Förrådsrensning

Efter flera dagars arbete har jag nu renstat och städat hela vårt förråd. Från golv till tak. Alla lådor är genomgångna. Mycket har kastats. En del saker ligger i en hög för vidare transport till kallvindan. Andra saker ligger i en hög för vidare transport till garaget. Resten har sorterats och ordnats. Nu är det synd om den som lägger något på fel ställe. ;)

Det är verkligen tur att förrådet nu är i ordning. Alla vet ju att det är viktigt det är för nyfödda bebisar att det inte finns stökiga förråd i huset. Eller inte... ;)

Men det är lite lustigt att man (iallafall jag) alltid får ett enormt sug efter att ordna, katalogisera, rensa, sortera osv  så här i slutet på graviditeten.


Godisnostalgi

Vissa saker går från att vara självklarheter i butikernas hyllor - till att helt försvinna. Ofta utan att man ens märker det.

När jag var barn fick jag och mina bröder varsitt godishus (likadant som på bilden) av vår farmor och farfar varje jul. Det var länge sedan nu, och jag har inte tänkt desto mer på de husen. Men nu när jag såg bilden så inser jag att godishusen (iallafall just den här varianten) sedan länge är försvunna...

Det är något speciellt med riktigt små strumpor (och skor)

Vi har mängder med babykläder och kommer inte behöva köpa särskilt mycket nytt, åtminstone inte om det blir en till tjej. Men litegrann vill man ju köpa oavsett vad. Kläder i dom minsta storlekarna är ju så söta!


Nyinköpta små strumpor
(de gröna är knallgröna och inte så bleka och trista som de ser ut på bilden)


Förskola för barn med småsyskon som är hemma?

Eftersom vi nu kommer att vara hemma med L´s och E´s syskon så hade vi tänkt oss att E skulle börja förskola hösten 2011, dvs när hon är strax över tre år. Det är ju inte alltid det går att skjuta så länge på förskolestarten men nu har vi ju tur och kommer att vara hemma så då känns det som en självklar utgångspunkt. (Just treårsåldern kändes som en ganska optimal ålder för förskolestart för L (men alla barn är ju individer - och för de som inte får syskon är det ju vdessutom oftast nästan omöjligt att vara hemma så länge)).

Men det kommer nog inte att bli riktigt som vi ursprungligen planerat. Om E ska börja hösten 2011 så blir det direkt i gruppen för stora barn, den förskola som L går på, och som vi naturligtvis även vill ha övriga barn på, är uppdelad i en avdelning för 1-2 åringar och en avdelning för de större barnen. Och tyvärr ser det dåligt ut med platser i den gruppen den hösten - det är ju lätt för personalen att redan nu räkna ut hur många som hinner sluta i gruppen och hur många som ska flyttas upp under samma tid. Vi kan chansa och hoppas på att något barn flyttar eller dylikt, för den platsen som då friläggs har vi i så fall i princip första tjing på, men det känns lite väl vanskligt...

Så vi kommer att ta en plats på förskolan åt E redan i höst, då hon är strax över två år gammal. Så länge vi betalar för platsen har vi möjlighet att skjuta lite på starten ändå om vi vill - så tanken är att hon kanske kan börja runt årsskiftet 2010/11.

Men vi får se. L hade, som jag ser det, absolut noll behov av förskola när hon var två år. Detsamma lär ju gälla för E. I mina ögon uppkommer behovet av förskola först i 3-4 årsåldern (för de flesta barnen). Med det inte sagt att jag tror att barn som börjar tidigare än så far illa av det - bara att de oftast inte "behöver" det. När folk pratar om ettåringar som har sådana stora "behov" av förskolan för att de behöver pedagogisk verksamhet och kompisar vill jag ärligt talat bara skratta...

Hur som helst. E är inte L och främst har E något som L inte hade, dvs en storasyster. En storasyster som är en stor källa till inspiration och som E gärna vill göra likadant som. En sak som storasyster får göra som E inte gör är just att stanna kvar på dagiset. Jag tycker att det är väldigt positivt att L fått en tid ensam där och E en tid ensam hemma, men att E om det ser ut nu med platstillgången kommer att få börja någon gång under nästa läsår istället för hösten 2011 känns ändå rätt ok. Hon vill nog det själv då och kommer iallafall att vara runt 2,5 år - och talför. Att barnen lärt sig prata innan förskola tycker jag känns bra.

Vi får se hur det blir - men chansa på hösten 2011 törs vi inte. Och behovet av att ta en sådan risk känns inte så stort heller som läget är med E just nu. Även om jag i praktiken är ganske emot att ha "småbarn" på förskola då man själv är hemma med småsyskon...

Jag tycker nästan att ett bra sätt att reglera detta med förskoleplatser för barn vars föräldrar är föräldralediga med syskon vore att sammanlänka det med den "allmänna förskolan". Att endast barn som omfattas av allmän förskola har rätt till de 15-timmarna eller vad det nu är frågan om (speciellt om gränsen för allmän förskola nu sänks till att vara från hösten det år barnet fyller tre år). På så sätt skulle det antagligen sparas pengar som kan nyttjas på bättre sätt för de barn som verkligen behöver förskolan och dessutom tror jag ju, som sagt, inte att 1-3 åringar särskilt ofta har "behov" av förskola för sin utveckling eller liknande. Särskilt inte skulle de ha det om det var så att alla barn under 4 år som fått syskon var hemma - då skulle det ju finnas barn i lekparkerna så som det fanns på 70-talet.

För de som av olika skäl behöver en plats för syskonet - kanske på grund av att småsyskonet är sjukligt, att storasyskonet har särskilda behov eller något annat - tycker jag givetvis att det ska finnas möjlighet att få dispens och ha storasyskon på förskolan, även om de bara är 1-2 år gamla. Det jag tycker har gått snett är att utvecklingen allt mer gått mot att det i viss mån blivit självklart att skola in sin ettåring på förskola i samband med att det föds ett syskon.

Alla får ju göra sina val - men jag tycker just det valet, i många fall, är lite underligt. Dessutom är det ju knappast ett ekonomiskt sätt att se på förskolan. När resurserna minskar och minskar - ska då pengarna läggas på att ettåringar ska vistas på förskola medan föräldrarna är hemma med deras småsyskon?!? Finns det inte annat att göra för pengarna? Saker som gynnar de barn som behöver förskolan.


Vi har matglada barn


Här sitter dom i spänd förväntan och inväntar att dagens midddag (laxfilé i ugnen) ska bli klar...


Byteshandel

I går idkade vi byteshandel med mina föräldrar. De ville gärna låna ett barn eller två för lite utelek på gården. Av tradition har det varit så att L ibland gått över till dem ett par timmar på söndagarna, dock har E brukat vara hemma.

(Rent generellt så är det är inte så ofta som båda barnen samtidigt har "passats" av någon annan, det har bara hänt under enstaka timmar hittills. Behovet har helt enkelt inte funnits.)

Iallafall så har ju E börjat bli stor nu och även hon vill ju gå iväg till mormor och morfar så i går fick dom båda gå dit tillsammans. Under tiden lånade vi mina föräldrars "lilla valp". Han är förvisso älskad av barnen och dessutom jättesnäll, men fortfarande valpig... och att ha hand om två ganska små barn och samtidigt en 6-månadersvalp på över 30 kg tycker jag blir för betungande (speciellt när det inte finns något egentligt barnvaktsbehov ens). Dessutom var det roligt för oss att få ha hund en stund. Och bra för Bamse (hunden) att få vänja sig lite vid att vara hos oss.

Alla var nöjda och glada efter bytet. Särskilt barnen hade haft väldigt roligt och hunnit med både mellanmål i solen, sandlådelek, gungning, dra runt saker i små vagnar och krocketspel.


På väg till mormor och morfar


Storhandlat

I morse gjorde vi månadens storhandling. Vi brukar passa på någon lördagförmiddag. Då öppnar Coop kl 8 vilket passar oss perfekt. Uppenbarligen passar inet den tiden alla andra perfekt - för butiken är alltid nästan folktom just då. Skönt.

Jag är en riktig hamster. jag mår bra av att ha välfyllt i skafferi och frys. Att det finns tvättmedel och duschkräm på lager. Att alla skåp är fyllda. Sån är jag alltid. Men ännu mer nu när det snart väntas tillökning. Då är det inte bara städa- och fixatarmen som suger utan även shoppingtarmen. Inte för att en nyfödd bebis nu behöver så mycket saker precis, men liet blöjor är ju iallafall bra att ha. Liksom det även känns bra att fylla upp med lite "snabbmat" (färdiga köttbullar i mängder, fiskpinnar o.dyl) i frysen - om utifall att det kanske, kanske blir så att man inte varje dag har så mycket tid över för matlagning med en nyfödd, en ettåring och en nybliven fyraåring hemma. ;)


Sötaste små blöjorna. Synd bara att tiden ju går så fort.
Hur många barn man än får så blir det ändå inte särskilt många månader
i livet som man har en alldeles nyfödd liten bebis...


Ett låååångt kvitto


Cecilia Hagen är inte den krönikör vars åsikter jag oftast delar

Men den här gången tycker jag hon uttryckte många klokheter.

Som jag förstått det så är det helt sjukt hur mycket man belastar jorden med en flygresa. En resa till Paris sägs motsvara ungefär två års bilkörande á 1 000 mil per år.

Fler borde semestra med tåg tycker jag. Mängder av affärsresor borde ställas in till förmån för konferenser anordnade med teknik som möjliggör sammanträden med deltagare som sitter långt från varandra. Det borde inte anses vara var mans rätt att självklart åka till Thailand varje år. Och vi borde inte ta för givet att varenda exotisk blomma eller frukt alltid ska finnas tillgänglig. Tycker jag.

Men det sägs ju att detta kommer att reglera sig själv. Att i takt med att oljan sinar kommer flygandet att återgå till rimligare nivåer. En Thailandsresa kanske blir något som man kostar på sig en gång i livet. Vissa typer av snittblommor kanske inte finns tillgängliga för oss i januari. Och fler sammanträden hålls utan att deltagarna flyger runt i landet och världen för att kunna deltaga. Personligen kommer jag inte att lida ett dugg av om det blir så.

Inte för att jag på något sätt vill återgå till tiden innan flyget fanns. Det fyller många viktiga funktioner. Organ och mediciner, liksom reservdelar till fabriker, kan behöva snabb frakt. Sånt tycker jag är viktigt (till skillnad från att frakta snittblommor från andra sidan jorden). Och vissa affärsresor är givetvis viktiga och måste genomföras med deltagarna samlade på en plats. Liksom det självklart är bra att det finns möjlighet för "alla" att i allafall någon gång se sig om i världen och kanske koppla av i ett annat klimat och lämna vardagen hemma i Sverige. Ett glas vin på en balkong en varm kväll vid medelhavet är ju inte helt fel. (Till skillnad från Cecilia Hagen flyger jag faktiskt - även om det inte blir ofta, dels av hänsyn till miljön, dels för att jag inte gillar att flyga och dels för att jag tycker att det finns så mycket fint att upptäcka och se i Sverige (för barnen).

Men måtta med allt. Det har gått lite för långt tycker jag, och håller med Cecilia Hagen:
"Somliga flyger till Thailand när de ska till tandläkaren, har jag nu förstått. Och andra blir alldeles rastlösa om de inte får resa långt, långt bort minst en gång i kvartalet. En weekend i Rom för att det är så trist här hemma, ett par dagar i New York och julen firar vi alltid i Indien.
När blev det så här? När blev det så självklart, när blev det en rättighet att oavbrutet förpesta luftrummet? Alla reser precis hela tiden, men det är inte förrän nu det blivit så påträngande påtagligt.
Ärligt talat, är det inte ett visst okynnesresande som pågår? Ska det verkligen vara nödvändigt att hålla på på det här viset? Vem förmår ta någon form av ansvar och sätta gränser? Ingen vill, törs eller kan. Det blir förmodligen naturen själv som gör det till slut."

Mellanmål ute i solen


Ännu en ledig dag

Och solen skiner ute.

Sitter och planerar in vad som ska göras idag. Det blir nog en stund ute på gården med ungarna nu på förmiddagen, och kanske en promenad. Eftermiddagen kommer att ägnas åt att rensa förråd, plantera om blommor, tvätta och liknande. Det finns en del eftersatta saker här i huset som jag har förhoppningen att hinna fixa innan bebisen kommer.

Jag frågade förresten barnen vad dom vill göra idag. E svarade snabbt "Leka, mormor". Precis så svarar hon ungefär varje morgon. :)

(Mormor jobbar dock så något sådant blir det inte idag).

Jag viker in tvätt i barnens garderober...

och E har krupit upp i sin nya säng där hon satt sig under täcket. Hon varvar högläsning för sig själv med att säga "myyysigt". :)

Bestämda små barn

Det är bara att konstatera att de barn vi producerar här i huset är mycket bestämda och har en stark egen vilja. :)

L har alltid varit både bestämd och viljestark. I ganska så hög grad dessutom. Men nu står det klart att E är ännu mer bestämd och har ännu mer egen vilja. Dessutom triggas hon ju genom att se storasyster göra saker - hon vill ju göra likadant då såklart.

Med L var det inga som helst problem med vagnåkning - och är det fortfarande inte om man nu någon gång skulle få för sig att låta henne åka. Hon har aldrig bråkat och tjafsat om "gå själv". Oftast har hon ju gått själv det senaste året (minst), men ibland har det varit skönt att stuva in båda barnen i syskonvagnen och gå en långpromenad i mitt eget tempo...bara för min egen njutning.

E däremot vill såklart gå själv som storasyster gör. Och kan få riktiga utbrott i frågan. :)
(Självklart får ju även hon gå själv ibland då vi allihop tillsammans tar promenader utan vagn, men ganska ofta har jag henne i vagnen)

En annan sak som E vill göra som L är att stanna på dagiset när vi lämnar L där. Hon ber mig hjälpa henne att klä av sig ytterkläderna och när jag inte gör det går hon till och med till personalen och ber dem om hjälp.
Även dagisfrågan kan föranleda vissa utbrott... :)

För att inte tala om alla vardagliga situationer. Det L kan göra själv. Det vill E oxå göra själv.

Och det E inte vill göra. Det vill hon verkligen inte göra. Liksom hon verkligen, verkligen vill göra det hon kommit på att hon vill göra.

"Själv". "Vill inte". "Vill det". "Vill städa/gå själv/läsa". Sånt hör man ofta här i huset. :)

Men även om egen vilja ibland kan vara lite påfrestande så är jag glad att de har sån. Hellre för mycket än för lite av den varan.


L är en mycket ren fyraåring

När hon fyllde år fick hon denna fina tvål i present av en av sina kompisar. Hon vill numera helst tvätta händerna ungefär tio gånger per dag. Minst.

Imorse var det strålande sol...

och nu snöar det ymnigt. Det små markplättar som hade hunnit bli snöfria är återigen vita.

Picknicklunch i solen

Invigning av grillen för i år.








Sista dagen på första veckan

Första föräldralediga veckan börjar lida mot sitt slut. I dag har jag och flickorna haft en härlig utomhusförmiddag då vi hann med många olika saker. De har tågat efter varandra i vattenpölarna som finns längs med gatans trottoarer. Fram och tillbaka och fram och tillbaka. Hade det inte varit för att jag efter ett tag ledsnar på just den sysselsättningen så hade de nog tågat där ännu...

Sen gick vi till mina föräldrar och lånade deras valp. Vi gick en liten promenad med honom (och gick i ännu fler vattenpölar).

Efter det hann vi med en stunds lek på vår gård (världens smidigaste gård eftersom vi har ett staket runt den - ytterst användbart när man själv gärna vill göra annat än "bara" passa barn ibland när man är ute och det dessutom finns en 1,5-åring i huset). Jag har skottat snö och rensat dike. Barnen har också skottat snö. Istället för sina snöspadar fick de den här gången ta fram lite sandlådeleksaker från garaget. Det blev flera goda "grytor" i sandhinkarna. Ingredienserna var läckerheter som snö, gamla löv och gräs. :)

Efter välbehövlig lunch och sedan sömn för den yngsta och vila för oss andra ska vi nu gå till affären och handla lite. Det vore ju trevligt med något gott att äta ikväll. Funderar även på att låta grillen få årspremiär imorgon. Frågan är bara vad man ska grilla...

Här går tvättmaskinen för fullt

Jag har börjat tvätta upp babykläder. Dessutom börjar det vara byte från vinterkläder till vårkläder (när det gäller ytterkläder) och hen del av det som hängs undan måste tvättas.

Och en annan sak som behöver en riktig rengöring är vår gamla "trotjänarliggvagn" (inköp begagnad någon månad innan L föddes, flitigt använd av våra två barn...och snart av ett tredje). Jag har monterat bort allt tyg och tvättat det - medan L och E engagerat har putsat själva chassit med varsin svamp. 
 
Sen är det bara kvar att fixa de punkterade däcken (vilket maken ska göra på fredag).

Det blev lite mindre sömn än vanligt för E i natt

Vilket visar sig idag. E brukar vara vaken hela förmiddagen och sedan sova efter att hon ätit lunch runt 11-tiden.

Men inte idag.

Jag tyckte precis att det blev tyst i lekrummet där hon nyligen satt och sjöng. Och det var inte så konstigt för den lilla damen hade somnat. :)


Härlig dag



Underbart väder ute. Har inlett dagen med en kort promenad hand i hand med en 1,5-åring (E). Hon har halkat runt på is och plaskat i vattenpölar. Tillsammans har vi dessutom skottat lite snö när vi kom hem.

En bit av promenaden gjorde vi tillsammans med mina föräldrars lilla valp (eller så liten är han ju inte längre, jag tror han väger en bit över 25 kg nu).



Första natten i egen säng

E´s första natt i egna sängen gick bra. Hon verkar ha sovit gott hela natten. Klockan 5.30 vaknade hon dock och kom vandrande mot vårt sovrum, men det är inte så konstigt, hon brukar ju oftast vakna någon gång mellan 5.30 och 6.30 hur som helst...

Nu på morgonen har hon stolt pekat på sängen och sagt "E´s säng". :)

Usch vilken kväll

I det är huset är vi bortskämda när det gäller sövning av barn och barns nattsömn. Det har nästan alltid gått helt smärtfritt. Som det är nu så sover L i ett eget rum. Vi läser för henne i 5-10 minuter och sen läser hon en stund för sig själv innan hon somnar. Utan spring, bråk eller något annat. E sover med oss, i våran säng, och även hon somnar smidigt och enkelt. Vi lägger henne i sängen, sitter med henne 5-15 minuter och sen sover hon.

Jag ogillar att ändra på ett välfungerande och smidigt koncept. Och jag skulle helst vilja att E kunde sova med oss fram till dess att hon själv väljer något annat (vilket nog skulle ske ganska snart eftersom hon börjat visa ganska mycket intresse för den säng som hon har stående i flickornas gemensamma sovrum (rummet där L redan sover)).

Men med ca 5 veckor kvar till beräknad förlossning hinner vi inte vänta in henne. Tyvärr. Jag trivs verkligen med samsovning och dessutom har det nu funkat oerhört bra för oss med den varianten med båda barnen. Sedan L började sova i eget rum vid två års ålder har hon dessutom aldrig kommit över på nätterna eller på något annat sätt "bänglat" med sömnen. (Inte för att hon bänglade med sömnen i vår säng heller). Det finns ju många varianter på hur man "ska" göra men jag kan iallafall konstatera att för oss har samsovning varit väldigt bra och den varianten kommer vara det självklara valet med nästa barn också.

Vilket alltså innebär vissa problem eftersom vi redan har ett barn i sängen och det känns mindre bra att en nyfödd som vaknar för att äta och samtidigt riskerar att väcka E flera gånger per natt...

Därför har vi idag för första gången sövt E i hennes egen säng. Insomnandet gick fort och bra, men tyvärr vaknade hon till efter en halvtimme och var inte lika lättsövd igen. Det vändes och det vreds och däremellan ville hon gå till L. När hon äntligen nästan somnat kom dessutom en oväntad besökare (som ju inte visste att vi sövde barn just denna kväll) och knackade på. Och då vaknade hon till ur sitt "nästan sovande" igen...

Även L kom igång. Och att sen söva båda i samma rum var inte lätt. Vi försökte sitta och vakta varsitt barn en stund (de ville båda två gå till varandra o dyl) men till slut var det ju lite väl synd om gästen i köket så maken gick ner dit medan jag så gott det gick sövde barn. En ytterst nervpåfrestande sysselsättning. :)

Det tog över en timme tror jag och den tiden känns enormt lång för en som nästan aldrig behövt syssla med aktiv sövning knappt alls. (Visst har det varit perioder när barnen var i gissningsvis ungefär ettårsålden då vi ibland fått sitta med dom en halvtimme eller så men inte ofta och inte under långa perioder. Men i övrigt har vi haft tur).

Nu sover i allafall båda två sedan en stund tillbaka. Men nu är ju å andra sidan kvällen nästan slut (för mig som är ytterst kvällstrött).

Man kan lätt konstatera att det inte var en av de mest lyckade kvällarna i mitt liv.

Officiellt föräldraledig

I dag är min första officiellt föräldralediga dag. Det är tur att jag äntligen återhämtat mig från söndagens kalas...
Skämt åsido, men det tar på krafterna med sånt. Jag gillar inte alls att baka - och gör därför inte det särskilt ofta (förutom mjölkfria chokladbollar som vi ville ha till E och en allergisk kalasgäst). Däremot älskar jag att göra tårtor - därför gjorde jag flera sådana. En mjölkfri, en som var överbelamrad med godis och en med min favorit - vit choklad. Under tiden fixade maken med ballonguppblåsning, stolshämtning (från mina föräldrar) m.m.

Det är inte så ofta det är kalas så det är värt lite trötthet att få baka många tårtor, ägna tid åt dekorationer osv osv.

(Apropå bakning så är det annars maken som står för det mesta i den vägen här i huset - han är mer intresserad både av att tillverka fika och av att äta fika än vad jag är).

I dag är jag iallafall ledig och har inlett dagen med en härlig morgon ute i solen. Våren är verkligen på gång nu och snön smälter med raketfart. Som den sanna pensionär jag är hjälper jag dessutom snön på traven med att skotta runt den lite. Dessutom har jag skottat fram vårt avrinningsdike (ett ganska välbehövligt dike som gärna får tina så fort som möjligt).

Det tar på krafterna att kalasa

I söndags hade vi fyraårskalas. Först barnkalas mellan kl 14 och 16 och efter det kom mina och makens föräldrar på en enkel middag och tårta.

Sen var vi ganska trötta. :)

Men det var en trevlig dag med goda vänner och fina barn. Födelsedagsfiraren var mycket nöjd. Både med sällskapet och med alla fina presenter. Lillasyster var också nöjd och glad (och även hon fick några paket).


Dags att hänga undan kostymen igen

Det är ungefär sju månader sedan jag började jobba efter ledigheten med E. Och nu är det dags för ledighet igen. I dag gjorde jag min sista arbetsdag (iallafall den sisa så som det var tänkt från början). Det ska bli skönt med ledighet och lite mer tid över för barnen. Och för matlagningen som jag saknat nu när det varit maken som fyra vardagar av fem har varit den som funnits hemma på eftermiddagen och således har lagat middag. Visst är det skönt (och även gott) att komma till dukat bord men lite fler vardagsmiddag än en per vecka tycker jag det är roligt att få göra.

En annan positiv sak med att gå på ledighet är att det nu är slut på att klämma sig in i för små kostymer de gånger sådana krävs i arbetet. Jag har ett par gravid-kostymbyxor som jag haft under alla tre graviditeter men har däremot varit för snål för att köpa en gravid-kavaj. Jag ar alltså klämt mig in i de största av de vanliga kavajerna som jag har. Det funkar. Men är inte helt bekvämt...och inte så snyggt heller.

Men det går ju inte att komma ifrån att det är vemodigt att lämna jobbet oxå. Jag trivs ju där. Så även fast jag älskar att vara hemma med mina barn så kommer jag att sakna jobbet. Iallafall i början - efter en vecka kommer man ju in i hemmalunken och saknar inte något (utom möjligen att dricka en kopp te helt ostörd och i total tystnad, så som man kan göra på kontoret). :)

Vemodet sammanbundet med att lämna jobbet för ledighet är ju dessutom ingenting jämfört med det vemod som infinner sig när det är dags att avsluta ledigheten för att återgå till jobbet. Men även det går ju alltid bra. Efter tre dagar på jobbet så är är man inne i "jobbandet" igen...

Men nu har jag i allafall gjort min sista riktiga arbetsdag för den här gången (jag säger "riktiga" eftersom jag faktiskt ska jobba lite på måndag också - hann inte med att avsluta allt jag hade tänkt mig idag),

Dags för föräldra"ledighet"!


Kloka ord

En av de bloggar jag följer är Lina Norberg Juusos. Ofta är hon väldigt klok. Speciellt när hon tycker som jag då förstås. :)

Som idag när hon skriver om biologi och kön:

"När jag just hade fått mitt första barn och intervjuade en känd författare sa hon så självklart att det var skillnad på flickor och pojkar - hennes söner lekte vilda lekar, hennes dotter ville städa.

Jag blev jätteprovocerad av det uttalandet och tänkte att Bah, det där är ju en social konstruktion. 

Nu har jag blivit biologisthagga istället och harklar åt studenter som läser förskoleutbildningen och hävdar att kön är en social konstuktion.

Nepp, säger jag. Inte enbart. 

Kom igen! Kolla på oss. Vi ser olika ut. Det spelar roll att jag har en livmoder istället för snopp. 

Testosteron spelar roll, östrogen spelar roll, det spelar roll att jag har burit en baby i min mage. 

För mig har feminism blivit att vi ska ha lika rättigheter och möjligheter - trots olikheter mellan könen.

Jämställdhet är också att få vara som man är, att man inte blir låst i en könsroll, utan få vara som man vill. 

Men feminism för mig är också att inte nervärdera det som är klassats som kvinnligt - små flickor ska få ha sina rosa klänningar i fred och en kvinna behöver inte slå näven i bordet.

Hon ska lyssnas till i alla fall.

Dessutom är jag emot att tvångsdela föräldraledigheten, det ska föräldrarna få bestämma själva och det är jätteviktigt att kvinnan och babyn får knyta kontakt och amma ifred utan stress från samhället."


Även för mig ändrades många av dessa ståndpunkter i och med att jag fick barn - före det skulle jag nog faktiskt ha fnyst lite om ett blogginlägg som det ovan citerade. Speciellt åt det där med att vara mot delad föräldraledighet... 
Det är tur att man kan ändra sig :)


Tillbaka i vardagen

Så var påsken slut för den här gången - och med den även min påskledighet. Eftersom jag går på föräldraldighet om en vecka kändes det lite mindre meningsfullt att ta ledigt "påsklovsveckan".

Sista påsklediga dagen (igår) tillbringade vi hos barnens farmor och farfar där vi fick god mat och tårta (eftersom farmodern fyllde år förra veckan). När vi kom hem blev det lite mys framför TV´n medan barnen smaskade i sig russinen som de fick av farmor och farfar.

I dag har det varit full rulle med mycket jobb. Och så lär det förbli veckan ut. Men som jag tidigare skrivit så känns det bara bra. Det är lätt att jobba hårt och "spurta" när man vet att det snart kommer andra tider. Och det känns skönt att lämna jobbet någorlunda "på topp".

Perioderna kommer och går...

Och det är bara att inse - L är just nu i sin mest gränstestande, myror i benen-aktiga och obstinata period hittills i livet.

Fast som allt annat lär det ju gå över.

Och komma tillbaka igen. Några gånger... :)

Gulligt och ulligt


Söta kycklingar som barnen fått i påskpresent av sin mormor och morfar.
De har blivit väl omhändertagna och omkringburna av kramande barnhänder. :)


De växer fort

Nu är E ungefär 1 år och 9 månader och L hon fyller fyra år om bara några dagar. Stora tjejer.

När L var ungefär lika gammal som E är nu såg hon ut så här:



och så här



E ser ut ungefär så här just nu:



Och så här


Man blir förvånad...eller snarare förfärad

Ibland brukar jag slösurfa på olika diskussionsforum på internet, bland annat på s.k. föräldraforum där det ofta finns en del lustigheter att läsa. En mindre lustig sak, som istället snarare är lite sorglig, är att det verkar finnas ganska många nyblivna mammor som får så mycket "goda råd" (läs: förmaningar) av den äldre generationen (mamma, svärmor, kollegor osv osv) att de knappt törs lita på sin egen instinkt och sitt eget kunnande. Och det är ju ändå ett kunnande som oftast är ganska högt - man har undersökt detta och kommit fram till att dagens mammor oftast vet otroligt mycket mer om barns mat, sömn, sjukdomar osv osv än äldre generationer, vilket ju är rätt naturligt med tanke på det kunskapssamhälle vi numera lever i med all världens information bara ett tangenttryck bort. Inte att förakta "gammalt kunnande" - barn är ju likadana då som nu och mycket av det kunnandet är ju viktigt och bra. Men inte så bra att man för den skull ska trycka ner nyblivna mammor med förmaningar om hur man "gjorde förr". Ibland är det ju dessutom så att forskningen osv går framåt med tiden och att viss kunskap numera är förlegad...

Jag har ju alltså sett att det finns en hel del mammor som är rädda och osäkra på grund av omvärldens förmaningar. Men att problemet är så stort att vissa landsting känner ett behov att att lämna särskild information till mormor/morfar och farmor/farfar om bland annat amning och hur förlegat det man lärde nyblivna mammor på 70-talet numera är, det trodde jag inte... Det borde väl räcka med att föräldrarna till barnet vet? Mormor/morfar och farmor/farfar borde väl ta till sig det barnets föräldrar vidareförmedlar? Inte borde det väl krävas att en utomstående "auktoritet" måste informera dem?

Denna information finns att läsa på Helsingborgs lasaretts hemsida:

En mormor och morfar, farmor och farfar, kan få stor betydelse för sitt barnbarn hela livet. Det finns också en stor möjlighet att amningen ska fungera bra om er dotter/svärdotter får ett bra stöd av er. Det är därför vi har skrivit detta för att berätta för er hur vi ser på mor och barn nu för tiden på dagens "BB-avdelningar".

För bara 30 år sedan gällde följande:

  • Amningen var fastlagd efter ett schema, där barnet skulle ammas var fjärde timme.
  • För att barnet skulle bli harmoniskt ansåg man att det skulle ha lugn och ro, vara rent och ha regelbundna vanor.
  • Barnet blev lagt i sin säng efter amningen och man var rädd för att förkyla eller skämma bort om man bar omkring babyn.

I dag vet vi att:

  • Det tar tid att lära sig amma sitt barn.
  • Amningen hjälper mor och barn att få ett nära förhållande till varandra.
  • Modersmjölken är den bästa näringen för barnet de första 6 månaderna.
  • Bröstens storlek och utseende har inte någon betydelse för hur amningen ska lyckas. Så gott som alla mödrar kan amma oavsett bröstens storlek och form.
  • Ju oftare barnet ammas desto mer mjölk bildas det.
  • Barnet får inte ont i magen av att äta ofta. Magsäcken är liten och rymmer inte så mycket till att börja med, vilket gör att barnet i stället äter ofta. Dessutom är bröstmjölken anpassad till barnet och belastar inte barnets mage, tarmar eller njurar utan passerar snabbt, varför ett ammande barn äter oftare än ett barn som får tillägg.
  • Det är stor skillnad på hur länge och hur ofta barnet suger på bröstet vid varje amning. Barnet äter tills det är mätt.
  • Alla barn äter i sin egen takt, precis som vi vuxna gör.
  • De flesta barn behöver äta på natten det första halvåret.
  • Bäst produceras bröstmjölken under natten.
  • En praktisk hjälpande hand är guld värd för en nybliven familj.
  • Ett barn blir inte bortskämt för att man tar upp det när det gråter. Det ger kärlek, trygghet och tröst.
  • Man sover gott ihop med sitt barn.
  • Barnet behöver tid på sig att vänja sig vid livet utanför livmodern.

En av de viktigaste betingelserna för att den nyförlösta modern ska få ett bra och långt amningsförlopp är att hon får samma information från personal, familj och vänner. Synen på den första tiden efter förlossning och amning har förändrats i takt med nya forskningsrön, men många myter lever tyvärr vidare.

Vi känner igen följande:

  • "Är du säker på att du har nog med mjölk?"
  • "Ska du amma nu igen?"
  • "Blir du inte trött av att amma så länge?"
  • "Du behöver få sova en hel natt!"
  • "Peter sov hela natten redan vid fem veckor"
  • "Du var ett snällt barn - du åt bara var fjärde timme."
  • "När hon skriker så mycket kan det vara för att det är dålig näring i din mjölk."
  • "Du gör honom beroende av dig. Hur ska det gå när du ska tillbaka till ditt arbete?"
  • "Ska du ta upp honom nu igen? Han kommer att bli bortskämd"
  • "Du kan bli fri från din amning på natten om du ger honom flaska."
  • "Efter fyra månader räcker det inte att bara amma honom."
  • "Eftersom du har så små bröst är det inte säkert att du har tillräckligt med mjölk."
  • "Jag kunde inte amma mer än fyra veckor, så det kan nog inte du heller."

En nybliven mor har stor nytta av att vi visar henne att hon är den som bäst vet vad som är bra för hennes barn. En nybliven mor är mycket lyhörd och känslig.

---

Jag är glad att jag sluppit ifrån en massa synpunkter från andra gällande hur vi väljer att ha våra barn sovande (samsovning) eller att jag valt att amma länge. Inte för att jag tror att jag hade brytt mig ändå... :)

Är det något jag är osäker på så söker jag ett svar. Genom att fråga kompisar, äldre generationen, BVC, söka på internet, läsa böcker eller vad jag nu tycker är lämpligast i varje enskilt fall. Men de gånger jag inte upplever att något är ett problem är jag mycket tacksam över att ha sluppit undan en massa synpunkter och förmaningar på hur man borde göra istället (så länge jag nu inte plötsligt skulle börja göra något så korkat och konstigt att det faktiskt äventyrade barnet hälsa på riktigt - då vore det ju kanske bra om någon satte stopp för det) :)

Hur som helst. Både sömn och amning har hittills fungerat väldigt bra. Kanske till viss del tack vare att jag sluppit sitta och oroa mig för att barnet svälter på grund av att någon annan påpekar att mjölken är slut eller dylikt. Visst har det kanske varannan månad eller så funnits lite för lite för att mätta. Men sånt har barnen reglerat själv. Genom att i ett par dagar amma ofta, ofta, ofta så har de ökat produktionen och sen har de fungerat hur bra som helst igen.  

Alla väljer att lösa mat och sömn på olika sätt. Och det är ju helt ok - bara det är ens eget val och inget som kommit av att man tvingas oroa sig i onödan på grund av att ens omgivning inte respekterar att man faktiskt oftast vet bäst själv vad ens bebis behöver. Tycker jag.


Påskgumma

I går flck L äntligen klä ut sig till påskgumma. Först gick vi över till våra snälla grannar och lämnade påskteckning och nymålat påskägg. (Vi har kanske världens bästa pensionärspars-grannar... I förrgår kom de över med en påse nybakat fika och ett påskkort. Och likadant gör de varje jul)

Sen gick vi till mina föräldrar där även barnens morbröder och ena morbroderns sambo var.

Mycket godis blev det i kannan för L (den vart nästan full redan hos våra grannar där hon fick välja 10 godisar - och självklart valde de allra största) och dessutom fick barnen varsitt jättepåskägg av ena morbrodern och hans sambo. Det innehöll mestadels oätliga saker (= positivt), men även några klubbor och annat gott. Hello Kitty-ägg med samlar figur, halsband, smurf, såpbubblor, coola ballonger, Hello Kitty-hårband... Inte svårt att lista ut att innehållet gick hem hos de två damerna :)

Nu har vi precis kommit hem från en tur till "våffelcafé" med den andra morbrodern. L och E "slappar" i badet och blåser såpbubblor... Om en timme eller två blir det påskmiddag hos mina föräldrar.

Bättre sent än aldrig

De sista dagarna har varit hektiska. Onsdagens tänkta äggmålning hanns inte med. Inte heller gårdagens påskkärring-utklädnad.

Men nu målas det ägg här i huset. Och om ett tag blir det utklädnad till påskkärring och promenad till mormor och morfar för överlämnande av påskkort och målat ägg (tyvärr antagligen bara för L eftersom E fått feber).




Påskpynt

I går var sista dagisdagen före påsk för L´s räkning. Nu blir det "påsklov" i 1,5 vecka för hennes räkning. Tyvärr dock inte för mig som har en sista arbetsvecka i hårt tempo att se fram emot. Sjävförvållat i och för sig... Jag har ju tagit på mig så mycket jobb som möjligt nu på slutet eftersom jag ändå ska vara ledig snart...

Bland annat dessa fina påskpynt har L tillverkat på dagis inför årets påskfirande. Det stora ägget har varit ett samtalsämne i flera dagar. Det är uppenbarligen gjort på en uppblåst ballong som sedan spräckts och avlägsnat. Just spräckningsmomentet har varit efterlängtat och spännande. :)

Smyckestillverkning

I går vill L göra smycken åt E. Resultatet blev detta lilla halsband och lilla armband. Uppenbarligen anpassade efter lillasysters "litenhet". :)

RSS 2.0