4 pers)

1 vitkålshuvud

Fyllning:
ca 1,5-2 dl risgrynsgröt
3-400 gram blandfärs
1 liten gul lök
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl vatten
ca 1 dl hackad kål

Till stekningen:
1 msk smör
ca 2 msk sirap


Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Placera kålhuvudet i kastrullen med "roten" uppåt. Lossa bladen allteftersom de mjuknar. Spola dem i kallt vatten och lägg dem på en handduk för att rinna av.  Skär sen bort lite av bladnerven från den sida som är bladets "utsida" . Ta undan några av bladen och finhacka dem.

Fräs läken (finhackad) i smör några minuter. Blanda färsen med lök, gröt, hackad kål, salt, peppar, ägg och vatten. Placera färsblandning på kålbladen (det är viktigt att blandningen är lös) och vik in sidorna och rulla ihop.

Placera kåldolmarna tätt i en smord långpanna och droppa lite sirap över varje. Sätt in i ugnen (ca 200-225 grader). Vänd kåldolmarna då och då. Stek till dess att de är bruna och fina, vilket tar ca 1 timme. (I början vätskar bladen, när de slutat med det och formen är torr så häll i lite kokt vatten i stället.)

Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon eller lingonsylt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0