Renstek

Häromdagen fick vi en hel del renkött av barnens farmor och farfar så vad passar bättre till middag idag än en renstek?
Det blev en riktigt god "söndagsmiddag". Potatismosgratängen är ett väldigt gott alternativ till "vanlig potatismos", mycket smakrikare. Tanken var dock att det som tillbehör till maten skulle varit kantareller i stället för champinjoner, men tyvärr hittade vi inga sådana.

Betyg: 4+

Och här kommer receptet:

Renstek med potatismosgratäng

Renstek
ca 1 kg stek av ren (jag hade bog)
1 msk torkade enbär
5 dl buljong
smör
salt och vitpeppar

Bryn smöret i en gryta. Lägg ner köttet och bryn det runt om. Krydda med salt och peppar. Häll i varm buljong. Krossa enbären och lägg i dem, Låt koka på svag värme ca 1,5 timme. Vänd några gånger under tiden.

Sås
Stekskyn från steken
1 dl grädde
3 msk mjöl
ca 1-2 tsk soja
1-2 tsk vinbärsgele
salt och vitpeppar

Tag upp steken. Sila skyn och häll sen grädden i den. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det. Koka en stund. Smaksätt med soja, vinbärsgele, salt och peppar.

Potatismosgratäng
ca 1 kg potatis
ca 1 dl mjölk
1-2 msk smör
salt och peppar
muskotnöt

2 dl grädde
1-2 dl riven ost
3 msk parmesanost
1 msk ströbröd

Koka potatisarna. Dela dem i mindre bitar. Tillsätt mjölk, smör, muuskotnöt, salt och peppar. Vispa med elvisp. Häll potatismoset i en ungsfast form. Visa grädden hård. Häll osten i grädden. Bred blandningen över potatismoset. Strö över ströbröd. Gratinera i ugn ca 15 minuter (250 grader).


Som tillbehör gjorde jag stekta champinjoner och ugnsstekta tomathalvor. (Halvera tomater, strö på lite hackad persilja och salta. Ställ i ugnen ca 10-15 min (250 grader).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se
RSS 2.0