Sommar

Sommaren pågår för fullt. Planterar blommor och buskar. Vattnar.

Pysslar med annat på gården med ungarna. Sitter i lekparken. Badar. Springer i skogen. Och dagarna bara går.

Kanske blir det lite mindre bloggat under perioder nu under sommaren. Det känns som att det blir så.

Slutet på semesterresan - hemfärden

Efter Vasa åkte vi norrut. Först till Sundsvall där en gammal studiekamrat till mig bor tillsammans med sin man och deras två barn. Sist vi sågs var midsommarhelgen för två år sedan, före det var det nog ett ännu längre uppehåll mellan träffandet.

I Sundsvall övernattade vi i deras fina hus (med underbar bakgård bestående av tallskog - där de bland annat hade monterat upp gungor). Vi år god middag och umgicks i några timmar.

Morgonen efter åkte vi vidare. Nästa anhalt var Umeå och ännu en studiekamrat (som vi träffade senast sama midsommarhelg). En trevlig och god lunch. Lite lek för barnen och sen vidare.

Två korta möten. Men såååå roliga.

Två vänner till mig. Vänner som jag under 4 år delade nästan allt med. Vänner som numera bor i andra städer. Vänner som inte har sitt ursprung i min eller makens hemorter (många andra av de vi känner runt om i landet kommer ursprungligen från våra hemstäder varför det blir att man iallafall ett par gånger per år är i samma stad...med dessa två vänner blir det aldrig så). Så det är så kul att iallafall få till det så vi ses någon gång då och då. Om än det går ett par år emellan.

Efter lunchen i Umeå bar det av hemåt. En lyckad och rolig resa var slut. Och det gick över förväntan med barnen - inget problem alls att bilsemestra med tre små barn i baksätet. Det enda tråkiga var att vi passarade Umeå en tid då min yngsta bror och hans sambo jobbade, det hade varit kul att träffa dem också och se deras nya lägenhet. Men det får bli en annan gång.

Slutet på semesterresan - Vasamuseet

Sista dagen i Stockholm inledde vi med ett besök på Vasamuseet. Ett museum som var klart bättre än jag minns det. Jag har sett Vasa för länge sedan, då hon låg i det provisoriska museet. Då hon var svartare och luften var fuktigare(?). Minns det som att man fick gå upp på däck (på spångar) på den tiden?

Jag har även varit i det nya Vasamuseet men minns det inte som så bra som det var. Själva båten är ju fantastisk, mäktig och rolig att se på - men sen minns jag det som att där inte fanns så mycket mer. Men det gör det ju. Det måste ha blivit mer sen jag var sist...eller så missade jag hälften då...

Iallafall så är museet klart värt att besöka.



Stooor




Mäktigt




Häftigt




Nytillverkad modell och originalet.




Hon var färggrann en gång i tiden. Och hög.




Tjejerna var också intresserade. L är numera (egenutnämnd) expert på Vasa.



Under fören fanns "kontor", fotostudio o dyl. Tääänk att ha sin arbetsplats under Vasas för.
Barndomens arkeologdrömmar vaknade till liv - om än mer i form av en önskan att arbeta med bevarandet av Vasa och liknande historiska föremål. Konservator kanske det heter? Hur som helst...på museet fanns en extremt intressant avdelning om just detta stora, viktiga och svåra - bevarandet för framtiden.



Unik och jag hoppas att även mina barnbarnsbarn en vacker dag kan se på henne.




Hela tiden pågår arbetet med att bevara.



Hemma



Borta bra men hemma bäst... Men ett par dag till hade jag gärna varit borta faktiskt.

Vi kom hem igårkväll. Packade upp lite. Sprang ett varv på elljusspåret. Och tvättade.

Idag har vi tvättat. Och det kommer vi att fortsätta med flera dagar till känns det som. Smutstvätthögen är stor.

Har sprungit ett varv idag med. Men nu blir det bara midsommarfirande resten av dagen. Sillunch med efterföljande jordgubbar hos mina föräldrar. Sen (nu strax alltså) besök på festplats i min hemby tillsammans med kompisen L och familj. Efteråt grillning m.m. hemma hos dem. En trevlig dag :)

Trevligt var även att komma hem till vårt hus igår. Mamma hade placerat ut denna vackra bukett på vårt bord samt handlat bröd, frukt, pålägg m.m så vi hade kvällsmackor och frukost.

En virkad nalle... E har med sin nalle på ...

100media_imag070 (MMS)

En virkad nalle... E har med sin nalle på semestern. "Min mormor är väldigt bra på att sy nallar", berättar hon om nallen som mormor virkat.


Idag



Ännu en heldag på stan. Förmiddag med shopping. Sen blev vi bjudna på lunch/fika av min faster. Roligt att träffa henne, hennes man samt min kusin. Efter det - lite mer shopping (rea-fyndade höstjacka på Polarn och Pyret åt äldsta dottern - och matchande mössor/vantar åt alla tre). Sen ett besök på Medeltidsmuseet. Lite mer shopping. Middag. Och...ännu mer shopping. (Nu låter det som att vishopat massor med saker men så kul är det inte...däremot har vi gått i gansksa många affärer) :)

Imorgon åker vi norrut...

Stor klubba i förmiddags

100media_imag070 (MMS)

Stor klubba i förmiddags


Sovplatser

Alla våra barn har sovit i vår säng. Länge. Ungefär så länge som de själva har velat det (L till hon var två år och helt själv valde sin egen säng i eget rum istället - E till hon var ett år och nio månader och nästan helt själv valde sin egen säng).

A sover fortfarande i vår säng.

Med ett undantag. Alla barnen har sovit i spjälsäng när vi semestrar. Ofta är det svårare att ordna så att det är fallsäkert från stora sängen på hotell än hemma (om man lägger barnen när ingen vuxen är i sängen alltså). Så på hotell blir det en hel del spjälsängssovande. Och i den sover de inte bättre än vad de gör tillsammans med oss.

Vissa spjälsängsförespråkare påstår ju att barnen störs så mycket av de vuxna men det är alltså inte min erfarenhet, även om det säkerligen är så för en del. Och då är det ju bra att det är ett fritt val var man vill ha sina barn sovande.

Men som vissa andra saker (typ amning) så är barns sovande ofta en sak som allt och alla ska tycka till om. Jag förstår inte varför egentligen? Det bästa är väl om alla får göra det som passar just dem bäst.

Och oss passar samsovning alldeles utmärkt. Och det är inte för att vi "inte lyckats få dem att sova i spjälsäng" (som man ibland hör att folk utgår från är skälet till samsovning). De skulle somna lika bra på det sättet. Men vi har valt att göra på ett annat sätt. Och har inget emot att andra gör på något annat sätt. :)

Nedan - A under en förmiddagsvila på hotellet.






Gårdagen och dagen

Igår var vi alltså på Livrustkammaren. Och kollade vaktavlösningen.

Men förutom det hann vi en del annat också. Vi strosade runt i gamla stan. Gjorde en kort tur på söder. Gick i lite affärer. Var på Kungliga myntkabinettet. Det sistnämnda är ett museum som jag faktiskt aldrig varit på förut. Ämnet är inte det intressantaste tycker jag men det var ett väldigt fint museum. Välgjort. Stort. Och med en fin avdelning riktad mest mot barn.

Imponeras av äldsta dottern som, utan klagomål, vandrade runt i ca 10 timmar. (De två yngre fuskade med en del vagnåkning).

Idag blir det shopping och ett besök på Stockholms medeltidsmuseum. Jag har bar besökt det museumet en gång och det var väldigt länge sedan så det blir roligt.

Rojalist? Javisst!


Efter fantastiska livrustkammaren igår så såg vi på högvaktsavlösningen vid slottet. Även det en gammal favorit sedan årtionden tillbaka.

Jag tycker det är så fint att vi har kvar denna tradition. Vackert. Historiens vingslag i nutiden. För att inte tala om vilken attraktionskraft det hela har för utländska turister. Det måste väl ändå var bra ur ett ekonomiskt perspektiv för landet?

Personligen är jag starkt för ett bevarande av allt detta redan av känslomässiga skäl - men om nu saker ska räknas i kronor och ören så borde det ändå vara värt att bevara.



Välfotograferad.



Stor turistattraktion.

Livrustkammaren


Livrustkammaren. Museet över vår kungliga historia. Mitt favoritmuseeum sedan typ 30 år tillbaka (vad gammalt det låter). Det gav mig gåshud när jag var barn, och gör det fortfarande. En av de montrar som jag facinerats mest av är den med hästen Streiff och med Gustav II Adolfs blodiga kläder från slaget i Lutzern år 1632. En annan favorit är den maskeraddfräkt som Gustav III bar på operamaskeraden 1792.

Det är en sådan hisnande känsla att se dessa, och andra, föremål. Veta att de var med vid specifika händelser hundratals år tillbaka i tiden. Fantastiskt och stort.

Jag gillar även källarvåningen. Särskilt då den är folktom. Klappret av hovar. Hästarna. De vackra vagnarna. Kullerstenen. Man kan nästan föreställa sig att man står på en av Stockholms gator en kväll för länge, länge sedan...



Ungarna, särskilt L, var också facinerade av många av föremålen.  (Gillas!!) :)
Men lite rädda också. Både för hästarna och riddarna iklädda rustningar...och för det stämningsfulla hovklappret i källaren.

Är på älskade Livrustkammaren

100media_imag069 (MMS)

Är på älskade Livrustkammaren


Gröna Lund



Vädret igår var minst sagt regnigt. En stor del av dagen fullständigt öste det ner. Men eftersom vi var ute på djurgården - och inte känner att vi har tid att åka ut dit igen under den här resan - så gick vi in på Gröna Lund en snabbsväng (och just då var det faktiskt bara duggregn).

L och E gick i skrattkammaren med sin pappa och åkte karusell med mig. Båda sakena uppskattades - om än E blev lite ledsen i slutet på karusellsvängen.

Aquaria



Aquaria är inte ett av mina favoritmuseer. Det är för den skull inte dåligt - bara ingen favorit. :)
Gårdagens regn och det faktumet att vi skulle se på Vasa på eftermiddagen gjorde dock att Aquaria blev ett bra val för förmiddagen (de ligger ju rätt nära varandra).

Tyvärr missade vi det ja gillar bäst på museet - regnskogen. Ungarna tyckte det var läskigt med åskan som kom. Och vägrade att överhuvudtaget vara nära regnskogen. :)

Men vi tittade på fina fiskar och åt en god lunch iallafall.


Löpning



För de som känner mig, men inte har hört talas om mitt senaste "ryck", så framstår nog det jag skrev igår om att jag sprungit som väldigt konstigt.

Men så här är det.

För två veckor sedan fick jag nys om ett lopp som går "i huvudsak i obanad terräng - myr, berg, snårskog - och avslutas med 300 meter vattenlöpning och återkommer för målgång uppför en sandstrand" Jag gillar inte att springa - hade inte gjort det på minst 25 år. Och var övertygad om att jag max orkade ett par hundra meter.

Men. Jag gillar skog. Och jag gillar korta men hårda satsningar/projekt. Och jag är en allt eller inget-person. Och jag bestämde mig för att göra ett försök på loppet. Testa om det är möjligt för min extremt otränade kropp att komma i form på 5-6 veckor.

Så jag började springa. Första gången orkade jag 800 meter innan jag var tvungen att ta en första promenadpaus pga blodsmak, andnöd (kraftig sådan) och spykänslor. En och en halv vecka hann jag träna innan vi åkte på semester. På slutet orkade jag springa ett varv runt elljusspåret (2,6 km). I och för sig i rätt långssamt tempo. Efter det ett varv med någon sorts intervallträning (först jogga en bit, sen tokrusa så länge jag orkar (= kort) och sedan gå tills jag orkar jogga igen osv.

Nu på semesterresan blir det inte mycket joggat. Men jag sätter igång sen igen. Om det blir ett försök på loppet eller ej vet jag inte säkert ännu. Jag måste klara att springa två varv på elljusspåret i så fall. Vilket säkert inte alls är omöjligt.

Så länge benen håller. Det är det som oroar mig. Från att ALDRIG springa - till att plötsligt göra det ofta och hårt (med mina mått mätt) kanske inte är så bra. Men vi får se. Går det så går det.

En till bild från båten



Tjejerna på dansskola

Skansen



Alla tre samlade på en dalahäst. En liknande bild finns på mig, den äldre av mina bröder samt min kusin. Men den bilden är ca 25-30 år gammal...



Lemur



Annan apa



Ännu en apa. Med bebis. Det kan intde vara så jättekul att leva instängd i en bur. Att ha förlorat sin frihet. Men...
än värre är ju att förlora sitt barn, och dessa apor verkar iallafall få behålla barnen hos sig (det fanns apor i alla åldrar i buren). Jag skulle hellre leva i en bur tillsammans med mina barn och med möjlighet att ge mina barn mat än att bli fråntagen dem när de är små bebisar (som det väl sker med de festa av de djur som hamnar på våra tallrikar). Eller att leva i ett svältområde. I teorin fri. Mejn utan frihet i praktiken - och utan möjlighet att ge mina barn mat.



Ätande fågelunge på gångväg. Många passerar så föräldern hade fullt upp med att vakta och skydda sin unge.



Två glada tjejer fick handla sockervadd.


Hektiskt

Det är hektiskt med semester.

Efter ankomsten till Sverige hare vi hunnit med trevlig middag och övernattning hos barndomskamrat till maken. Lekparksbesök med densamme och efter det incheckning på hotell igår.

Den otroligt vackra, varma och sköna lördagseftermiddagen (och vetskapen om kommande regn) gjorde att vi åkte till Skansen trots att klockan var lite väl mycket för det (för sent med våra mått mätt). Fick iallafall några fina timmar bland djur, natur och vackra gamla byggnader innan det var dags att återvända till hotellet och lägga barn. När de somnat åt vi godsaker och spelade kort. Det är fenomenalt med "familjerum" som har både sovrum och "tv-rum". 

Idag har vi besökt akvariemuseet ute på djurgården och efter det Gröna Lund (en snabbsväng). (Vi har Stockholmskort så entreavgifterna är gratis = man kan gå snabbsvängar på många ställen). Sen mötte vi upp min bror och hans sambo för att gå på Vasamuseet och efter det äta middag hos dom. Vi ändrade oss beträffande Vasa när vi såg denna kö:

 

I stället åkte vi hem till dem direkt. En trevlig avslutning på en regnig dag. :)

Väl tillbaka på hotellet lade vi ungar i sängar och...sprang varsin runda i regnet. Nu sova och ladda krafter inför de sista semesterdagarna i Stockholm. Nu blir det bara oplanerad tid. Strosa på stan. Shoppa. Kolla in slottet m.m. Kanske någon spontan lunch eller fika-träff. Vi får se vad som händer. :)

Finlandsfärja - tillbaka till Sverige



Över förväntan. Klart över förväntan. Så kan man sammanfatta turen med Silja Galaxy från Åbo till Stockholm. Fin färja. Riktigt god buffe (över förväntan iallafall...om än vissa saker väl var lite väl mycket "kött och potatis a la snabbmats-ställe"). (Jag vet - jag har inte så stora krav kanske) :)
Massor med roliga aktiviteter för barnen i olika just då stängda barer - dansskola, cirkusskola, frågesport med mumintrollen osv. Ett lekrum (iofs inget man vill vara i allt för långa stunder). Trevliga shower i barerna senare på eftermiddagen - primärt riktade till vuxna men samtidigt sådant som även barnen gärna tittade på...mycket glitter och glamour. Helt ok hytt att dra sig tillbaka till då och då. Tax-freeshopping - blev sugen på massor av likörer, begränsade mig dock då jag har i färskt minne hur vi nyligen hällde ut tidigare taxfree-inköp som stått och blivit gamla i vårt skåp. Några flaskor vin blev det iallafall. Och en tröja.

Resans tio timmar kändes inte alls långa. Jag gör gärna om det och rekommenderar det varmt till andra barnfamiljer




L på cirkusskola



Och E



Och A


Mumindalen



Är en fantastiskt fin plats med massor att se, göra och upptäcka. För både stora och små.
Allt som finns i böckerna finns där. Välgjort, fint och mysigt. Och alla figurerna. Överallt mötar man dem. Och en sagostig. Och en strand. Och teaterföreställningar flera gånger om dagen. Och mycket, mycket mer. Jag förstår varför dom även säljer tvådagarsbiljetter (vi var bara en dag dock).

Här kommer bilder från vårt besök där i torsdags.



Spanar in ön. Snart dax att gå över bron.



Kastar pengar i önskebrunn.



Spanar in kartan över Mumindalen



Mumins hus



Muminkram



Glass i stora lass fanns det.





Lilla E tittar med förfäran i blick på Morrans hus (sagostigen)



Vid Snorks verkstad fick barnen rita och pyssla.





Muminpappans sjöskola. Mycket kunskap. Mycket lek. Mycket äventyr.








Skansen

100media_imag069 (MMS)

Skansen


En dag på sjön. Tio timmar på Silja Galaxy...

En dag på sjön. Tio timmar på Silja Galaxy. Sååå mkt över iallafall mina förväntningar. En riktigt bra dag. Tycker nog både vi och barnen. Igår var en annan bra dag. Mumindalen stod på schemat. Bilder kommer så fort jag har en vettig Internetanslutning. :)


Yatsy och goda inköp från saluhallen. Med ...

100media_imag066 (MMS)

Yatsy och goda inköp från saluhallen. Med tre sovande barn två meter bort är det knappast ngn som skriker av glädje vid ev seger (inte för att man kanske gör det annars heller direkt) :)


Ett till himmelrike



Saluhallar må vara en typ av himmelrike. Detta är en annan.



Fudge



I stora mängder



Många sorter





Omöjligt att motstå

Saluhallar



Gillar Finlands alla fina saluhallar.



Ordningsregler i saluhall



Lockelser

Middagspicknick i måndags



Avresedagen sparade vi in några kronor på att ha med både mellanmål och middag hemifrån. Mysigt var det dessutom med middag i en lekpark i Kalajoki.


Uppkoppling i receptionen

En stund med datorn. Ungarna i ett lekrum bredvid. Ganska kul för alla tror jag. :)

Vi har det annars allmänt bra här på Caribia. Fint poolområde. Säkerligen ännu bättre om man har äldre barn än vi har. God mat i restaurangerna. Lekrum i anslutning till både reception och restauranger. Spelhall (säkert kul för äldre barn). God mat och helt ok rum. En nackdel är att allt är ganska dyrt, men så är det ju rent allmänt i Finland för oss svenskar.
Lekrum är förresten lite på gott och ont tycker jag. Finns de inte så funkar det ju oftast rätt bra för barnen att sitta lugnt vid bordet...men finns de så är det kört med lugna barn vid bordet. Å andra sidan får man lugn barnfri middag efter en stund...

Igår var vi bara här på hotellet. Badade lite. Åt en god middag. Idag har vi gått runt lite i stan och sen badat lite igen. Ikväll blir det lite godsaker från saluhallen och rödvin på rummet efter att ungarna somnat. Ett stort plus med Finland är de fina gamla saluhallsbyggnaderna som finns i många städer. Mysigt!

Än så länge har vi ingen hemlängtan. Huset verkar klara sig bra oxå. Det känns alltid lite extra tryggt när man har någon som bor i det...ingen diskmaskin som står och läcker i sin ensamhhet, inget kvarglömt strykjärn (var nu det skulle komma ifrån då vi aldrig stryker), inga plattor som glömts påslagna...

Badtime

100media_imag066 (MMS)

Efter en dag på stan var det skönt med ett bad. En stund iallafall. Flera timmar i bassänger är inte min grej. Tog med lilla A upp till borden istället. Och nu kom E oxå. Typiskt, jag som tänkte mig en stunds fri surfning. :) Men det blir trevligt med det utökade sällskapet oxå. :)


Frukost

100media_imag064 (MMS)

Frukost


lunchpaus tidigare idag

100media_imag062 (MMS)

lunchpaus tidigare idag


On the road again

Gårdagens eftermiddag och kväll tillbringades till stor del i bilen. Och det gick bra. Jag var ju lite rädd att det kanske skulle bli mer gråt och/eller bråk nu när vi har ett barn mer än under förra bilsemestern - men så var det inte. Visst hade vi några korta stunder då främst A var lite missnöjd. Men inget allvarligt.

Både mellanmål och lunch intogs på rastplatser vid vägen, det sistnämnda vid en lekpark till barnens glädje. Som tur var så var det soligt och fint igår när vi körde på medhavd mat som vi ju inte kunde äta inomhus. Just nu regnar det.

Natten tillbringades i Vaasa. På billigaste möjliga hotell (vi skulle ju bara sova där). Och man fick vad man betalade för kan man säga. Hotellet luktade fukt och kloak. Men det funkade ändå till ändamålet. Vi kom fram dit kl 22 och åkte därifrån kl 8 imorse så det var inte mycket vaken tid som tillbringades där. Och i anslutning till frukosten fanns ett lekrum med bollhav. Och det var ju bra iallafall. :)

Nu är det 30 mil i bil som gäller. Sen är vi framme i Åbo! :)

En bukett sommarblommor till min fina mormor

100media_imag060 (MMS)

En bukett sommarblommor till min fina mormor


A's påse

100media_imag059 (MMS)

A's påse


E's påse

100media_imag059 (MMS)

E's påse


L's påse

100media_imag059 (MMS)

L's påse


På väg! Med bilen full av packning och bar...

100media_imag060 (MMS)

På väg! Med bilen full av packning och barn. Och dessutom med tre påsar fyllda med reseunderhållning åt ungarna från deras mormor och morfar. Och ett tillskott till reskassan från barnens farmor och farfar. Stort tack till er alla fyra.


Nu är det nära

Väskorna är nästan färdigpackade. Bilen är tankad och däcken pumpade. Husvakten kommer strax. Blommorna är vattnade.

Kvar att packa lite till. Fylla bilen. Äta. Fixa lite mat att ta med till i eftermiddag. Lämna över nycklar. Och åka.

Det blir trevligt. Jag hoppas ungarna är lika medgörliga under bilfärderna som de var under vår förra bilsemester.

Vi blir borta ca 10 dagar. Huvudresemål = Åbo. Men det blir även ett par dagar i bland annat Stockholm.

Vi har hotell bokat för de flesta nätterna. En plats reserverad på färjan Åbo-Stockholm. Men i övrigt undviker vi planerade saker. Vi ska ta dagen som den kommer. Inte stressa runt. Även om vi en dag tänkt oss en utflykt så ska vi unna oss att strunta i det om vi på morgonen inte känner för det. Eller åka på något annat i stället om det passar bättre med ungars dagsform osv.

Eller några inplanerade saker blir det. Ett par dagar då vi ska träffa nära och kära. Övernatta hos någon. Åka och hälsa på någon annan. Kanske dra med ännu någon annan på en av våra utflykter. Det blir roligt då det handlar om människor som vi träffar alldeles för sällan.

Men förutom de dagarna så kommer alla andra dagar att vara blanka. Tas som de kommer. Om än vi hoppas på att hinna få till någon snabb fika eller liknande med några personer som vi ännu inte bokat in saker med. Men det tar vi som det kommer. Hör av oss till folk allteftersom vi kommer till deras städer. Ser om det passar in med en spontan träff.

Men en sak är spikad. Vi ska besöka muminlandet. Oklart dock vilken dag. Och sen har vi funderingar på att åka på Skansen och kanske ta en båttur till drottningholm. Eller om vädret är mer passande för inomhusaktiviteter - en dag på tekniska museet, eller kanske junibacken. Eller något helt annat. Man får se vad som händer. :)


Uppladdning


Om ett par dagar besöker vi mumintroll. Idag har de två äldsta döttrarna laddat upp genom att se på film.

Sommaren...

är den ljuva tid då det ständigt står ett antal vaser av olika slag på bordet. Och i dom finns buketter med vilda blommor plockade av de blomälskande döttrarna.

Packning, packning, packning

Det ar inte lite packning man behöver nar man ska åka ivag på 10dagars bilsemester med tre barn.

Klader till alla. Varma klader för svensk/finsk sommar kan vara kall. Svala klader för den kan aven vara varm. Och skor. Och badklader. För att inte tala om flythjalpmedel till ungarna. Och handdukar, ifall vi får varme och stannar till på en strand.

Och solskyddskramer. Tandkramer. Andra kramer. Bra att ha saker som pincett, nagelsax, sakerhetsålar, nål och tråd. Tandborstar. Hårborste. Ett litet apotek med varktabletter, nezeril för olika åldrar, plåster och sånt. Lite smink. Schampo, balsam och tvål. Osv.

Och blöjor. Barnvagn. En påse urvaxta klader och annat till det kommande brorsbarnet. Lite majsbågar och liknande att anvanda som mutor i bilen. Och högen med nylånade böcker från biblioteket. Och Cd skivor med barnsagor att lyssna på i bilen (aven de ar nylånade). Lite grötpulver och havregryn så man kan ge iallafall ettåringen kvallsgrot på hotellrummet. En kylvaska vari vi kommer att ta med mellanmål och middag till första resdagen.

Kamera. Mobiltelefoner. Kanske dator. Olika laddare till dessa prylarna. Minneskort och någon extraobjektiv.

Och en del annat.

Packar

Idag står packning på schemat. Det blir mycket packning nar man ska bilsemestra i tio dagar med tre barn. Valdigt mycket.

Innan packandet påbörjades var det fotbollslek igen. Den har gången fick L stanna hemma, hon var minst sagt ointresserad av att leka eller sparka på fotbollar förra söndagen. Istallet fick E idag åka ensam med sin pappa. Kul för henne att få göra sånt ibland hon med. L var mindre nöjd med arrangemanget, aven om hon ville hem sist vi var dar så ville hon inte bli kvar hemma medan pappa och E åker ivag på något tillsammans med flera barn från deras förskola. Nasta gång åker vi alla igen och ser om det uppskattas eller ej. :)

Sommar nu som sagt - bilder från igår


Festis och plask i pool på gården. A iklädd den bästa solhatt vi haft. Den kommer från HM´s
Marimekko-serie och är underbar. Tjock och soltät och med bra skydd för både ansikte och nacke.
Och oftast lite av axlar/bröstkorg med.



Mer plaskande. Till och med jag iklädde mig badkläder för att svalka mig i det 10 cm djupa vattnet.
Det var varmt ute!



Smultronblommor


Körsbärsblommor



En bra gren att torka baddräkter på



Många blombuketter blir det varje dag :)



Har planterat lite kryddor. Uteblommor har fått vänta lite i år. Vi åker ju snart bort så det är lika bra att
köpa sådana efter att vi kommit hem istället. Men kryddor kunde jag inte låta bli att plantera. Om inte annat
blir det ju trevligt för husvakterna att ha något att smaksätta maten med. :)

Udda frukost



Igår åt jag och maken pannacotta efter att ungarna hade somnat. Jag hadeaven gjort vasinn liten pannacotta åt E och L, dessa hann dock inet stelna före sovdax. Så i morse var det två glada tjejer som fick pannacotta med jordgubbar och passionsfrukt efter frukosten.


Morgonpromenad

En av oss promenerade. Den andra gled runt i en vagn och åt takeaway frukost. Eller iallafall "pre frukost". Klockan sex var det lagom varmt ute. Gissar att hettan kommer snart...

OBS! Jag tycker det ar mycket harligt med sommar och varme och att slippa ha en massa klader. Det ar bara extremhettan jag ogillar. :)

Ljuvligheter

En sak man däremot inte ska klaga på är pannacotta med smak av lime och vit choklad serverad med jordgubbar och passionsfrukt.

Recept kommer någon dag.

"men man ska ju inte klaga"

På värmen alltså.

Men det ska man väl visst det. Om man vill det.
Om ungarna är varma och klagar. Om de svettas. Om man själv svettas. Om allt är varm och klibbigt.

Då får man väl klaga hur mycket man vill.

Studenten

Idag hanger det blåa och gula balonger vid många villor. Det ar studentdagen. En dag som ar ganska avlagsen för mig. Men samtidigt nylig. De snart 20 år som gått sedan jag tog studenten har gått fort. Det kanns som att det lika val kunde vara tio år sedan.

Men snart 20 år ar det. Och om tretton år ar det antagligen aldsta dotterns tur.

Herregud. Det ar ju snart.

Vem kom på att livet skulle vara så kort och gå så fort?

Jag dör

Man ska ju inte klaga sags det, men nu ar det varmt. Valdigt varmt!

Varför man nu inte ska få klaga på varme egentligen? Klibbigt, varmt, ungar som blir gnalliga och varma och knappt vill gå utanför dörren...

Visst sommar och sol ar skönt! Men lite måtta tack. :)

Hon blir så stor!! Det går för fort!!

Min lilla, lilla E börjar bli stor. Idag var sista dagen någonsin för henne på "lilla sidan", förskolans avdelning för små barn. Till hösten börjar hon på "stora sidan" tillsammans med L. Och om en månad fyller hon tre år. Stora damen.

Från vår fantastiska förskola har vi idag fått med två stora mappar med teckningar och annat. En för varje barn. E var stolt som en tupp. Hon har plockat i och ur mappens innehåll flera gånger. Jag har inte fått plocka undan några saker för att spara för "Dom är mina och jag är rädd om dom!!".

Förutom mapparna fick E även med sig en underbar powerpoint-presentation. Bilder, citat, intervju och annat från hennes tid på lilla sidan. Så fint! Hon ser ut att ha haft det precis lika roligt och bra som jag trott. Så roligt att se alla bilder på henne - stolta minen, lyckliga ögonen, kramarna, koncentrationsminen, nyfikna minnen och busblicken. Och bilderna på personalen och på hur det ser ut på förskolan - roligt att ha kvar som minne. Och känslosamt att titta på redan nu. Det går inte att se på det utan att bli tårögd. :)

Även om jag vet att det är fantastiskt även på stora sidan så kommer jag att sakna lilla sidan lite, men vi kommer ju tillbaka (med A) om drygt ett år... Det är verkligen ett privilegium att få ha sina små barn i en så liten barngrupp som det är på lilla. Ett stort privilegium.

VARMT



Kl 20.00 och fortfarande över 30 grader. Och för några timmar sedan var det nästan 35...

Just på våran gård har det dock, som tur är, varit lite svalare än på mätplatsen :)


Håller vi på att utrota vår egen art?

Expressen:

Blir vi barnlösa av gifterna som finns i våra hem?

Drömmen om mamma, pappa, barn går inte alltid i uppfyllelse. Omkring 15 procent av svenska par stöter på problem med fertiliteten.
En färsk rapport från Naturskyddsföreningen ger en skrämmande förklaring till den ofrivilliga barnlösheten. En av orsakerna kan vara hormon­störande kemikalier. Och de finns överallt - i ditt golv, din frukt, din soffa och i dina skåpkonserver.
Frågan är oundviklig: Håller vi på att utrota oss själva? 
 

Den 10 maj 2010. En mamma har postat ett inlägg på nätforumet Familjeliv. Hon har precis sett Stefan Jarls kritikerrosade dokumentärfilm "Underkastelsen" om kemikaliernas påverkan på oss människor. Mamman ville ha hjälp med att skydda sig, sina barn och miljön mot de skadliga ämnena.
Diskussionen om dessa kemikalier har pågått länge och engagerat många. Förra veckan trädde den in i en ny dimension. Naturskyddsföreningen släppte den 30 sidor långa rapporten "Rädda mannen" och lanserade samtidigt en kampanj med samma namn.
Budskapet: Hormonstörande kemikalier utgör ett hot mot människans fortplantningsförmåga - bevisen blir allt starkare för att dessa stör fertiliteten. En dramatisk utveckling presenteras för läsaren:
På 70 år har antal miljoner ton tillverkade kemikalier i världen ökat från 1 till 400. Under nästan samma tid har spermiekoncentrationen hos män halverats.
- Omsatt i hur svårt att det är att sedan kunna få barn blir det allt fler som närmar sig de nivåer där det blir problematiskt. Man börjar nå den kritiska nivån, säger David Gunnarsson, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen.
Det handlar om ämnen som finns överallt i vår vardag. I PVC-golv, möbler, importerad frukt, kosmetika, solkräm och läskburkar.

Råttor som i djurförsök exponerats för hormonstörande kemikalier uppvisar tydliga missbildningar på könsorganen. Framför allt hanråttorna.
I rapporten dras paralleller från djur till människa. Från hanråtta till man.
- Man har sett en koppling, samma typ av skador uppstår hos djuren som hos befolkningen. I epidemiologiska studier har vi kunnat se att vissa av de här ämnena är förhöjda hos män som är infertila, säger Gunnarsson.
Men det saknas tillräcklig forskning på människor.
- Befolkningsstudier har svårt att visa något hundraprocentigt. Men det som gjorts i kombination med försöksdjursstudier är tillräckligt för att man ska agera, säger han.
Håller vi på att utrota oss själva med dessa ämnen?
- Risken finns på sikt. Vi är inte där än, det går att vända det här men det krävs att vi agerar nu, säger Naturskyddsföreningens David Gunnarsson.

Aleksander Giwercman, är klinikchef på Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Han träffar många barnlösa par som söker en förklaring till sitt öde. Men det finns fler aspekter än bara kvaliteten på mannens spermier när det kommer till infertilitet, säger han.
- Bara det faktum att kvinnorna är äldre när de skaffar första barnet än de var för 15 år sedan kan vara viktigare för ofrivillig barnlöshet. En faktor man med hundraprocentig säkerhet vet spelar roll, säger han.
Samtidigt berättar Aleksander Giwercman att han själv varit med och gjort en studie som stärkte sambandet mellan kemikaliepåverkan och spermiernas tillstånd.
- Vi har först och främst hittat sambandet med spermierörligheten som försämras ju mer exponerad man är för dessa ämnen, förklarar han.
Många av hans patienter kommer till honom och frågar om de kan ändra något i sin livsstil eller kost som kan göra det lättare för dem att bli pappor. Men de vetenskapliga belägg som krävs för att han som läkare ska kunna rådgöra sina patienter att ändra livsstil saknas, säger han.
I dag är ofrivillig barnlöshet en folksjukdom, vanligare än diabetes. Hela 15 procent av svenska par stöter någon gång på hinder med fertiliteten. Enligt Socialstyrelsen gjordes 3 000 fullständiga IVF- behandlingar för att hjälpa dem som längtade efter barn, år 2008 var siffran 13 000.
Carl-Gustaf Bornehag är professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Också han misstänker att en av förklaringarna till infertilitet kan ligga i de hormonstörande kemikalierna.
- Vi har inga bevis men det finns stöd från djurförsök, säger han.
Om det stämmer att det finns kemikalier som interagerar med vårt eget hormonsystem kan man förvänta sig en rad effekter. Då blir det plötsligt ännu allvarligare, berättar han:
- Det kan slå överallt av det enkla skälet att hormoner styr nästan varenda biologisk process vi har i vår kropp.

När man talar
om hormonstyrande ämnen är det fyra saker som oroar, förklarar Carl-Gustaf Bornehag:
1 Lägre doser är förmodligen mest allvarligt. Är det så faller mycket av det riskvärderingssystem vi använder i dag som bygger på att om en hög dos inte innebär problem gör heller inte en låg dos det.
2 Dessa ämnen har troligtvis fördröjda effekter. Foster och små barn påverkas i högre grad än vuxna.
3 Källorna till dessa kemikalier är många. Det handlar om konsumtionsvaror och är dosen tillräckligt låg behöver den ofta inte redovisas. Tillsammans bildar de en oöverskådlig kemikaliecocktail.
4 Om hormonsystemet manipuleras kan vi förvänta oss flera effekter. Det handlar om neuropsykiatriska sjukdomar, till exempel ADHD och kanske också cancer. Den typen av kroniska tillstånd som ökar och som framför allt drabbar barn.
Trots misstankarna om ämnenas skadliga påverkan på människans fortlevnad fortsätter företagen att använda dem. Nu kräver Naturskyddsföreningen att lagstiftningen skärps. Finns det anledning att misstänka att ett ämne är farligt bör det bytas ut mot ett annat.

Åke Bergman,
professor vid Institutionen för material- och miljökemi på Stockholms universitet, sitter som koordinator i en internationell vetenskapsgrupp, för WHO, World health organisation, och FN-organet United Nations Environment Programme, UNEP.
- Det händer väldigt mycket inom det här området men vi anser att det inte alls är tillräckligt. Det finns varken tillräckligt bra studier, dokumentation eller lagstiftning när det gäller endokrina (hormonella) effekter, säger han.
Kemikalieinspektionen har nyligen fått i uppdrag av regeringen att jobba för en giftfri vardag. Under tiden är det upp till konsumenterna och företagen att ta täten, menar Sten-Åke Svensson, är avdelningschef för industri och konsumentkemikalier på samma myndighet.
- Lagstiftningen fixar en del men det går att komma längre om alla samhälls­aktörer tar sitt ansvar, säger han.
Skådespelerskan Eva Röse är en av dem som sedan flera år tagit sitt ansvar. Hon var en av de medverkande i tidigare nämnda dokumentären "Underkastelsen".
Eva Röse var då gravid med sitt andra barn och ett blodprov visade att hon hade en mängd kemikalier i kroppen. En mängd som minskar då hon under amningen överför dem till sin son. Nu har familjen ändrat livsstil totalt.
- Jag har alltid varit medveten men 99,9 procent av allt som vi bär hem från mataffären numera är ekologiskt. Det är inte ens något jag funderar över längre. Har du redan bestämt dig så är det lätt. Alternativet att ge mina barn och mig själv produkter som är proppfulla med kemikalier finns inte, säger hon.

Kläder köper familjen helst second hand och några plastleksaker kommer inte längre in i familjens hem. Evas medverkan i filmen har öppnat ögonen inte bara på hennes närmaste utan också för främmande människor som stoppar henne på gatan om råd. Det finns mycket man själv kan göra, tipsar Eva.
- Tro inte att storebror tar hand om dig. Det finns en extremt stark lobbyverksamhet, det finns mycket pengar i det här. Man måste vara en upplyst konsument, säger hon


Jordgubbar

Intogs igår. Sommarens första. Med mörk choklad och vispad gradde (testar lite för att se om A klarar av mjölk, nu först bara via amning...sen, om detta går bra, aven att hon får prova sjalv).

Ljuvligt gott.

Nationaldagsfirare



Mellandottern. Iklädd blomstrkrans.
Krans made by mormor (som vanligt då det gäller kransar i vårt hus) :

Nationaldagen idag



Var omgärdad av hissade flaggor från alla håll på min morgonpromenad. Vackert!


Apropå tacksamhet

Sjukvården. Vad jag är glad över att leva i ett land med den vård som vi har. Och ledsen över att det i andra länder finns mammor som sitter med utmärglade små barn i sina famnar och ser dem dö utan att kunna göra något. Eller få hjälp från någon.

Här i landet får vi hjälp. Kvalificerad sådan då det behövs (oftast iallafall). Antagligen väldigt kostsam.

Den hjälpen är jag tacksam över. Liksom jag är tacksam över de människor som i århundranden drivit vetenskapen framåt. Som gjort att vi idag har det stora kunnande som vi har.

Detta kan man läsa om operationen av den lilla bebisen som jag skrev om i förra inlägget:

1.Kirurgerna hos hjärtgivaren ger grönt ljus – hjärtat passar. Direkt när det har tagits ur givaren steriliseras hjärtat innan det kyls ner i den låda som ska frakta hjärtat till Göteborg. En resa som får ta max fyra timmar.

2.Medan hjärtat transporteras med ambulansflyg förbereder läkarna i Göteborg Henry för transplantationen. Ett team på 8–10 personer väntar på att få inleda operationen. Henry kopplas till en hjärt- och lungmaskin som ska syresätta hans blod och kropp under hela operationen. Samtidigt kyler maskinen ner blodet för att sänka kroppstemperaturen.

3.  Det kalla blodet kyler ner Henrys kropp så hans hjärta stannar. Kroppen kyls till under 30 grader, ämnesomsättningen sjunker och det görs för att minska risken för att skada andra organ.

4.  När det friska hjärtat anländer tar läkarna ur Henrys skadade. Efter att det nedkylda hjärtat opererats in börjar hjärt- och lungmaskinen att värma upp det syresatta blodet som pumpas in i Henry. Samtidigt börjar läkarna ge mediciner som ska förhindra att kroppen stöter bort hjärtat – något som fortsätter hela livet. Kroppstemperaturen höjs.

5.Henrys nya hjärta börjar slå. Läkarna testar om det är starkt nog att hålla Henry vid liv på egen hand innan de tar bort hjärt- och lungmaskinen och syr igen bröstkorgen.


Fantastiskt.


Tacksamhet med stort T

Det finns tacksamhet. Och så finns det TACKSAMHET.

Tänk att föda barn. Få beskedet att det inte kommer att överleva om inte ett mirakel sker. Och sen sker miraklet. Någon - som precis genomlider sitt livs sorg, som precis har förlorat sitt lilla nyfödda barn, har mitt i sorgen fattat beslutet att låta donera sitt barns organ.

Så ett annat barn fick leva.

Jag förstår att föräldrarna till barnet som fick liv känner en tacksamhet utöver det vanliga.

Historier som denna väcker tankarna om frågan - donera eller icke donera? Och hur viktigt det är att vara aktiv i sitt val. Egentligen borde det väl vara självklart att donera. Och att se till att man finns i registret. Tyvärr finns dock inte jag i registret. Det är som mamman till barnet som fick liv säger, svårt att ta ställning. Fast det borde vara helt självklart och enkelt. Den lille pojken på bilden i artikeln lever tack vare att någon donerat organ. Föräldrarna på bilden är föräldrar till ett levande barn tack vare att någon donerat organ.

"Före Henrys födsel var Therese Bohman inte anmäld till donationsregistret.

– Jag tyckte att det var svårt att ta ställning. Men när detta hände vår son fanns ingen tvekan. Om någon donerat sitt barns hjärta till oss så är vi självfallet beredda att göra samma sak för någon annan.

I dag är båda föräldrarna uppsatta som donatorer och de vädjar till alla Aftonbladets läsare som ännu inte har bestämt sig.

– Alla ni som tvekar om att anmäla er till donationsregistret – titta på bilden av vår son, säger Therese Bohman."




Utflykt

Det finns märkliga utflyktsmål. Ett sådant är Fattenborg. Förvisso fantastiskt med en stor ansamling av bland annat flera tusen år gamla gravar. Men samtidigt. Inte mycket att egentligen se på.

Vid dessa gravar uppfördes iallafall en otroligt fin byggnad. Typ museum eller liknande. Samt enorma mängder av trägångar i skogen.

Den stora rusningen av besökare uteblev och nu står anläggningen tom.

Men den är fortfarande ett trevligt utflyktsmål. Gravarna är som sagt kanske inte så mycket att se på (om än jag tycker det är häftigt att de finns där). Men skog är ju alltid skog och jag gillar att vara i skogen. En nackdel med skog är att utbudet av ställen där det går att gå med barnvagn ibland är lite begränsat. Men i Fattenborg går det utmärkt att gå med vagn. Stället är ju dessutom fantastiskt på så sätt att det ger även rullstolsbundna en chans till vistelse i skogen.

I allafall så var vi dit för några dagar sedan. Vandrade runt och åt medhavd lunch. Trevligt. Tror det blir fler utflykter dit.

Ny kamera

Har en ny kamera. Övar på att fotografera med den. Svårare än man kan tro, väldigt annorlunda jämfört med min gamla.

Idag har övningsmotiven bestått av E och mina föräldrars hund.










Det största som är svårt är fokus - skärpa. Kameran beter sig rätt annorlunda jämfört med min gamla.

Men man får öva och se om det ger resultat. :)

Kom inte och klaga på det gråa sen...

Jag minns att jag nyligen citerade Britta Svensson. Hon måste vara en klok person...
eller i allafall tycker hon som mig ibland. ;)

Nu har hon skrivit en krönika om monarkin som jag inte kan låta bli att citera. För det ar ju som hon skriver. Kungahuset ger oss något som en vald president aldrig kan ge. Ska vi låta denna glans, detta historiens vingslag i vår nutid, få försvinna?

Jag hoppas inte det.

Brittas krönika:

När SVT:s "Agenda" intervjuade Socialdemokraternas nyvalde ordförande Håkan Juholt svarade han "ja" på frågan om monarkin ska avskaffas.
I boken "Den motvillige monarken" berättar S-märkte UD-mannen Sverker Åström om ett obetydligt misstag som kungen gjorde på 70-talet, säger "han är helt enkelt inte så begåvad", och att Social demokraterna under sina år vid makten behandlat kungen "milt överseende".
Thomas Bodström räknar i sin bok upp liknande fadäser, och berättar hur dåvarande socialminister Lars Engqvist "skrattade så han nästan grät" åt något fel kungen gjort.
Är det så Socialdemokraterna ska avskaffa monarkin? Genom mobbning av den som är statschef enligt nuvarande grundlag?
Verkar det inte renhårigare att lägga en motion i riksdagen? Där finns ju en majoritet för republik.

Det är obegripligt att inte våra folkvalda politiker tar tag i frågan. Det är en lång process att ändra statsskicket i ett land. Alltså verk ligen dags att börja för de som tycker frågan är viktig.
En politiker som gör det är Peter Althin, före detta riksdagsman för Kristdemokraterna och ordförande i Republikanska föreningen, som anser att "statschefen ska tillsättas på ett demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet".
Jag förstår argumentationen. Men själv är jag rojalist.
Monarkin i Sverige ger vårt land en aura och en glans som två politiker som träter om vem som skulle bli bäst president aldrig kan skapa. Monarkin ger mitt liv ett mervärde.
Jag förstod det kanske inte fullt ut förrän på kronprinsessan Victorias bröllopsdag förra året.

Det var en av de bästa dagarna i mitt liv. Hela Stockholm var som förvandlat, med en folklig glädje som omfattade alla. Ceremonin var vacker, innerlig och visade upp allt underbart som ingår i det kungliga kulturarvet.
Det är ett arv som är tillgängligt i min hemstad Stockholm och runtom i Sverige. Historiens vingslag finns i varenda sak i de kungliga slotten: böcker, möbler, linne, porslin - 250 000 föremål som kungliga husgerådskammaren sköter. Ska vi kasta det, sälja det, skänka det till presidenten?
Nu är det mina saker. Varenda undersåte är lika mycket värd i en monarki. I en republik är det bara de som röstade på presidenten som kan se henne eller honom som sin.
Jag fjäskar inte för någon och ingår inte i överklassmiljöer runt kungafamiljen. Men det är min kung.
Monarki och demokrati hör ihop, märkligt nog, i dagens Europa. Stor britannien är en av världens stora demokratier - med en drottning.
Danmark och Norge får liksom Sverige ett fantastiskt lyft som länder genom att vara monarkier.
Ceremonierna, som riksmötets öppnande, Nobelfesten och utdelande av medaljer, ger en guldkant åt tillvaron.

Jag tycker att monarkin är värd att försvara. När jag gör det reagerar många som om jag inte var riktigt klok.
Men ta ansvar för era åsikter då, ni kungahatare och republikaner. Rösta bort alltihop! Gör om Slottet till köp galleria och inför republiken Sverige. Men gnäll inte på mig sen när livet i det här landet blivit outhärdligt grått, genompolitiserat och dötrist.


RSS 2.0